Annonce:
Annonce:

Politikerne pisser på psykiatrien

Mette Frederiksens regering har siddet på magten i 1.195 dage, men først nu skal der altså gøres noget for de psykiatriske patienter, konstaterer Randahl Fink, der undrer sig over danske politikere, der ikke hjælper de allermest syge borgere.  Foto: Ritzau/scanpix
Mette Frederiksens regering har siddet på magten i 1.195 dage, men først nu skal der altså gøres noget for de psykiatriske patienter, konstaterer Randahl Fink, der undrer sig over danske politikere, der ikke hjælper de allermest syge borgere.  Foto: Ritzau/scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Randahl Fink, selvstændig innovatør

‘Jer, der er i berøring med psykiatrien. […] I skal have hjælp.’

Sådan sagde Mette Frederiksen i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag. Hendes regering har siddet på magten i 1.195 dage, men nu skal der altså gøres noget for de psykiatriske patienter. 

Blot ét døgn senere udskrev Mette Frederiksen folketingsvalg, så håbet levede kort.

Hjælpen til psykiatrien var et centralt valgløfte i Socialdemokratiets valgkamp i 2019, men i regeringsperioden fik psykiatrien kun en birolle. Det bærer regeringen hovedansvaret for, men ansvaret er ikke Socialdemokratiets alene.

Annonce:

Lige så langt vi kigger tilbage, er det nemlig den samme historie, der gentager sig. I 2004 begik en psykiatrisk patient et knivdrab. Offerets familie skrev derpå et brev til daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. Han svarede, at han tog sagen ‘meget alvorligt’, hvorfor hans sundhedsminister skulle gøre noget ‘inden for den allernærmeste fremtid’. Den sundhedsminister hed Lars Løkke Rasmussen, og nej… det blev heller ikke i 2004, at psykiatrien blev reddet.

Og sådan er årtierne gået. Interessen for psykiatrien er som en plante der vokser op, hver gang der udskrives valg, og visner, når valget er ovre.

Undersøgelser viser, at 580.000 danskere opfylder kriterier for psykisk sygdom, og 336.000 af os har haft kontakt til psykiatrien de seneste 5 år. Hvert år begår gennemsnitligt 600 danskere selvmord (4 gange flere end der dør i trafikken). Behovet for psykiatrisk hjælp er enormt. Alligevel udskrives psykiatriske patienter før tid, fordi hospitalerne ikke har sengepladser nok.

Annonce:

Under ‘børnenes statsminister’ Mette Frederiksen har der været 16 ugers ventetid for børn, som henvises med angst. I retspsykiatrien er belastningen så stor, at kriminelle, psykiatriske patienter nu indlægges i den almindelige psykiatri. Det førte sidste år til, at den 39-årige Stine Kitt Jørgensen blev kvalt af en medpatient, der var dømt for personfarlig kriminalitet, men som alligevel blev indlagt på en almen psykiatrisk afdeling. De sidste 10 år er 6 medarbejdere blevet dræbt på socialpsykiatriens bosteder.

De fleste husker nok skuddramaet i Fields i år. En psykiatrisk syg mand skød 10 personer med en Sauer 200 riffel i indkøbscenteret Fields. 3 af ofrene døde. Manden var kendt i psykiatrien og havde i dagene inden skyderiet skrevet på sociale medier, at den medicin, lægerne havde ordineret, ikke virkede.

Reaktionerne fra politikerne kom prompte — nu skulle der gøres noget. Men vi ved nu, at det kun var et skuespil — ingen af dem havde for alvor tænkt sig at rette op på den skrantende psykiatri. Eksperter vurderer nemlig, at psykiatrien i Danmark mangler 4,5 milliarder kroner om året. Alligevel vedtog 12 af Folketingets partier den 27. september, at psykiatrien kun skulle tildeles 0,5 milliarder årligt — blot en niendedel af det nødvendige.

Annonce:

Danske politikere prioriterer nemlig ikke de psykisk syge — de prioriterer at blive genvalgt. Derfor kan alle os, der har det godt, altid få en varmecheck, et tilskud til færgebilletten eller et kulturbidrag mere. Men de allermest syge borgere — dem der er truet af selvmord — de bliver behandlet som et problem, der må løse sig selv.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
54 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: