Slette-Mette bør lære af svar-Lars

'Jo mere Mette Frederiksen toner frem på tv med formuleringer som, ‘jeg har ikke yderligere at tilføje’, og ‘det kommer jeg ikke til at gå ind i…’, jo større bliver alles interesse for at afdække det, hun skjuler,' skriver Randahl Fink og giver statsministeren et råd. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
'Jo mere Mette Frederiksen toner frem på tv med formuleringer som, ‘jeg har ikke yderligere at tilføje’, og ‘det kommer jeg ikke til at gå ind i…’, jo større bliver alles interesse for at afdække det, hun skjuler,' skriver Randahl Fink og giver statsministeren et råd. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Randahl Fink, selvstændig innovatør

‘Jeg har rejst for dyrt.’

Med disse ord indledte tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen det berømte pressemøde i 2013, hvor han indrømmede helt og fuldt, at han havde påført skatteborgerne en udgift på 1.056.402 kroner i forbindelse med sine rejser på første klasse for miljøorganisationen GGGI. Gentagende gange sagde Løkke ordene, ‘jeg fortryder’, og ’jeg beklager’.

Derpå talte han og besvarede spørgsmål fra pressen i et af Danmarkshistoriens absolut længste pressemøder på 3 timer og 43 minutter, hvor han også fremlagde bilag, som pressen havde efterlyst.

Stemningen var anspændt — var Løkke færdig i dansk politik? Men pressemødet blev ved… og ved… og til alles overraskelse svarede Løkke udførligt på de spørgsmål, han blev stillet, og gav flere detaljer, offentligheden ikke kendte. Det virkede effektivt og flyttede Løkke fra en defensiv position, hvor han forsøgte at skjule endnu en møgsag, til en offensiv position, hvor han bidrog til opklaringen.

Derfor overlevede Løkke. Halvandet år senere udskrev Helle Thorning folketingsvalg. Løkke sejrede, og regeringen Lars Løkke Rasmussen II var en realitet.

Lige nu står Mette Frederiksen i samme situation. Hun har ikke rejst for dyrt, men hun har givet en ulovlig ordre om at slå 17 millioner mink ihjel, og skatteborgerne er endt med milliardregningen.

Det at lukke et minkerhverv, som få kendte til og færre havde sympati for, er dog ikke det værste problem for statsministeren. Selv det, at hendes ordre var ulovlig, er en skade, der har gode chancer for at hele. For vælgerne ved godt, at coronapandemien har været krisehåndteringernes absolutte ekstremsport — spækket med tidspressede beslutninger i ukendt terræn.

Det er en skandale. Men hvis Lars Løkke har lært os noget, så er det, hvor mange skandaler en statsministers karriere alligevel kan bære.

Det virkelige problem for Mette Frederiksen er noget helt andet. Som amerikanerne siger: ‘it's not the crime, it's the cover-up’. Hendes problem er, at hun fremstår som en skyldig person, der forsøger at grave sagens beviser ned ved siden af de stinkende minkkroppe. Og jo mere jord hun skovler ned i hullet, jo mere kravler sagen op til overfladen i alles bevidsthed — som en mink-zombie, der bare ikke vil dø.

Et særligt hårdt hak i troværdigheden er, at hun har haft sin mobil indstillet til automatisk sletning af de SMS’er, hun skrev, mens ulovligheden fandt sted. Måske har en rådgiver fortalt hende, at det var smart at bruge automatisk sletning, fordi hun så kunne sige, at hun ikke selv har slettet SMS’erne. Men det gennemskuer vælgerne jo på to sekunder. For hvad hjælper det, at man ikke målrettet har fældet skovens gamle, fredede egetræ, hvis man i stedet har ryddet hele skoven? 

Resultatet er det samme.

Jo mere Mette Frederiksen toner frem på tv med formuleringer som, ‘jeg har ikke yderligere at tilføje’, og ‘det kommer jeg ikke til at gå ind i…’, jo større bliver alles interesse for at afdække det, hun skjuler. Og når hun flere gange svarer, ‘jeg kommer ikke til at gå ind i tekniske spørgsmål,’ til banale og utekniske spørgsmål, får alle den fornemmelse, at hun er i Bauhaus efter den største kost, der kan feje sagens detaljer ind under gulvtæppet.

Situationen er velkendt fra kriminalfilm: Hvis gerningsmandens bil bliver stoppet, og der lugter af råddent lig fra bagagerummet, og der er bloddråber på kofangeren, så hjælper det ikke at diskutere med betjenten — alle ved, at om et øjeblik bliver det bagagerum åbnet.

Så uanset SMS’ernes indhold er det langt bedre for Mette Frederiksen at tage initiativet tilbage og selv servere sandheden for offentligheden. Hun bør — ligesom Løkke — stille sig på sandhedens side og holde sit eget maraton-pressemøde, fremlægge alt og gerne mere end pressen forventer.

Det vil nemlig flytte hende fra den svære, defensive position, hun er i, til en offensiv position, hvor Socialdemokratiets kommunalvalgkamp kan handle om vindende dagsordener — frem for at stinke af død mink.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
369 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter