Skal regeringen regulere danskernes sexlegetøj?

'Danske politikere gribes nogle gange af deres følelser i en sådan grad, at de forvilder sig ud i at ville regulere de mest bizarre ting,' skriver Randahl Fink Isaksen om socialdemokraten Jeppe Bruus kamp mod sexdukker. Foto: Knut Egil Vang .
'Danske politikere gribes nogle gange af deres følelser i en sådan grad, at de forvilder sig ud i at ville regulere de mest bizarre ting,' skriver Randahl Fink Isaksen om socialdemokraten Jeppe Bruus kamp mod sexdukker. Foto: Knut Egil Vang .

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Omme i min baghave, bag den bagerste Koreagran, er der et lille område på få kvadratmeter, som socialdemokraterne ikke har fundet ud af at regulere — endnu.

Engang imellem, når politikernes indgriben i alle livets forhold bliver for meget, går jeg derom, indånder lidt af frihedens sidste, sparsomme luft og sender en positiv tanke til de få, heltemodige politikere på Christiansborg, der kæmper for at få samfundet til at fungere, frem for at bringe det i knæ med en overflod af detaljestyrende regler.

I denne uge kom turen så til danskernes sexlegetøj. For helt inde i danskernes soveværelser har socialdemokraternes retsordfører Jeppe Bruus fundet en glød, der endnu ikke er slukket af statens bureaukrati. Og nu må læseren undskylde, at sproget bliver farverigt, men det er jo vanskeligt at tage kampen op mod politikere, der vil regulere sexlegetøj, uden at tale om sexlegetøj.

Sagens kerne er, at producenter af sexlegetøj gennem tiden har fundet ud af at gøre sexlegetøjet mere og mere realistisk. Vi bevæger os mod en fremtid, hvor kvinder og mænd vil kunne dyrke alt det sex, de lyster, med noget, der ligner et andet menneske, men som aldrig er på forretningsrejse, gået hjem med en anden eller for træt efter en lang dag på jobbet.

Et skridt på vejen dertil er de såkaldte sexdukker, der er anatomisk korrekt byggede mænd og kvinder i fuld størrelse. De ligner tøjforretningernes mannequindukker men har blød 'hud', bøjelige led, realistisk hår og har desuden de ekstra anatomiske detaljer, der er relevante til formålet.

Udfordringen her er selvfølgelig, at en dukke af en menneskekrop i fuld størelse har et højt materialeforbrug, hvorfor prisen ender på mellem 10.000 og 20.000 kroner. Det har nogle producenter løst ved kun at sælge torsoer, mens andre har valgt at skalere dukkerne ned i størrelse.

Og her er det så, Jeppe Bruus har spærret øjnene op, for hvis en gennemsnitlige voksen er 174 cm høj, og dukken er noget mindre, har man så i virkeligheden købt dukken for at have sex med et barn?

Socialdemokraternes retsordfører argumenterer på Twitter for, at hvis butikkerne må sælge små dukker, der ligner børn, så udbreder vi en 'accept af pædofili'.

 

Jeppe Bruus’ kamp mod sexdukkerne ville give ret god mening, hvis sexlegetøj kunne forandre menneskers sexuelle adfærd. Altså, hvis personer, der ikke i forvejen var pædofile, blev pædofile af at dyrke sex med dukker. Men det har vi ingen viden om, ifølge Red Barnets chefpsykolog Kuno Sørensen. Han mener derimod, at man kan forestille sig, at personer, der allerede er pædofile, kan undgå at begå overgreb mod børn, hvis de i stedet kan udleve deres seksualitet med en dukke. Til DR udtaler han:

'Det kan blive problematisk, hvis vi begynder at lovgive om, hvilke fantasier mennesker må udleve, fordi fantasier jo ikke skader.'

Diskussionen minder til forveksling om de sidste 40 års diskussion om voldelige computerspil. Utallige politikere har villet forbyde dem af frygt for, at vi allesammen blev massemordere af at skyde løs på computerspillenes slagmarker. Men mens forbruget af computerspil er steget år efter år, er mængden af vold og drab i Danmark uforandret.

