Annonce:
Annonce:

Putin smider russerne i kødkværnen

'Befolkningen har fundet sig i meget, men jeg mener, Putin denne gang må have mistet deres opbakning,' skriver Randahl Fink om den russiske præsidents seneste mobilisering af borgere, der ikke engang er aktive soldater. Foto: Joachim Adrian
'Befolkningen har fundet sig i meget, men jeg mener, Putin denne gang må have mistet deres opbakning,' skriver Randahl Fink om den russiske præsidents seneste mobilisering af borgere, der ikke engang er aktive soldater. Foto: Joachim Adrian
Annonce:
Følg Opinionen

Randahl Fink, selvstændig innovatør

Onsdag morgen stod russerne op til Putins tale til nationen, og budskabet var dystert:

‘For at forsvare vores moderland og dets suverænitet […] finder jeg det nødvendigt at støtte anmodningen fra Forsvarsministeriet og Generalkommandoen om delvis mobilisering i den russiske føderation’.

Med andre ord: Putins ‘specialoperation’ i Ukraine går nu så dårligt, at selv russere, der ikke er aktivt udøvende soldater, skal forlade deres familier og drage til fronten.

Men kan Putin vinde krigen på det?

Umiddelbart kan det lyde skræmmende, at Putin mobiliserer, fordi Rusland har en meget stor befolkning. Ifølge en opgørelse fra globalfirepower.com kunne Rusland i teorien indkalde 46,6 millioner kampdygtige russere, hvilket er flere soldater end der er borgere i Ukraine.

Annonce:

Men det er dog kun i teorien, for krig koster penge, og Ruslands økonomi ligger i ruiner. Ruslands forsvarsminister har da også præciseret, at der kun bliver indkaldt 300.000 mand.

Putins hovedproblem er dog, at krigen er upopulær i befolkningen. Nok kan de statsejede tv-kanaler få nogle russere til at heppe på krigen fra lænestolen, men det er en helt anden snak, hvis de selv eller deres børn skal til fronten.

Derfor er mange russere nu på flugt. For bliver et familiemedlem først indskrevet i hæren, er straffen for at dessertere hævet til 10 års fængsel. Og de må skynde sig afsted, for allerede torsdag vil Putin opstille checkpoints over hele landet, hvor brugbare mænd vil blive tilbageholdt. Onsdagens flybilletter fra Moskva til Istanbul i Tyrkiet blev revet væk trods den opskruede pris på 10.000 kroner stykket. Fredagens flybilletter koster i skrivende stund 21.000 kroner.

Annonce:

I krigens første dage sendte Rusland professionelle soldater afsted, men trods deres uddannelse og kamperfaring led Rusland enorme tab. Fra lækkede dokumenter ved vi, at Rusland allerede har udbetalt erstatning til 48.759 faldnes familier. På 7 måneder har Rusland altså mistet flere soldater i Ukraine, end Sovjetunionen tabte på 10 års krig i Afghanistan — og alligevel fortsætter Putin.

I en opgørelse fra BBC, kan man desuden læse, at Rusland har mistet mindst 900 af deres vigtigste elitesoldater; og nu beder Putin så tømreren og taxachaufføren overtage deres opgave, fordi diktatoren ikke vil tabe sin krig. Mit bud er, at stort set ingen russere vil hilse det velkomment — især ikke nu hvor forsyningerne er knappe, vinterkulden er på vej, og mange af de bedste våben er gået tabt. Flere opslag på sociale medier vidner da også om, at moralen i den russiske hær er helt nede under gulvbrædderne.

Så hvordan bliver den russiske folkestemning mon, når også de nye rekrutter kommer hjem i ligposer?

Annonce:

Befolkningen har fundet sig i meget, men jeg mener, Putin denne gang må have mistet deres opbakning. For nok kan propaganda påvirke folkestemningen, men ingen ord kan lindre, hvis mennesker mister deres pårørende, blot fordi en vanvittig despot smider mennesker ned i krigens kødkværn med en ligegyldighed, som vi andre afleverer flasker ved flaskeautomaten.

Derfor vil Putin nu ikke kun tabe i Ukraine men også i Rusland, hvor befolkningens utilfredshed allerede onsdag ledte til store demonstrationer. Vi kan blive vidne til mange hårde måneder endnu, men til sidst vil Putin tabe.

Da jeg i 2001 så krigsfilmen ‘Enemy at the gates’, var jeg forbløffet over, hvordan Ruslands behandling af sit folk var skildret. Særligt én scene gav mig kuldegysninger. I den så man nye rekrutter ankomme til fronten, og fra en megafon råbte en russisk befalingsmand: ‘Hver anden soldat får en riffel… Når den første soldat dør, samler den anden soldat riflen op og skyder videre’.

Dengang tænkte jeg, at filmens skildring var en overdrivelse. Det gør jeg ikke mere.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
292 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: