Pio er propaganda for skattekroner

Chefredaktør Niels Jespersen udøver propaganda for Socialdemokratiet på Netavisen Pio, skriver Randahl Fink. Foto: Søren Bidstrup
Chefredaktør Niels Jespersen udøver propaganda for Socialdemokratiet på Netavisen Pio, skriver Randahl Fink. Foto: Søren Bidstrup

Randahl Fink, selvstændig innovatør

I denne uge kunne Ekstra Bladet afsløre, hvordan Netavisen Pio i 39 tilfælde ulovligt har kopieret nyhedshistorier fra andre medier. Det er i sig selv alvorligt og vil formentlig blive mødt med erstatningskrav. Men som vi skal se i det følgende, bedriver Pio også propagandavirksomhed for Socialdemokratiet mens mediet modtager 526.324 skattekroner i offentlig støtte.

Er det lovligt?

Det juridiske grundlag for støtten er Lov om mediestøtte, der i paragraf 3 beskriver, hvad Netavisen Pio skal opfylde for at være støtteberettiget. Her står blandt andet, at man skal henvende sig til en bred kreds af brugere og ikke kun et bestemt partis medlemmer.

Denne skelnen er afgørende for støtten. Når eksempelvis Dansk Folkeparti formidler deres partitro artikler på netmediet ditoverblik.dk, sker det med følgende oplysning på forsiden: ‘Siden udgives af Dansk Folkeparti’. Dermed bliver det klart for enhver, at Dit Overblik ikke serverer en afbalanceret nyhedsstrøm, men et billede af verden set gennem partiets øjne. Artiklerne på Dit Overblik fremhæver DF’s sejre, og når partiet er under kritik i offentligheden, forsøger artiklerne at fremhæve grunde til ikke at kritisere partiet. Det er ikke objektivt, men det er stadig ærligt, fordi sidens varedeklaration fortæller os, at det er denne form for partitro formidling, vi skal forvente. Meget taler for, at det kun er DF’s egne vælgere, der vil drikke denne ananas i egen juice, og derfor modtager Dit Overblik heller ikke mediestøtte — det ville være i strid med loven.

Hos Netavisen Pio er det ganske anderledes. Her oplyser mediet, at det ‘er en netavis, der er uafhængig af organisationer og partipolitiske interesser’. Denne oplysning serveres lige ved siden af oplysningen om, at mediet er opkaldt efter grundlæggeren af den socialdemokratiske arbejderbevægelse, Louis Pio. Og i et knap så vellykket forsøg på at skjule den socialdemokratiske slagside, beskriver mediet ikke sig selv som socialdemokratisk — nej, det er ‘demokratisk socialistisk’, må vi forstå.

Netavisen Pio og Dit Overblik har flere slående ligheder. Blandt andet prydes begge medier af en stor og meget synlig reklame. På ditoverblik.dk, som Dansk Folkeparti jo finansierer, er reklamen selvfølglig en reklame for Dansk Folkeparti — helt i tråd med sidens officielle tilhørsforhold.

Men Netavisen Pio oplyser jo, at mediet er uafhængigt, og derfor kunne man tro, at Pio ville vise reklamer for kaffemaskiner, charterrejser og bilforsikringer, som andre nyhedsmedier gør. Jeg har imidlertid besøgt Pios side dagligt over en længere periode, og ved hvert eneste besøg er jeg blevet vist reklamer for Socialdemokratiet. Den mest viste reklame bærer teksten ‘Vi har brug for dig — bliv intromedlem’ flankeret af et billede af Mette Frederiksen. Det efterlader det klare indtryk, at Netavisen Pio har én og kun én hovedsponsor, nemlig Socialdemokratiet.

Men det bliver værre endnu.

I denne uge har jeg lavet en grundig undersøgelse af Netavisen Pios nyhedsdækning, og den afslører, at mediet på ingen måde kan betragtes som et uafhængigt medie, der henvender sig til en bred kreds af brugere med almindelig nyhedsformidling. Helt ligesom Dit Overblik, er også Netavisen Pio et partitro nichemedie, designet til at behage partiets medlemmer og støtte Socialdemokratiet.

For at forstå hvor partitro Netavisen Pio er, har jeg sammenlignet mediet med andre danske medier, der nogle gange bliver beskyldt for at være i lommen på bestemte partier. Men deres politiske bias må karakteriseres som et sandkorn ved siden af det vognlæs støbegrus, Pio hælder i Socialdemokratiets vægtskål.

Et eksempel: De to seneste statsministre har begge haft en alvorlig skandalesag. Lars Løkke havde GGGI-sagen, hvor han fløj på første klasse for 1.056.829,31 skattekroner, og Mette Frederiksen har nu mink-sagen, hvor 17 millioner mink er blevet slået ihjel uden lovligt grundlag.

