Skal Rasmus Paludan have lov at demonstrere?

'Det indebærer et omfattende politiarbejde, når Stram Kurs vil demonstrere, skriver Randahl Fink Isaksen og spørger, om ikke det er på tide, at forbyde deminstrationerne med henvisning til paragraf 79 i grundloven. Foto: Anthon Unger
'Det indebærer et omfattende politiarbejde, når Stram Kurs vil demonstrere, skriver Randahl Fink Isaksen og spørger, om ikke det er på tide, at forbyde deminstrationerne med henvisning til paragraf 79 i grundloven. Foto: Anthon Unger

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

'Jeg har en bog her i hånden. Det er en lorte-koran. Alle koraner er jo lort,' sagde Rasmus Paludan i en facebookvideo for nyligt. Her annoncerede han, at Stram Kurs dagen efter ville vise de 'kriminelle samfundstabere' i 'den kriminelle banderede, som Gellerupparken jo er', at Stram Kurs gerne måtte afbrænde 'lortebogen Koranen'.

Dagen efter lagde Stram Kurs endnu en video ud på facebook, hvor en tilsyneladende rystet Rasmus Paludan nu fortalte, at demonstrationen var blevet afbrudt, fordi en mand i hvidt jakkesæt havde forsøgt at slå Rasmus Paludan ihjel med en kniv. Manden er siden blevet sigtet for drabsforsøg.

Det indebærer et omfattende politiarbejde, når Stram Kurs vil demonstrere, og det vil partiet særdeles tit. Alene i denne uge afholder partiet 7 demonstrationer. 3 af dem er placeret ved Gellerupparken i Aarhus. I 2019 kostede det skatteborgerne 115 millioner kroner at håndtere Stram Kurs’ demonstrationer, og beløbet må forventes at stige, nu hvor folketingsvalget har sikret, at Stram Kurs årligt modtager to millioner kroner i partistøtte, der blandt andet går til at aflønne Rasmus Paludan.

Derfor skal vi som samfund forholde os til, om det omfattende og dyre politiarbejde er en meningsfuld anvendelse af skatteborgernes penge.

For på den ene side har vi ytringsfrihed i Danmark, og denne ytringsfrihed gælder selvfølgelig også Rasmus Paludan. Vi skal værne om demokratiet, og derfor skal ingen have lov til med vold at forhindre Rasmus Paludan eller andre i at ytre deres politik. Netop derfor gør Politiets Efterretningstjeneste også et væsentligt arbejde for at beskytte Rasmus Paludan med livvagter, præcis som de gør med andre politikere.

Men på den anden side er det ganske bemærkelsesværdigt, at kun Rasmus Paludan forårsager så mange uroligheder, som han gør. Partier som Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti turnerer landet rundt med en række af de samme synspunkter som Stram Kurs, men kun Rasmus Paludan pådrager skatteborgerne svimlende 115 millioner kroner i udgifter til håndtering af uroligheder.

Man kunne tro, det skyldes, at Stram Kurs er et helt unikt parti, med nogle nye, helt særlige holdninger; men nærlæser man partiets kortfattede politiske program, kan man tydeligt se, at partiet blot er endnu et enkeltsags-parti, hvis samlede politik kan koges ned til, at Danmarks 256.000 muslimer ikke må være her. Man kan mene meget om dette synspunkt, men nyt og banebrydende er det ikke.

Det eneste særlige er måden, hvorpå Rasmus Paludan udbreder sit politiske budskab. Hvor andre partier i vidt omfang drager rundt i landet for at opnå konstruktiv, politisk debat med potentielle vælgere, opsøger Rasmus Paludan i stedet de boligområder, hvor Paludan selv siger, at der primært bor mennesker, som ikke er potentielle vælgere for Stram Kurs.

Og det er præcis her, det er meget væsentligt at skelne: Det er afgørende for vores demokrati, at politikere kan nå ud med deres politiske budskab til potentielle vælgere; men vort demokrati kan fungere ganske udemærket, uden Rasmus Paludan stiller sig op i et boligområde, hvor der bor troende muslimer og råber 'Islam er lort'. Groft sagt: Hvis en provokatør vil placere sin egen afføring i en dåse, udstille den og kalde det kunst, skal det stå provokatøren frit for. Men det bliver jo ikke bedre kunst af, at provokatøren med politiets beskyttelse får mulighed for at udstille sin lort hjemme hos dig og mig.

Rasmus Paludans tilhængere hævder, at urolighederne ved hans demonstrationer blot understreger, at muslimer er tilhængere af vold. Men sandheden er, at alle mennesker kan provokeres til vold, hvis man chikanerer dem længe nok. Det måtte Rasmus Paludan eksempelvis sande i november, hvor en etnisk dansk kvinde blev sigtet for vold, efter Rasmus Paludan havde råbt 'Skrid hjem til bordellet! Hun koster kun to kroner! Jeg synes, det er en meget dyr pris, men det er måske fordi, du har skedesvamp?'

Vi skal sikre Rasmus Paludans ret til at ytre sin politik. Men det er ikke en samfundsopgave at sikre Rasmus Paludan en særlig ret til at skrige sin hån ind i hovedet på mennesker, han hader, for med fuldt overlæg at fremprovokere forstyrrelse af den offentlige orden. 

Af grundlovens paragraf 79 fremgår, at demonstrationer kan forbydes, hvis de medfører en 'fare for den offentlige fred'. Det er på høje tid, at paragraffen finder anvendelse.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
703 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen