Annonce:
Annonce:

God tur hjem Vladimir!

'Spørgsmålet er, hvor længe Putins teater kan fortsætte, mens der er ild i samtlige kulisser,' skriver Randahl Fink. Foto: Ritzau Scanpix
'Spørgsmålet er, hvor længe Putins teater kan fortsætte, mens der er ild i samtlige kulisser,' skriver Randahl Fink. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Randahl Fink, selvstændig innovatør

‘For at opnå specialoperationens erklærede mål om at befri Donbas, er det besluttet at omgruppere russiske styrker i Balaklia og Izyum’. 

Sådan lød meldingen fra det russiske forsvarsministerie lørdag, da generalløjtnant Konashenkov skulle forklare, hvorfor den russiske hær var på flugt. Efter sig havde de tusindvis af ukrainske soldater, som var udstyret med moderne vestlige våben. Artillerikanoner fra Canada, kampvogne fra Tjekkiet, ja endda de australske pansrede køretøjer — såkaldte Bushmasters — var i hælene på russerne med ukrainske chauffører bag rattet.

Rusland led store tab, og spørgsmålet er derfor: Kan Vladimir Putin holde til dette nederlag?

Annonce:

Hvor mange russere, der tror på Konashenkovs udlægning er uvist, men på de sociale medier er der udbrudt panik. For mens den russiske side har været ude af stand til at erobre nævneværdigt terræn siden midten af juli, så har Ukraine på blot 1 uge tilbageerobret et landområde på størrelse med Fyn. Og Kharkiv regionen, som Ukraine nu har kontrol over, er særdeles vigtig, fordi den rummer flere af de jernbaner og hovedveje, Rusland bruger til at forsyne sine tropper.

Det går ikke meget bedre på de statskontrollerede russiske tv-kanaler. I en tv-debat sagde det tidligere parlamentsmedlem Boris Nadezhdin det lige ud: ‘Vi er nu ved det punkt, hvor vi må forstå, at det er helt umuligt at slå Ukraine’. 

Av! Det er ikke hver dag russerne hører så klar tale fra tv-apparatet.

De første tegn på russisk kollaps kom i midten af august, da det stod klart, at Ukraine var lykkedes med at isolere op mod 25.000 russiske soldater i den sydlige region ved sortehavet kaldet Kherson. Først fortalte Ukraine, at de ville angribe, derpå førte russerne flere tropper frem, og straks derefter bombede Ukraine alle de broer, russerne havde passeret. Det betyder, at de russiske soldater i det nordvestlige Kherson ikke længere kan modtage forsyninger, men må forsøge at holde stand, mens vestens granater og missiler regner ned som et haglvejr.

Annonce:

Og mens de russiske soldater erfarer, at manglen på ammunition gør det vanskeligt at føre den artillerikamp, russerne er berygtet for, så har USA besluttet at øge produktionen af de højteknologiske missiler, Ukraine bruger, til 1 nyt missil hvert tiende minut.

På en konference i onsdags i den russiske stillehavsby Vladivostok sagde Vladimir Putin: ‘Jeg er sikker på, vi ikke har mistet noget og ikke kommer til at miste noget’ på baggrund af invasionen i Ukraine. Det er et ret virkelighedsfjernt udsagn i et land, der på kort tid har mistet store dele af den energi-eksport, som finansierer 45 procent af Ruslands statsbudget.

Der gik kun kort tid, før bemærkningen blev kritiseret vidt og bredt. Blandt andre udgav en populær russisk YouTuber kaldet Konstantin en video med titlen ‘Det har jeg et par spørgsmål til’, hvor han fortalte, at livet i Putins Rusland var blevet markant forringet under alle de sanktioner, krigen har medført. Konstantin har 140.000 følgere og videoen er i skrivende stund set af 196.798 personer.

Annonce:

Spørgsmålet er, hvor længe Putins teater kan fortsætte, mens der er ild i samtlige kulisser. For nok kan præsidenten forbyde folket at sige det, de tænker, men han kan jo ikke forbyde dem at tænke. Og selvom statsmedierne forsøger at opdigte en virkelighed, hvor krigen giver mening, så omgår især de unge russere statens internet-filtre og læser nyheder fra virkeligheden. Eksempelvis kan de læse afsløringen af, at Ruslands finansministerie nu udbetaler dødsfaldssum til 48.759 russiske soldaters familier. Mon ikke de familier synes, de har mistet noget?

Det siges, at en sejr har mange forældre, mens nederlaget er forældreløst. Men jeg mener, at krigen i Ukraine vil blive en undtagelse. For når regnebrættet gøres op, vil alle russere kunne huske, hvem der ønskede denne krig — det var Vladimir Putin. Måske kan Putin holde folket nede nogen tid endnu, men trykket i kedlen koger, og mit bud er, at låget vil ryge af med et brag.

Hvilken skæbne Putin får, ved jeg ikke. Men Rusland har haft mange brutale ledere, og langt fra alle døde af alderdom.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
109 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: