Annonce:
Annonce:

Rusland har tabt

‘Moderne krig kræver kapital, og Ruslands økonomi ligger i ruiner’, skriver Randahl Fink. Foto: Ritzau/Scanpix
‘Moderne krig kræver kapital, og Ruslands økonomi ligger i ruiner’, skriver Randahl Fink. Foto: Ritzau/Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Randahl Fink, selvstændig innovatør

‘Kinas relation med Rusland er ikke en alliance.’

Med disse ord knuste Kinas amerikanske ambassadør Qin Gang eftertrykkeligt Vladimir Putins håb om Kinas hjælp. Ordene faldt ved dette års sikkerhedskonference i Aspen den 20. juli. Her sagde ambassadøren, at krigen i Ukraine er skadelig for verdensøkonomien, og at Kina ønsker øjeblikkelig våbenhvile.

Annonce:

Det var nedslående nyt for Putin, men meldingen var ingen overraskelse. Kinas præsident Xi Jinping har nemlig rigeligt at slås med på hjemmefronten. Kinas bruttonationalprodukt forventes kun at vokse med 3,3 procent i år, hvilket er deres næstlaveste vækst i 40 år. Kineserne lever af at producere varer, og da borgerne i EU og USA gennemsnitligt tjener 5 gange mere end kineserne, er Kinas fremgang afhængig af, at Europa og USA fortsat vil købe Kinas varer. EU importerer 20,75 procent af Kinas eksport, USA importerer 17,2 procent, mens Rusland kun importerer 2 procent — et stærkt incitament for, at Kina holder sig på god fod med vesten.

Putins angreb på Ukraine har fået vesten til at indføre hårde økonomiske sanktioner mod Rusland, og også vestens virksomheder har trukket sig fra landet. LEGO er væk, Apple er væk, Adidas,  Nike, Mercedes, Volkswagen — mere end 1.000 virksomheder er fortid i Rusland. Tilbage er kun nogle få virksomheder, der åbenbart synes, det er fint at støtte Putins krig — desværre med den danske skoproducent ECCO som et skuffende eksempel.

Derfor kunne Kina reelt udnytte situationen og oversvømme det russiske marked med alt det, vesten ikke leverer. Men det er ikke sket. Tværtimod har store kinesiske virksomheder, som computer-producenten Lenovo og smartphone producenten Xiaomi helt trukket sig fra Rusland.

Annonce:

Vestens strategi har været at gøre Putins Rusland til en paria-stat. Det er lykkedes, og resultatet er en katastrofe for russerne. Ukraine modtager nu militær og humanitær bistand fra mere end 70 lande, imens Putins udenrigsminister Sergey Lavrov rejser rundt til lande som Congo, Uganda og Etiopien i sin desparate søgen efter støtte.

Ukrainerne har vist, at Rusland ikke kan besejre Ukraine på få dage, som Putin troede. I stedet er Putin endt i en langvarig udmattelseskrig, og det bliver skæbnessvangert. Krigsførsel kræver nemlig både viljen til at kæmpe, våben at kæmpe med og økonomien til at finansiere det hele. 

Ved krigens start havde Rusland ganske vist et langt stærkere våbenarsenal end Ukraine. Men billedet har ændret sig, efterhånden som Ukraine har modtaget enorme mængder højteknologiske våben fra vesten. Og mens flere og flere russiske soldater overgiver sig, er de ukrainske soldater stærkt motiverede, fordi krigen afgør deres familiers fremtid. Endeligt er den russiske økonomi under markant pres, og Ruslands økonomiministerie forventer et fald i bruttonationalproduktet på svimlende 7,8 procent i år, mens arbejdsløsheden vokser.

Annonce:

Fordi Rusland var vores hovedfjende under den kolde krig, har vi vænnet os til at se på Rusland som en farlig modstander. Men moderne krig handler om kapital, og i 2022 bliver Ruslands bruttonationalprodukt mindre end Italiens. Ingen ville tro, at Italien økonomisk set kunne bære at føre krig mod verdens stærkeste økonomier inklusiv hele EU og USA — og det kan Rusland selvfølgelig heller ikke i længden.

Jovist, Putin kan stadig forvolde stor skade i Ukraine, men Ruslands økonomi er ødelagt, Ruslands indflydelse i verdenssamfundet er væk, og Rusland har pådraget sig et uafrysteligt image som noget, der ligner et moderne Nazityskland — en udstødt nation med et kuet folk og en vanvittig diktator, som hele verden allierer sig imod.

Så uanset udfaldet af kampene på slagmarken, bliver slutresultatet det samme: 

Rusland har tabt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
166 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: