Annonce:
Annonce:

Pape tager magten

'Meget tyder på, at Søren Pape kan blive Danmarks næste statsminister,' mener Randahl Fink. Foto: Tariq Mikkel Khan
'Meget tyder på, at Søren Pape kan blive Danmarks næste statsminister,' mener Randahl Fink. Foto: Tariq Mikkel Khan
Annonce:
Følg Opinionen

Randahl Fink, selvstændig innovatør

Det grønne slips sad perfekt, da Søren Pape holdt pressemøde mandag. Her præsenterede han en ny retning for Danmark med et bedre sundhedsvæsen, bedre incitament for at arbejde, mere valgfrihed for borgerne og bedre forhold for erhvervslivet. Og allerede i første minut lød den afgørende sætning:

‘Det går jeg til valg på, og det gør jeg som statsministerkandidat.’

Lige dér blev det klart, at Søren Pape nu har tænkt sig at høste frugten af de sidste 8 års arbejde. Siden 2014 har Pape nemlig løftet Det Konservative Folkeparti fra blot 5 procent i målingerne til imponerende 16,8 procent i dette års bedste måling.

Og meget tyder på, at Søren Pape kan blive Danmarks næste statsminister. Det skyldes ikke kun partiformandens egen præstation men også flere forhold i dansk politik, der lige nu bærer magten i hans retning.

Annonce:

Mette Frederiksen har rodet sig ud i minkskandalen, som er alvorlig nok i sig selv, men som tynger ekstra meget, fordi hun først forsøgte at tørre sagen af på Mogens Jensen, derefter lod sine SMS’er slette og slutteligt ikke rigtigt ville tage ansvar for miseren.

Samtidig er Konservatives største konkurrent i blå blok, Venstre, stadig martret af den splittelse, Lars Løkke Rasmussen efterlod; og ser man på vælgervandringerne er hver tredje, der vil stemme på Konservative i dag, da også en vælger, som har forladt Venstre.

Den mest afgørende udvikling er dog, at den udlændingepolitiske magt har flyttet sig i dansk politik. Ved valget i 2015 lykkedes det Kristian Thulesen Dahl at samle størsteparten af de vælgere, for hvem stram udlændingepolitik er altafgørende. Derfor blev Dansk Folkeparti det næststørste parti med hele 21,1 procent af stemmerne. Men det var før Mette Frederiksen tog Dansk Folkepartis udlændingepolitik helt ind i hjertet af Socialdemokratiet, før Nye Borgerlige blev stiftet og før Inger Støjberg startede Danmarksdemokraterne.

Annonce:

Kristian Thulesen Dahls udlændingepolitiske magtkoncentration er over tid smuldret væk. Derfor bliver det helt afgørende, at den næste borgerlige statsminister kan samle de forskellige udlændingepolitiske fraktioner i blå blok.

I Venstre har Jakob Ellemann mistet udlændingepolitikkens dronning, Inger Støjberg. I Konservative har Søren Pape klogeligt rekrutteret Inger Støjbergs tidligere sekundant, den udlændingepolitiske hardliner Marcus Knuth, som ny udlændingeordfører.

Annonce:

Mange vælgere vil have den opfattelse, at modstanden mod indvandring virker naturlig for Konservative, fordi partiet har dansk kultur og danske værdier som noget helt centralt. Omvendt, vil mange aflæse Venstres modstand mod indvandring som en mere påtaget position, der ofte er i konflikt med partiets liberale grundsyn og partiets konstruktive ønske om at tilfredsstille erhvervslivets behov for udenlandsk arbejdskraft. En del vælgere vil eksempelvis huske, hvordan denne forskel kom til udtryk i valgkampen i 2015, hvor Venstre førte valgkamp på det liberale slogan ‘Danmark for dem, der kan og vil’, mens Konservative havde plakater med sloganet ‘Stop naziislamisme’. 

Det ironiske er, at det udlændingefokus Venstres tidligere formand Anders Fogh Rasmussen opdyrkede i samarbejdet med Dansk Folkeparti, og som tidligere formand Lars Løkke Rasmussen videreførte med Inger Støjberg, i dag er blevet så ekstremt, at Venstres liberale politikere selv har svært ved at fungere i det. Lars Løkke har i dag startet partiet Moderaterne for at slippe ud af mørket; og internt i Venstre har folketingsmedlem Preben Bang Henriksen efterlyst et paradigmeskifte, der kan give bedre plads til de mange udlændinge, som gerne vil bidrage — en ærlig melding, som mange Venstre-vælgere sikkert hylder, men som straks blev skudt ned af Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede af frygt for ikke at behage de mest udlændingefokuserede vælgere.

Annonce:

Konservative har lige den skattepolitik, som Nye Borgerlige og Liberal Alliance ønsker, og den udlændingepolitik, som Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne vil have. Derfor er Søren Pape lige nu den statsministerkandidat, der bedst kan samle flertallet bag sig. Derfor er det sandsynlige udfald af folketingsvalget, at Pape tager magten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
90 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: