Hun skylder endnu en undskyldning

Mette Frederiksen gav drengene fra Godhavn en undskyldning (billedet) - Randahl Fink Isaksen er ikke i tvivl om, hvor den næste undskyldning bør falde. Foto: Jens Dresling
Mette Frederiksen gav drengene fra Godhavn en undskyldning (billedet) - Randahl Fink Isaksen er ikke i tvivl om, hvor den næste undskyldning bør falde. Foto: Jens Dresling

Randahl Fink, politisk analytiker og debattør.

‘Jeg vil være børnenes statsminister’. De ord sagde Mette Frederiksen på Socialdemokratiets kongres i 2018, og hun gik til valg på det. Hun talte indgående om, hvordan samfundet skal tage over, når forældre svigter. ‘Vi skal altid stå på børnenes side’, sagde hun og fortsatte: ‘Man vælger ikke selv sine forældre. Men vi — vi vælger, om vi vil hjælpe de børn, der har brug for os’. 

Det er smukt sagt.

Og nu står vi her så — lige dér, hvor nogle forældre har svigtet deres børn totalt. For et antal  forældre med dansk statsborgerskab er ulovligt rejst til Syrien for at støtte den brutale terrororganisation Islamisk Stat. Nogle har haft deres børn med til Syrien. Andre har fået børn i Syrien.

Vores danske lovgivning om statsborgerskab har været ændret flere gange. Men den gennemgående regel er, at hvis en kvinde med dansk statsborgerskab får et barn, så får dette barn automatisk dansk statsborgerskab.  Ifølge FN’s anti-terror chef, er 27.000 børn fra 60 forskellige lande nu indespærret i al-Hol lejren i det nordøstlige Syrien. 19 af dem er danske.

De 19 børn er ikke danske, fordi de sidder på et opvarmet stuegulv i Danmark og leger med LEGO, eller fordi deres forældre spiser flæskesteg og hører Rasmus Seebach. De er danske, fordi Folketinget har vedtaget lovgivning, der giver dem statsborgerskab. Dette giver vores samfund en juridisk forpligtelse til at tage vare på disse børn — hvis altså den etiske forpligtelse ikke er nok for nogen af os.

Mette Frederiksen indledte sin valgperiode med en succes. På vegne af Danmark gav hun en undskyldning til børn, der havde været udsat for svigt og overgreb på danske børnehjem i 60’erne og 70’erne. Svigtet af dem foregik i årevis, og 17 tidligere anbragte drenge fik i februar hver tilkendt 300.000 kroner i erstatning. Det svigt vender vi tilbage til.

Da Islamisk Stat blev nedkæmpet igennem 2018, kunne vi i Danmark have forudset den situation, vi nu står i, hvor danske børn af terrorister er strandet i Syrien. Mange af børnene har mistet én eller begge forældre, og de vokser nu op i den overfyldte og støvede ørken-teltlejr ved al-Hol.

Lejren har et indbyggertal som Esbjerg, og den har mangel på mad. Nogle børn bliver udsat for vold, og andre omkommer. I årets 2 første måneder blev 22 mennesker myrdet i lejren. Andre har begået selvmord. Ifølge menneskerettighedsorganisationen SOHR er en voksen blevet halshugget i lejren; og ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste har Islamisk Stat konkrete planer om at kidnappe 350 børn fra al-Hol for at uddanne dem til fremtidens terrorister. 

Er det den skæbne, Mette Frederiksen vil overlade danske børn til?

At efterlade danske børn i al-Hol er et alvorligt svigt helt på højde med svigtet af de børnehjemsbørn, Mette Frederiksen undskyldte overfor. Og nu må Mette Frederiksen undskylde igen. Hun må undskylde for, at børnenes statsminister er blevet fanget i sin egen politiske konkurrence med Dansk Folkeparti om at vise hårdhed overfor mennesker med muslimsk baggrund. Og hun må undskylde for, at det politiske spil har svækket hendes dømmekraft så meget, at børnenes ophold i al-Hol lejren er blevet forlænget langt ind i hendes valgperiode.

I sin nytårstale 2020 sagde Mette Frederiksen: ‘Jeg har truffet et valg: Jeg vil altid stå på børnenes side.’

Bevis det Mette!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
198 kommentarer
Vis kommentarer