Regeringen vil beskatte dine Facebook-opslag

Joy Mogensen vil kaste Danmark ud i samme kaos som Australien med afgift på links på Facebook. Randahl Fink Isaksen håber Facebook vælger at svare med samme strategi i Danmark. Foto: Ritzau Scanpix
Joy Mogensen vil kaste Danmark ud i samme kaos som Australien med afgift på links på Facebook. Randahl Fink Isaksen håber Facebook vælger at svare med samme strategi i Danmark. Foto: Ritzau Scanpix

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Findes der noget i dit liv, som vore politikere ikke har lagt afgift på endnu? I så fald bør du holde på din hemmelighed. I Danmark har vi nemlig afgift på alt, hvad politikere kan forestille sig, og foreløbigt har denne regering hævet skatter og afgifter med 35 milliarder kroner. Det svarer til, at de fattigste danskere er blevet 1,7 procent fattigere siden regeringsskiftet, i et afgiftshelvede der kun bliver værre dag for dag.

Her i 2021 er der afgift på luftbobler i champagne. Staten har i forvejen indført en alkoholafgift, og oveni den er der også moms på champagne og pant på champagnens flaske; men i et mødelokale på Christiansborg var der åbenbart en politiker, der rejste spørgsmålet, ‘Hvad med luftboblerne… skal der ikke også afgift på dem?’, og — vupti — nu betaler vi så 3,35 kroner i luftboble-afgift per liter champagne, vi køber.

I år har regeringen desuden tredoblet afgiften på bæreposer, og med de nye regler tvinges butikker og takeaway-restauranter endda til at opkræve 4 kroner for en pose, selvom de hellere vil betale posen selv og slippe for at spørge kunderne, ‘Vil du købe en pose for 4 kroner ekstra?’, hundredevis af gange hver dag.

Førhen kunne takeaway-restauranterne pakke flere ordrer samtidigt, så de stod klar, når kunderne ankom. Nu skal de i stedet vente på hver enkelt kunde og spørge, om kunden ønsker at betale regeringens bæreposeafgift, og — hvis ikke — er restauranten tvunget til at tage imod kundens gamle, brugte pose, og pakke køkkenets rene madvarer i den. Det er langsommeligt, det er uhygiejnisk, og det gør ingen forskel for miljøet.

I denne måned kom så regeringens seneste pengemaskine: Afgift på dine Facebook-opslag. Hver dag skriver mange af os opslag på Facebook, og Facebooks måling viser, at knap hvert 20. opslag er et, hvor vi linker til en spændende nyhedshistorie, vi synes, vores venner skal læse. Det er disse opslag med link i, som Joy Mogensen nu vil kræve betaling for.

Det ville se ekstra grimt ud, hvis Joy Mogensen puttede afgiftskronerne direkte i statskassen. Så for at kamuflere den nye afgift, præsenterer Joy Mogensen den som en afgift, Facebook skal betale direkte til de nyhedsmedier, vi linker til. Joy Mogensen opkræver altså ikke afgiften selv, og bruger den til at udbetale mere statslig mediestøtte, for så kunne enhver jo straks se, hvad hun har gang i. Men reelt er afgiften netop det: En afgift, kulturministeren bruger til at støtte sine medier.

Forestil jer det administrative bøvl, kulturministeren nu kaster internettet ud i, når links på nettet skal granskes for, om de er genstand for den nye Joy Mogensen-afgift. Men ak, der kommer sikkert en lang og sindrig vejledning, når embedsværket har brændt masser af skattekroner af på at udfærdige den.

Facebook er blevet en verdenssucces, fordi Facebook er gratis, og i Danmark har 77 procent af os en Facebook profil. Internettet bugner af indhold, og det kan være svært at finde det væsentlige; men her er Facebook genialt, fordi vi kan anbefale indhold til hinanden. Derved finder vi brugere det bedste indhold, Facebook tjener penge på sine reklamer, og de nyhedsmedier vi linker til, får flere besøgende, som de så kan vise reklamer til og rekruttere som abonnenter — alle vinder.

I Australien mente politikere som Joy Mogensen, at det kunne være super smart at lægge afgift på links. Men som modsvar valgte Facebook at lukke for deling af links til nyhedsmedier, og pludselig stod politikerne med den hårde erkendelse, at der så blev ledt færre besøgende ind på nyhedsmediernes sider, så nyhedsmedierne tabte penge, og australierne fik dårligere adgang til de nyhedshistorier, der er så væsentlige for at undgå, at internettet drukner i fake news. Ups!

Det er denne ‘succes’, Joy Mogensen nu vil kaste Danmark ud i, og jeg håber, Facebook vælger helt samme strategi i Danmark. For hos os står mediechefer som Berlingskes Anders Krab-Johansen og jubler over udsigten til mere statsopkrævet økonomisk støtte. Altså dén Anders Krab-Johansen, der normalt skriver liberale artikler om, hvordan vi endelig ikke må lægge byrder på erhvervslivet — han mener nu, at erhvervslivet skal betale afgift, fordi vi linker til berlingske.dk og dermed sender flere kunder ind i hans butik. Det er nærmest perfekt i sin absurditet.

Den politiske motivationen er naturligvis, at globale virksomheder som Facebook ikke genererer indtægter til den danske stat, fordi de lader sig beskatte i de lande, hvor det er billigst. I 2016 omsatte Facebooks europæiske hovedkvarter i Irland for 12,6 milliarder euro, men selskabet betalte kun 30,4 millioner euro i skat til Irland grundet EU-landets villighed til at understøtte internationale skattefinter.

Jeg er enig med Joy Mogensen i, at Facebook skal bidrage til vores samfund, og jeg vil foreslå, at vi via EU stiller krav om, at digitale reklameindtægter beskattes i de lande, hvor reklamerne vises, præcis ligesom vi i dag har dansk moms på det Netflix indhold, der streames i Danmark, selvom Netflix ikke er et dansk selskab.

Men at Joy Mogensen vil slå selve internettet i stykker ved at lægge afgift på det for internettet helt centrale at linke til indhold, vidner om, at Danmarks mest upopulære minister, Joy Mogensen, også på dette område er en elefant, der danser uvidende rundt i alle andres glasbutik.

Sociale medier som Facebook er fundamentale for vores moderne, demokratiske samtale. Vi skal fortsat kunne skrive opslag på Facebook og linke til nyhedshistorier og derved skabe debat om, hvor tåbelige vore politikere kan være. Derfor håber jeg, du vil dele denne artikel på Facebook — helt gratis — før Joy Mogensen-afgiften bliver til virkelighed.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
50 kommentarer
Vis kommentarer