Mette ender med blod på hænderne

Syrien er ikke sikkert - så hvorfor vil Danmark udsende syriske flygtninge til Assads regime,' spørger Randahl Fink. Arkivfoto
Syrien er ikke sikkert - så hvorfor vil Danmark udsende syriske flygtninge til Assads regime,' spørger Randahl Fink. Arkivfoto

Randahl Fink, selvstændig innovatør

‘At Assad er en forbryder — det er vi jo fuldstændig enige om.’

De overraskende ord sagde Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund til mig onsdag i en debat på Radio LOUD — overraskende fordi regeringen samtidig vil sende flygtninge tilbage til samme diktator i Syrien: Bashar al-Assad.

Danmarks nære allierede USA har gennemgået 55.000 billeder af diktaturets forbrydelser mod menneskeheden. Billeder som viser den systematiske registrering og udryddelse af 11.000 syrere og den grusomme tortur, de har været udsat for. Billederne stammer fra små USB drev, som det er lykkedes at smugle ud fra 2 af Assad-regimets lokationer til hemmelig bortskaffelse af lig; det vides ikke, hvor mange af sådanne lokationer, Assad har, men FN indsamler stadig beviser med henblik på at stille Assad for krigsforbryderdomstolen i Haag.

Billedsamlingen er af amerikanernes Diplomat For Krigsforbrydelser blevet kaldt stærkere beviser, end vi havde mod nazisterne. Det er på dén baggrund, at jeg tillader mig at stille spørgsmål til regeringens politik; og i det følgende skal vi se, hvor meget regeringen spiller russisk roulette med menneskers liv.

På foranledning af regeringen inddrager Danmark i disse måneder opholdstilladelserne fra syrere i en udvalgt gruppe på 4.500 mennesker. Rasmus Stoklund forklarede mig, at han har fuldstændig tiltro til, at de danske myndigheder kan udpege flygtninge, som trygt kan rejse tilbage til Damaskus. Byen er magtens centrum i Bashar al-Assads diktatur, og hjemsted for Assads militære efterretningstjeneste Mukhabarat; og det er netop i Damaskus, at de fleste af de 55.000 billeder er fotograferet på Militærhospital 601.

Stoklund kom i vores debat til at sige: ‘verden ville være et bedre sted, hvis Syrien var et sikkert land’. Det vil altså sige, at Rasmus Stoklund er helt klar over, at Syrien ikke er sikkert. Stoklund indrømmer nemlig gerne, at der er farligt udenfor Damaskus — han vil bare samtidig have os til at tro, at hvis man lige træder ind over kommunegrænsen i Damaskus, så er alting fint.

Seriøst?

I den seneste rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kan man læse, at tilbagevendende syrere aktuelt bliver udsat for vilkårlige arrestationer, snigmord, voldtægt, tortur og henrettelser. Mon ikke det er de forhold, der gør, at Danmark endnu ikke har kunnet genåbne sin Ambassade i Damaskus? 

Det svækker desuden sikkerheden markant, at Syrien er et land, hvor FN ikke kan monitorere forholdene — noget USA lagde til grund i den lov om beskyttelse af syriske civile, som USA vedtog i 2020.

Statsminister Mette Frederiksen vil have, at Danmark som det første land i Europa skal tvangsudsende på denne måde. Altsammen for at Mette Frederiksen kan fremstå som en ægte repræsentant for Dansk Folkepartis politik.

Med udsigt til en lang tilværelse under de umenneskelige forhold på et dansk udrejsecenter, vælger nogle flygtninge nu at forlade Danmark; og kommer de til Syrien, må de forsøge at dukke nakken og synge med på regimets slagsang, ‘Bashar al-Assad eller vi brænder landet ned’, når soldaterne kører forbi. Men de løber en risiko for vilkårligt at blive taget af sikkerhedstjenesten og forsvinde sporløst ned i de dybe kældre, hvor Mette Frederiksen ikke kan høre dem skrige (som dokumenteret af Human Rights Watch).

De udviste flygtninges sidste appelmulighed er flygtningenævnet, som under Inger Støjberg blev beskåret til kun 3 personer, hvoraf regeringen selv udpeger den ene. Det er denne ene person, Rasmus Stoklund kalder ‘en uafhængig dommer’, men samtidig er det en så eklatant mangel på retssikkerhed, at bl.a. Retspolitisk Forening har kritiseret det i skarpe vendinger.

Mette Frederiksen må fortælle os alle, hvad udvisningsplanens risikoanalyse er. Når op til 4.500 syrere tvinges ud, hvor mange af disse mennesker må så ende i en grav? Er det okay for socialdemokrater, at 100 mennesker forsvinder sporløst? Må 10 mennesker blive udsat for tortur? Hvor mange liv må eksperimentet koste?

Caesar er dæknavnet på den hemmelige person, der kom til USA med de 55.000 billeder af Assad-regimets forbrydelser mod menneskeheden. Billeder, der efterfølgende er blev udstillet på Holocaust-museet i Washington D.C. i marts 2021.

Caesar får det sidste ord, som han gav det til en amerikansk tv-station:

’Hvor mange flere børn skal slås ihjel? Hvor mange flere mænd skal tortureres? Hvor mange flere kvinder skal voldtages, før I mener det, når I siger: Aldrig igen’.

Spørgmålet er hermed givet videre til Mette Frederiksen.

Dokumentation: Interview med den hemmelige agent ‘Caesar’ — advarsel: Gruopvækkende billeder.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
358 kommentarer
Vis kommentarer
Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.