På trods af at der ikke er videnskabeligt belæg for at sige, at sexdukker leder til pædofili, vil Jeppe Bruus allerede nu sætte ind med et forbud, frem for at undersøge sagen. Dermed mener han at kunne forhindre, at dukkerne 'kan anspore nogen'. Mon Jeppe Bruus overhovedet har overvejet, hvordan en regulering af danskernes sexlegetøj skulle administreres? I en britisk undersøgelse, hvor man har analyseret 300.000 sexlegetøjskunders forbrugsvaner, er halvdelen af kunderne kvinder, og langt størstedelen af det kønsspecifikke sexlegetøj, der sælges, er udformet specifikt til kvinders brug.

Vil Danmark kunne gennemtvinge en international mærkningsordning, der sikrer, at fru Hansen kan se, hvilken alder sexlegetøjet i den engelske eller japanske webbutik skal forestille at have? Og hvis ikke, hvordan skal hun så kunne forvisse sig om, at den spændstige, unge torso, hun køber, forestiller en mand, der er over 18? Og må en 17-årig dreng købe sexlegetøj, der ligner en 17-årig, eller må teenageren kun dyrke sex med de voksne dukker?

Forestiller retsordføreren sig, at staten skal have en særlig styrelse, der beskæftiger sig med at vurdere sexlegetøj og godkende det, der i Jeppe Bruus’ optik er comme il faut? Og når forbuddet kommer, får danskerne så en frit lejde periode, hvor de kan møde op på politigården med deres sexlegetøj under armen og få vurderet, om det er frækkere end politiet tillader?

Og vigtigst af alt: Hvad kommer alt dette bureaukrati til at koste skatteborgerne?

Danske politikere gribes nogle gange af deres følelser i en sådan grad, at de forvilder sig ud i at ville regulere de mest bizarre ting. De ser en aktuel, følelsesvækkende sag, der ligger inde for deres fagområde, og mærker så en ustyrlig trang til at vise, at de vil gøre noget.

Især på retsområdet findes der nærmest ikke det tiltag, som Socialdemokratiet ikke har foreslået. Hvem husker ikke sagen om stenkast fra motorvejsbroer, hvor partiets forrige retsordfører Trine Bramsen ville have 3 meter høje hegn på alle broer, fordi folk var blevet utrygge. Siden er stenkastene ophørt, og skatteborgerne slap heldigvis for at bruge millioner af kroner på denne dødfødte idé.

Danskernes frihed kvæles, én paragraf ad gangen — jo flere love vi indfører, jo mere regelbåret og ufri bliver virkeligheden. Vi gør langsomt vores land til et minefelt, hvor man hele tiden kan blive i tvivl, om man uforvarende har overtrådt en eller anden lov, når alting reguleres.

VK-regeringen indførte trods advarsler en uduelig knivlov i 2008, og allerede året efter stod det klart, at 3 tilfældige danskere var blevet sendt i fængsel, fordi de havde glemt en hobbykniv i bilen. I 2018 fik vi burkaloven, der skulle forhindre kvinder i at dække deres ansigt til med religiøs hovedbeklædning, men her et år efter står det klart, at 17 danskere er blevet sigtet, fordi de har båret masker, elefanthuer, hætter, kasketter, halsedisser, tørklæder, solbriller og alt muligt andet.

Derfor skal vi ikke tilføje endnu en mine til minefeltet af love med en ny sexlegetøjslov, der kan betyde at helt almindelige danskere kan blive straffet for at købe sexlegetøj, der viser sig ikke at leve op til det statslige regelsæt.

Alle danskere ved allerede, at det er ulovligt at begå seksuelle overgreb mod børn, og det er allerede bestemt i straffelovens paragraf §222, at det giver op til 12 års fængsel. Danmark har ikke brug for flere love, for at vise, at pædofili er forkert.

Ville det ikke være mere konstruktivt, hvis Jeppe Bruus fandt en retspolitisk mærkesag, der kunne gøre en reel, positiv forskel i danskernes hverdag, i stedet for endnu engang at bevise, at Socialdemokratiet rummer politikere, der vil lovgive om næsten alt, bare for at vise at de bestiller noget?

Imens Jeppe Bruus tænker lidt over det, står jeg omme i min baghave, bag den bagerste Koreagran, hvor der stadig er et lille fristed, som socialdemokraterne ikke har fundet ud af at regulere endnu — men sig det ikke til nogen.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
16 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Plus