Lad muslimsk bønnekald lyde over Danmark

Skal der være bønnekald i Danmark? Eksempelvis til landets første nybyggede moske med minaret og kuppel, der ligger i Rovsingsgade på Nørrebro? Randahl Fink Isaksen siger ja og har en idé. Foto: Ditte Valente
Skal der være bønnekald i Danmark? Eksempelvis til landets første nybyggede moske med minaret og kuppel, der ligger i Rovsingsgade på Nørrebro? Randahl Fink Isaksen siger ja og har en idé. Foto: Ditte Valente

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Integrationsordfører Mads Fuglede fra Venstre har stillet forslag i Folketinget om, at det fremover skal være forbudt at bruge lyd i det offentlige rum til at indkalde troende til bøn. Men inden eventuelle kristne læsere bliver kede af, at de så ikke længere kan ringe med deres kirkeklokke, kan jeg berolige dem med, at Mads Fuglede fra Danmarks liberale parti Venstre har det helt særlige ‘liberale’ synspunkt, at forbuddet mod at bruge lyd kun skal gælde for et trossamfund, Mads Fuglede ikke selv bryder sig om.

Forslaget var rettet mod muslimerne og skulle forhindre deres bønnekald, hvor en sanger synger for at kalde til bøn i stedet for, at en kirkeklokke ringer. Forslaget blev i første omgang fremsat af Nye Borgerliges Pernille Vermund, som blandt andet begrundede forslaget med, at hun i et tv-program havde set, at en muslim angiveligt har tvunget sin kone til sex. Det kan synes noget overraskende, at denne kuriøse oplysning skulle med i et officielt beslutningsforslag om at begrænse lyd i det offentlige rum, men det må jo give mening for Pernille Vermund.

Pernille Vermund mente endvidere, at ‘den lære, der udtrykkes ved bønnen, strider mod sædeligheden’. Sædelighed betyder jo god opførsel i en moralsk forstand, og man må altså forstå, at Pernille Vermund, der selv på tv og i radioen insisterer på at kalde udlændinge for ‘perkere’, går meget op i god opførsel. Dansk Sprognævn har ellers defineret ordet ‘perker’ som et nedsættende skældsord — men det kan jo være en oplysning, der ikke er nået frem til Pernille Vermund.

Når muslimernes sanger kalder til bøn med sin sang, synger han, at deres gud er stor, og at det nu er tid til, at muslimerne beder til ham. Hvis Pernille Vermund vil betragte det som en forbrydelse, vil jeg advare de kristne mod at invitere Pernille Vermund ind i folkekirken, hvor præsten både siger ‘Herre, Gud, du almægtige’ og ‘lad os alle bede’.

Mads Fuglede genfremsatte altså beslutningsforslaget fra Pernille Vermund. Måske havde han et kort øjeblik glemt, at vi lever i en moderne retsstat, hvor grundloven sikrer os religionsfrihed. Mon ikke Mads Fuglede, hvis han tænker efter, vil give mig ret i, at hvis andre lader være med at blande sig i hans religion, så kunne Mads Fuglede jo også lade være med at blande sig i andres.

I Danmark er brugen af lyd i det offentlige rum begrænset af en række love. Da jeg eksempelvis skulle spille en udendørs koncert med mit orkester, skulle jeg således søge tilladelse hos politiet, som gerne ville vide, hvor meget vi ville larme, hvornår på dagen, hvorhenne osv. Det syntes jeg er helt fair, for det kunne jo være, at der var en muslim, en kristen eller andre, der gerne var fri for min støj.

I mit nabolag findes både en folkekirke og en pinsekirke. Folkekirken ringer meget ofte, men pinsekirken hører vi aldrig noget til, og det illustrerer måske meget godt, at trossamfund kan fungere udmærket både med og uden bønnekald.

Vi lever i et frit samfund, og det bliver næppe friere af at lave regler for alt. Men det ville være betænksomt, hvis alle trossamfund erkendte, at ikke alle borgere bekender sig til netop deres tro. Og hvis trossamfundene skulle have lyst til at udsende en app til de troendes mobiler, så klokkelyde og bønnekald kunne høres fra den enkelte troendes mobil i stedet for at fylde hele byen med lyd, synes jeg, det ville være meget hensynsfuldt.

Så kunne vi også via mobiltelefoner lade de muslimske bønnekald lyde over hele Danmark — helt uden at genere Mads Fuglede og Pernille Vermund.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
497 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen