Stædig som kun Støjberg

'Inger Støjbergs væsentligste egenskab er, at hun er stædig — en egenskab der også kan bringe et menneske langt i dansk politik. Men politisk succes kræver også andre menneskelige egenskaber, og især evnen til selverkendelse er afgørende,' skriver Randahl Fink. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
'Inger Støjbergs væsentligste egenskab er, at hun er stædig — en egenskab der også kan bringe et menneske langt i dansk politik. Men politisk succes kræver også andre menneskelige egenskaber, og især evnen til selverkendelse er afgørende,' skriver Randahl Fink. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Randahl Fink, selvstændig innovatør

‘Der er ikke noget, jeg fortryder.’

Sådan sagde Inger Støjberg umiddelbart efter 25 ud af 26 dommere i Rigsretten slog fast, at Støjberg forsætligt har begået lovbrud. Hun har altså helt bevidst foretaget en kriminel handling — og det fortryder hun ikke.

Forud er gået en 6 år lang proces, hvor både hendes egne embedsfolk, Ombudsmanden, Instrukskommissionen, Venstres egne jurister og nu også Rigsrettens 26 dommere har undersøgt Støjbergs gerninger mere end grundigt. 

Rigsretten fandt, at Inger Støjberg den 10. februar 2016 besluttede, at unge par på landets asylcentre skulle tvangsadskilles uden at blive hørt — selvom hun allerede var advaret om, at det ville være kriminelt. For denne gerning idømte Rigsretten hende 60 dages ubetinget fængsel.

Hvordan kunne det gå så galt?

For at forstå Inger Støjberg spoler vi tiden tilbage til januar 2016, hvor hun kom i konflikt med sit eget politiske brand. Medierne havde afdækket, hvordan asylcentre i vore nabolande husede ægtepar, hvor kvinden var under 18 år, og nu nåede dækningen også til Danmark, hvor flere medier skrev: ‘Barnebrude og voksne ægtefæller bor sammen på danske asylcentre’. Det lød umiddelbart som om, der foregik noget lusket i det asylsystem, Inger Støjberg havde ansvar for; og derfor befandt hun sig nu i den uvante situation, at politikere fra andre partier tog mikrofonen og spurgte, om stramningernes minister mon havde glemt at stramme op.

Men i virkeligheden var Støjberg på sikker grund. Praksis i asylsystemet var nemlig allerede at adskille unge par, hvis der var mistanke om tvangsforhold.

Men det var ikke nok for Støjberg.

Hun kunne ellers helt lovligt have sendt et stærkt politisk signal ved blot at beordre, at parrene skulle undersøges endnu grundigere. Hun kunne eksempelvis have krævet, at de gifte kvinder skulle kaldes til en samtale, hvor de direkte blev spurgt, om de ønskede hjælp til at forlade den mand, de var gift med.

Men det var heller ikke nok for Støjberg.

Hun ville genindtage sin markante position som den strammeste strammer og erklærede derfor, at alle gifte kvinder under 18 år måtte være ufrivilligt gifte ‘barnebrude’ — det hun flere gange har beskrevet som et ‘ækelt fænomen’. Nu skulle de tvangsadskilles, ‘gerne med den ene i Gedser, og den anden i Skagen’, som hun sagde.

Men en 17-årig kvinde har forklaret, at hun frivilligt havde giftet sig med sin 18-årige kæreste. Alligevel blev den unge kvinde tvangsadskilt fra sin ægtemand på Inger Støjbergs ordre, og allerede den 28. april 2016 opgjorde Udlændingestyrelsen, at de nu havde tvangsadskilt 23 par. Tvangsadskillelserne medførte stor utryghed, alvorlige psykiske reaktioner og selvskadende adfærd hos de unge kvinder — 3 kvinder blev hospitalsindlagt og én kvinde forsøgte selvmord.

Efter domsafsigelsen viste Støjberg ingen anger. For hende er tvangsadskillelsen primært et politisk redskab, der skal kommunikere hendes stærke brand. Kommunikation kan nemlig bringe et menneske langt i dansk politik, og kommunikation er netop Inger Støjbergs spidskompetence. 

