Annonce:
Annonce:

Fri mig for femi-Bond

Her ser vi 'double-double-O-seven' M/K. Foto: Ritzay/Scanpix
Her ser vi 'double-double-O-seven' M/K. Foto: Ritzay/Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Randahl Fink, selvstændig innovatør

Ligestilling er ubetinget godt. Men skal alting være en kampplads for ligestilling? Det spørgsmål optager mig efter at have set den seneste James Bond film, ‘No Time to Die’, som udover at være udmærket underholdning også er et tydeligt forsøg på at tilfredsstille tidens insisterende politiske korrekthed.

Dette er ikke en filmanmeldelse, og jeg skal nok undlade at afsløre filmens handling. Jeg vil i stedet diskutere det, at nutidens filmskabere nærmest metodisk forsøger at sætte flueben ud for alt det, de mest woke biografgængere kræver.

Har vi nu husket, at kvinder også kan skyde med pistol? Check! Har vi nu husket, at hemmelige agenter også kan være sorte? Check. Har vi nu husket, at mænd også kan vise følelser? Check!

Annonce:

Det mest komiske eksempel er en scene i ‘No Time to Die’, hvor James Bond sammen med et barn og en kvinde forsøger at slippe væk gennem en skov fuld af bevæbnede fjender. Den opgave løser den britiske efterretningstjenestes mest erfarne agent 007 ved at give gruppens eneste kraftfulde skydevåben til kvinden, så han selv får armene fri til at bære barnet. Så er vel selv den mest hardcore feminist tilfreds — eller hvad?

Og det bliver ikke mindre komisk, da den legendariske agent må afbryde sin mission, fordi barnet har tabt sin bamse. Ja, så må verdens undergang jo vente et øjeblik, mens James Bond får reddet bamsen, og biografgængerne bekymret overvejer, om missionen mon fejler, fordi Agent 007 om lidt tilvælger alle 16 ugers barsel.

Jeg brød ud i latter. For hele James Bond universet handler jo om en følelseskold mand, der afliver fremmede magters agenter i et tempo, som vi andre spiser ostepops. En mand, der aldrig binder sig til nogen dybere relation, men historisk har haft en ubændig appetit på sex med enhver kvinde, der opfylder nogle nøje afgrænsede kropsidealer.

Annonce:

I Bond-filmen ‘Thunderball’ fra 1965 ser vi agent 007 blive tilset af en sygeplejerske, som han griber og fastholder og tvinger til et kys så langvarigt, at man bliver bekymret for, om hun besvimer af iltmangel, inden det klamme overgreb får ende.

Men året er 2021, og nu skal vi altså tro på, at denne respektløse sexist med licens til at dræbe i virkeligheden er en blød mand, der drømmer om familieliv, dybe samtaler om følelser og en kop te foran kaminen, når børnene er lagt i seng. Javel ja.

Det savner enhver logik, men det afslører, hvor bange filmindustrien er blevet for at være i konflikt med tidens holdninger. Så bange, at en af filmhistoriens mindst politisk korrekte figurer nu også skal presses ned i de uangribelige holdningers kageform. Pyt med at Agent 007 afliver mennesker på stribe og derved kører et godstog tværs igennem enhver international ret. Næh, det vigtige er, at James Bond ikke afslører sin indre stodder, og derved træder på MeToo-tidens landmine.

Annonce:

Er det den vej filmkunsten skal? Skal vi genfortolke 127 års biografhistorie? Skal vi genindspille filmen Gladiator, så hovedrollen Maximus kan bage et surdejsbrød, mens kæresten Lucilla borer spatha-sværdet ind i hjerneskallen på modstandere i Colosseum?

Ligestillingskampen er afgørende vigtig for vores samtid, men den må kunne holde til, at populærkulturen skildrer andet end nutidens anerkendte holdninger. I fiktionen må mordere være mordere, skurke må være skurke, og selvfølgelig må James Bond være James Bond.

Kunst skal ikke nedtones for at sikre, at ingen føler noget. James Bond skal ikke domesticeres og gøres til hus-Bond. Men hvis mainstream popkultur absolut skal deltage i MeToo-debatten, var det langt mere ærligt at lade den ægte Bond møde den moderne kvinde, der ikke finder sig i hans sexistiske pis. Så kunne hun endelig stikke ham den syngende lussing, vi har ventet på i årtier, og give biografgængerne noget at tænke over.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
210 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: