Klovnen er faldet

Donald Trump gjorde i en tale i South Carolina grin med en reporters handicap, som han efterabede på talerstolen. Arkivfoto
Donald Trump gjorde i en tale i South Carolina grin med en reporters handicap, som han efterabede på talerstolen. Arkivfoto

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Onsdag den 20. januar 2020 vil gå over i historien som det væsentligste præsident-skifte i dette århundrede. Hele verden har været påvirket af de fire års ragnarok, vi har gennemlevet med Donald Trump som præsident: Handelsaftaler er gået i vasken, klimaaftalen er brudt, atomaftalen med Iran er brudt, Rusland fik magt i Syrien, Kina fik lov at bygge koncentrationslejre, Nordkorea fortsatte sit våbenprogram, osv.

Det er let at bebrejde Trump. Men hvis man tror, at Trump i sig selv er årsagen til alt dette, tager man fejl. De tilbageslag, verden har lidt, skyldes ikke personen Trump, men det der muliggjorde ham: Populismen. 

Populisme er det, at politikere skaffer sig magt ved at bilde vælgerne ind, at der findes enkle, bekvemme løsninger på alle udfordringer; og Trump har været en mester til netop det.

I valgkampen 2016 udnyttede Trump, at mange arbejdere i kulindustrien havde mistet deres job, fordi USA’s forbrug af kul på elværkerne var halveret siden 2008. Halveringen skyldtes, at USA var i færd med at omstille sin elproduktion til renere energiformer. Trumps enkle budskab var, at han ville indføre ‘rent kul’, så kulindustrien igen kunne ansætte folk. Ingen fik nogensinde en forklaring på, hvad Trump mente med ‘rent kul’, men Trumps tilhængere troede, de ville komme i arbejde, og hans vælgeropbakning steg. Trump blev valgt, men i årene efter valget faldt kulproduktionen fortsat og endnu flere mistede deres job.

Bedre gik det heller ikke med kriminalitetsproblemerne i USA. I valgkampen hævdede Trump, at kriminaliteten kunne mindskes ved at opføre en mur på grænsen til Mexico, som Mexico skulle betale for. Indlysende nok ville Mexico ikke betale, men Trump fortsatte projektet, som endte med at koste de amerikanske skatteydere 92 milliarder kroner. Trods denne enorme udgift kunne den amerikanske tænketank Cato Institute i en rapport afsløre, at muren ingen effekt havde på kriminaliteten.

Den 23. januar 2016 talte Trump ved et vælgermøde i Iowa, hvor han sagde, ‘Jeg kunne stille mig på 5. gade og skyde nogen uden at miste vælgere’, med reference til den mondæne gade på Manhattan i New York. Mange tænkte, han måtte være idiot, hvis han selv troede på det; men udsagnet bar på en uhyggelig forudsigelse. Trump skød ganske vist ikke nogen i sin præsidentperiode, men hans konstante splittelse af befolkningen ledte til flere drab, og han dræbte mange flere ved at nægte at gøre noget ved den dødbringende coronapandemi.

Problemet med populismen er nemlig, at den er god til at skabe popularitet, men piv-dårlig til at skabe løsninger. For at hindre smitte med covid-19 anbefalede de amerikanske sundhedsmyndigheder, at folk bar mundbind i det offentlige rum. Men eftersom dette var upopulært, valgte Trump at gøre det frivilligt, og han understregede, at han ikke selv gad bruge mundbind. Siden er 411.486 amerikanere døde efter infektion med covid-19, og yderligere 3.000 amerikanere dør hvert døgn.

Vi kan ikke ændre på, at populismen bragte Trump til magten, men vi kan lære af det. Det er der hårdt brug for — også i Europa.

‘Det sjove ved populismen er, at den bliver mere og mere populær’, sagde det britiske medlem af europaparlamentet, Nigel Farage, ved sin allersidste tale i parlamentet. Han smilede og godtede sig, mens de afgående britiske parlamentsmedlemmer grinede og viftede med det britiske flag. I sin ordlyd var det en sejrstale, hvor Nigel Farage udlagde det som om, folket havde sejret, fordi briterne jo havde besluttet sig for at forlade EU, og Storbritanien nu gjorde netop det.

Nigel Farage fortalte dog ikke, at netop folkets opbakning til Brexit var faldet, og at flertallet nu ønskede at blive. Han nævnte heller ikke, at 75 procent af de unge briter stemte imod det Brexit, der nu betyder, at de har mistet deres frie adgang til de europæiske uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser — altså med mindre, de unge har sikret sig statsborgerskab i Tyskland, ligesom Nigel Farages egne børn.

Nigel Farage lykkedes med at fylde briterne med så meget løgn, at de overså det indlysende: Når man forlader EU’s fællesmarked, står man tilbage med det problem, at man har forladt fællesmarkedet. Nigel Farage fortalte briterne, at de skulle stemme sig ud af EU for at bringe bureaukratiet til ophør. I virkeligheden skal britiske erhvervsdrivende nu udfylde mere end 200 millioner tolddokumenter årligt for at kunne eksportere varer til EU, og de er rasende.

I Danmark har har Brexit heldigvis bidraget til nedturen for populismens mest indflydelsesrige parti: Dansk Folkeparti. Ved folketingsvalget i 2015 fik partiet hver femte danskers stemme og 37 pladser i Folketinget. Dermed kunne populismen have bragt Danmark i lige så store vanskeligheder som USA og Storbritanien. Men danskerne nåede at se, hvad populismen ledte til udenfor Danmark, og ved folketingsvalget i 2019 måtte DF vinke farvel til 21 folketingsmedlemmer. 

Vi skal glæde os over, at Trump er faldet, men vi må ikke tro, populismen er væk. Pernille Vermund og hendes parti, Nye Borgerlige, står klar i kulissen, og i næste valgkamp vil hun med vanlig dygtighed fortælle vælgerne, at alle verdens problemer kan løses med enkle, bekvemme løsninger. Klimaudfordringerne kan eksempelvis løses, uden vi behøver at gøre noget, for ifølge hende, er det de fattige lande, der forurener mest (det er lige omvendt).

Hvis vi danskere skal undgå den kranke skæbne, som briterne og amerikanerne har lidt, må vi hver især blive bedre til at genkende populismens klovne, når de gøgler foran os. Vi skal have flere vælgermøder, hvor vi rejser os op og stiller kritiske spørgsmål til populisterne og udfordrer de bekvemme påstande, som ikke har hold i virkeligheden.

Lad os nu for pokker interessere os for politikken i det land, vi lever i. Fremtiden afhænger deraf.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
28 kommentarer
Vis kommentarer