Hun har brugt sin konflikt med retsstaten til at skabe omtale og opbygge et personligt brand med 202.536 følgere på Facebook — ja nu endda betalende abonnenter på hendes eget medie inger.dk.

Hvis man er i tvivl om, hvordan dette brand værdiansættes, kan man bemærke, at Kristian Thulesen Dahl (der selv må nøjes med 77.624 Facebook-følgere) konstant har italesat den mulighed, at Inger Støjberg kunne blive formand for Dansk Folkeparti.

Men spørgsmålet er, om stramme Ingers kommunikationsevner rækker, nu hvor Rigsretten har mejslet sandheden om Inger Støjberg ind i Danmarkshistoriens runesten. Hun har ihærdigt forsøgt at retfærdiggøre sine gerninger overfor sit følge på inger.dk, hvor ordet ordet ‘barnebrude’ har været grundsten for det parallelsamfund, hvor Inger altid har ret.

Men Rigsretten har talt: 60 dages fængsel.

Støjbergs problem er, at succes i dansk politik ikke kun handler om kommunikation. Inger Støjberg blev ikke valgt i 2019 på 202.536 likes men på 28.420 personlige stemmer. Den store forskel på de to tal afslører, at en markant del af hendes følgere på Facebook ikke deltager af hengivenhed, men snarere holder i kiggekø til den igangværende trafikulykke.

Støjbergs 28.420 personlige stemmer er et solidt valgresultat, men jo ikke i nærheden af de 57.371 personlige stemmer Kristian Thulesen Dahl fik i 2015.

Man bør også bemærke, at Støjberg opnåede sit valgresultat som en del af Venstre i en valgkamp, hvor Venstre som parti gik 9 mandater frem. Det var før Inger Støjberg kom på kant med Venstres nuværende formand Jakob Ellemann, før hun blev nødt til at forlade Venstre, før hun blev dømt i Rigsretten, og før et flertal af Folketingets medlemmer nu har meddelt, at de smider hende ud af Folketinget i næste uge.

Så hvad nu?

Inger Støjbergs væsentligste egenskab er, at hun er stædig — en egenskab der også kan bringe et menneske langt i dansk politik. Men politisk succes kræver også andre menneskelige egenskaber, og især evnen til selverkendelse er afgørende.

Mit bud er, at Inger Støjberg lige nu arbejder på at starte et nyt parti — et politisk frirum, hvor hun håber på at give interviews iført fodlænke og fortælle sine følgere, hvor uretfærdigt det er, at loven også gælder for hende. Når projektet søsættes vil hun igen aflæse medieopmærksomheden og de mange Facebook likes som en succes. Men politiske iagttagere vil kigge tværs igennem luftkastellet og knastørt konstatere, at den dømte Inger Støjberg har gjort sig til dronning uden rige.

Desværre for Inger Støjberg er det langt fra sikkert, at kriminalforsorgen vil vurdere, at Støjberg er egnet til fodlænke. Fodlænke afvises nemlig, såfremt ‘særegne hensyn til retshåndhævelsen kræver det’. Således fortæller den daværende gymnasieelev, der kastede æg mod Anders Fogh i 2002, at hans ansøgning om fodlænke blev afvist, fordi hans sag var meget synlig, og det derfor ville krænke retsfølelsen, hvis han slap for fængsel. Og er der noget, Inger Støjberg stædigt har kæmpet for, så er det, at hendes sammenstød med retsvæsenet blev netop det: synligt.

Kriminalforsorgen vil ikke oplyse om hensynet til retsfølelsen spiller ind i den konkrete sag; i stedet har de gjort mig opmærksom på et andet problem: Tilbud om fodlænke kræver generelt, at den dømte er i beskæftigelse — og Inger Støjbergs beskæftigelse som folketingsmedlem slutter på tirsdag.

Inger Støjberg er stadig værdikriger, men Rigsrettens dom har bevist, at hun ikke er en værdig kriger. Hendes stædighed har ført hende i uføre, og vælgerne vil nu for evigt huske, at hun var lovgiveren, der helt bevidst brød loven.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
435 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.