Skal Folketinget være en mobbe-borg?

'I en børnehave havde pædagogerne nok grebet ind. Men selvom Folketingets forretningsorden byder formanden at sikre en ‘værdig forhandlingsform’, som medlemerne er pålagt at ‘underkaste sig’, reagerer Henrik Dam Kristensen ikke,' skriver Randahl Fink Isaksen om tirsdagens debat forud for afstemning om rigsretssag mod Inger Støjberg. Foto: Jens Dresling/Polfoto
'I en børnehave havde pædagogerne nok grebet ind. Men selvom Folketingets forretningsorden byder formanden at sikre en ‘værdig forhandlingsform’, som medlemerne er pålagt at ‘underkaste sig’, reagerer Henrik Dam Kristensen ikke,' skriver Randahl Fink Isaksen om tirsdagens debat forud for afstemning om rigsretssag mod Inger Støjberg. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Tirsdag var der debat i folketingssalen om vedtagelsen af rigsretssagen mod Inger Støjberg, og det gik ikke stille for sig. Særligt bemærkelsesværdigt er det, hvor personlig og agressiv debatten var, og derfor vil jeg gerne spørge folketingets formand Henrik Dam Kristensen, om han mener, at den måde, der bliver talt på i Folketingssalen under hans mødeledelse, er et godt udgangspunkt for et sundt psykisk arbejdsmiljø.

Pernille Vermund lægger for med at tordne mod de tilstedeværende folketingsmedlemmer fra venstrefløjen, som hun kalder ‘kujonagtige’, før hun slutter med ordene, ‘jeg håber, at historien kommer til at dømme jer hårdt’.

‘Tak til fru Pernille Vermund’, siger Henrik Dam Kristensen med venlig stemme.

‘Fru Rosa Lund har brudt loven. Hun er dømt. Hun er dømt for ulovlig indtrængen,' fortsætter Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, da han får ordet af Henrik Dam Kristensen. Danskere, der ser med via Folketingets streamingtjeneste og hører ordene, ‘Hun er dømt’, må tænke, at vi her har med en farlig kriminel at gøre; for det er nok de færreste, der husker de faktiske forhold, at Rosa Lund for nu 14 år siden — som 21-årig — deltog i en af Ungdomshusets aktioner og i den forbindelse blev tildelt en bøde på 750 kroner for at tage ophold i et forladt hus.

Det er vanskeligt at se, hvordan den 14 år gamle bøde, som er udstedt før Rosa Lund blev stillet op til Folketinget for Enhedslisten i 2009, er relevant i en aktuel debat om rigsretssagen mod Inger Støjberg — altså med mindre formålet er at vække et stærkt ubehag hos Rosa Lund, som står udstillet på talerstolen og filmes live ud til alle landets seere, mens Alex Ahrendtsen fremfører sin pludselige anklage for fortidens synder.

Da debattens hovedperson, tidligere integrationsminister Inger Støjberg, selv er på talerstolen, spørger Rosa Lund hende, om Venstres folketingsmedlemmer ikke alle burde stemme for rigsretten, idet Inger Støjberg som minister jo ‘har en særlig forpligtelse til at overholde loven’. Inger Støjberg svarer, at ’Rosa Lund vist har mere erfaring som tiltalt end som højesteretsdommer’, for atter at diskvalificere Rosa Lund på baggrund af den 14. år gamle sag. 

Igen er der ingen reaktion fra Folketingets formand.

Også Frie Grønnes folketingsmedlem Sikandar Siddique vil gerne stille spørgsmål til Inger Støjberg. Han taler om de faktiske forhold, at mennesker har lidt psykisk skade, da de blev tvangsadskilt i Inger Støjbergs ministertid — et relevant emne eftersom Røde Kors’ indberetninger viser, at flere kvinder forsøgte selvmord, og en mand truede med at sætte ild til sig selv som følge af ministerens ulovlige praksis. På den baggrund spørger Sikandar Siddique, om ikke Inger Støjberg i dag vil sende et budskab til de berørte mennesker.

Hertil svarer Inger Støjberg helt urelateret til spørgsmålet, at hun ‘ærlig talt synes, at det ville klæde hr. Sikandar Siddique at tilslutte sig de værdier, som vi netop lever efter i Danmark’, som om Sikandar Siddique ikke gør det. Frie Grønnes folketingsmedlem nævner efterfølgende selv på Twitter, at han er født på Rigshospitalet og opvokset i Danmark, og skriver direkte, at han er ‘rystet’ over hendes ord.

Debatten i salen rummer mange andre forseelser, som man kan undre sig over. Blandt andet vælger en række folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti konsekvent at omtale medlem af Folketinget Simon Emil Ammitzbøll-Bille som ‘hr. Amnitzbøll’ (med ’n’) og Dansk Folkepartis medlem Morten Messerschmidt omtaler ham igen og igen som ‘hr. Bille’, som om Simon Emil var en tegneseriefigur i Hakkebakkeskoven. Hele den barnlige seance afsluttes af løsgænger Lars Løkke Rasmussen, der til Dansk Folkepartis medlemmers morskab kalder Simon Emil for ‘hr. Simon Emil Amnisbitbølle’, hvorefter han grinende undskylder og igen fejlagtigt kalder folketingsmedlemmet for ‘Amnitzbøll’ (med ’n’).

I en børnehave havde pædagogerne nok grebet ind. Men selvom Folketingets forretningsorden byder formanden at sikre en ‘værdig forhandlingsform’, som medlemerne er pålagt at ‘underkaste sig’, reagerer Henrik Dam Kristensen ikke.

Man kunne trække på skuldrene af den respektløse facon og anskue det hele som underholdning. Men man kunne også stoppe op og overveje, om Folketinget har et sundt psykisk arbejdsmiljø, og spørge om den samtaleform, der udspiller sig på live tv i Folketingssalen, bidrager konstruktivt til folketingsmedlemmernes velbefindende.

I oktober kom føromtalte Alex Ahrendtsen selv tilbage efter 10 måneders sygemelding med stress og depression. Henrik Dam Christensens eget nyvundne partimedlem, Ida Auken, er netop vendt tilbage fra en 9 måneder lang sygdomsperiode med diagnosen stress. Landets erhvervsminister, Folketingsmedlem Simon Kollerup, er hjemme på fjerde uge med mavesår, og Enhedslistens Eva Flyvholm blev sygemeldt med stress i december.

Folketingsarbejdet er udfordrende, og der kan naturligvis være mange forhold, der gør sig gældende, når så mange ud af blot 179 ansatte på en arbejdsplads bliver sygemeldt med stress. Men burde Folketingets formand ikke overveje, om den dialog han lader passere uden påtale i folketingssalen i sig selv er fremmende for et sundt psykisk arbejdsmiljø? Med tanke på at Folketinget agerer forbillede for alle andre arbejdspladser i et land med alvorlige og tiltagende stress-problemer, synes jeg, det er en overvejelse værd.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
35 kommentarer
Vis kommentarer