Berlingske bliver ofte kaldt et højrefløjsmedie, og jeg har derfor fremsøgt Berlingskes nyhedsdækning af GGGI-sagen. Den viser sig i midlertid at være særdeles kritisk overfor Venstres daværende formand. Hver sten bliver vendt, og jeg har ikke kunnet afsløre noget forsøg på at propagandere for Venstre eller slippe udenom sagens ubestridelige fakta.

Omvendt viser en oversigt over Netavisen Pios dækning af mink-skandalen, at Pio bruger artikel efter artikel på at finde måder at forsvare Mette Frederiksen på. Artiklerne bærer overskrifter som ‘Mink-produktion er en dårlig forretning’, ’Mink-mutation kunne påvirke vaccine-effekt’, ‘Regeringen havde ret til minkindgreb’ og ‘Husker oppositionen også at bekæmpe corona-smitten?’ Artiklernes oplysninger er sandfærdige, men den samlede dækning er ensidig og får mediet til at fremstå som Socialdemokratiets ydmyge lakaj.

Søger man på ‘Oppositionen vil’, ’Konservative vil’, ‘Nye Borgerlige vil’ eller ‘Liberal Alliance vil’ blandt de nyheder, Netavisen Pio har udgivet via Twitter, får man nøjagtigt 0 resultater. Men søger man i stedet på ‘regeringen vil’, vælter det frem med overskrifter om alt det gode, den socialdemokratiske regering vil for landet: ‘Regeringen vil afsætte 780 millioner kroner til meget billige lejelejligheder’, ‘Regeringen vil afsætte 30 millioner kroner til mere kontrol med virksomheder’, ‘Regeringen vil afsætte 6,5 milliarder til trafikprojekter’, osv.

Men går man to år tilbage og søger på ‘regeringen vil’ i VLAK regeringens regeringsperiode, møder man en lind strøm af negative overskrifter. Selv når VLAK-regeringen vil noget, mange borgere vil finde positivt, bliver det udlagt i et negativt lys. Eksempelvis vil den daværende regering ‘værne om ordnede forhold på det danske arbejdsmarked’, hvilket dog straks bliver ledsaget af ordene ‘en tynd kop te’.

Og inden læseren nu tænker, ‘jamen det var da også en dårlig regering, så selvfølgelig var dækningen negativ’, så husk nu på, at loven kræver, at Pio skal levere journalistisk bearbejdet stof, der henvender sig til en bred kreds af brugere. Det er altså ikke nok at henvende sig til socialdemokrater med et fan magasin, hvis man vil have mediestøtte.

Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke påstår, at Netavisen Pios formidling sker i direkte koordinering med personer i Socialdemokratiet. Det har jeg nemlig ikke kunnet bevise. Jeg påpeger alene, at mediets dækning har en natur, som om den er aftalt med partiet.

Netavisen Pio skaber en kunstig virkelighed, hvor alting bliver set i en socialdemokratisk optik, samtidig med at mediet påstår at være parti-uafhængigt — og det er denne løgn, der giver formidlingen karakter af propaganda.

Netavisen Pio er startet af blandt andre Socialdemokratiets tidligere topfigur Henrik Sass Larsen.  I hans debatbog Exodus fra 2018, falder jeg over følgende passus: ‘Når den etablerede presse ikke længere rapporterer, hvad partierne faktisk mener, så må man jo selv i gang. Og med nettet er det blevet meget billigt og meget enkelt. […] Og folk læser og ser det med den sikre viden, at afsender selvfølgelig er partiet selv, hvorfor der er begrænsning på selvkritikken’.

Jeg tror på, det var præcis det, Henrik Sass ville med Netavisen Pio: at begrænse selvkritikken og blot skrive løs om, hvor fantastisk Socialdemokratiet er. Men kriteriet om, at folk skal vide, at afsender er partiet selv, er ikke opfyldt — og det er et alvorligt bedrag.

Den kommende tid må vise, om andre medier, der modtager mediestøtte, vil slæbe Netavisen Pio i retten for at tage andel i mediestøtten på et tvivlsomt grundlag. Det er i hvert fald klart, at det ikke sker i de objektive nyhedsmediers interesse.

Netavisen Pio er ledet af socialdemokrat Niels Jespersen, og mediets bestyrelsesformand er socialdemokraten Max Meyer. Det er et medie for Socialdemokratiet, drevet af Socialdemokratiets partifolk og udgivet til Socialdemokratiets medlemmer. Og det er helt okay — så længe Socialdemokratiet selv vil betale deres propaganda. 

Jeg vil ikke.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
69 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller