Syv år mere til Mette Frederiksen

'Ingen arbejder hårdere for Mette Frederiksens genvalg end Venstres folketingsgruppe,' skriver Randahl Fink Isaksen. Foto: Jens Dresling/ Polfoto
'Ingen arbejder hårdere for Mette Frederiksens genvalg end Venstres folketingsgruppe,' skriver Randahl Fink Isaksen. Foto: Jens Dresling/ Polfoto

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Socialdemokratiet vinder næste valg. Sådan ser det ud her godt 1 år inde i Mette Frederiksens første valgperiode.

Omkring sig har hun samlet et ministerhold, der fungerer. Forårets mest synlige minister Magnus Heunicke har stået i spidsen for Danmarks håndtering af coronapandemien, hvilket Pew Research Center har målt, at 95 procent af danskerne er tilfredse med.

Justitsminister Nick Hækkerup har tilvejebragt et nyt politiforlig, der skaffer flere ressourcer til Dansk Politi, samtidig med, at han har givet politiet mulighed for selv at tilrettelægge deres arbejde ved at ophæve den dyre, permanente grænsekontrol til glæde især for borgerne i Sønderjylland, turismen og erhvervslivet generelt. 

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye har evnet at videreføre de konstruktive dele af den stramme udlændingepolitik, som den borgerlige blok tidligere havde patent på. Han begyndte sin ministerkarriere med ordene ‘Vi skal have en stram udlændingepolitik i Danmark, men den skal ikke være skør’, hvilket både karakteriserede, hvor langt ud den tidligere regering var kommet, og samtidig blev en udmærket filmtrailer for den film, vi siden har set. Det er ikke uden grund, at han tidligere på året blev målt som en af landets mest populære ministre.

Regeringens udfordringer er markante, men foreløbigt ikke selvforskyldte. Den mest betændte sag er NSA-skandalen, hvor danske borgere og virksomheder er blevet ulovligt masseovervåget ved at lade den amerikanske efterretningstjeneste NSA aflytte rådata fra det danske internet. Det er foreløbigt uvist, hvad USA har brugt de indsamlede oplysninger til, men sagen har potentiale til at sønderbombe forsvarsministeriet, når journalister begynder at grave i, hvordan danske virksomheders internationale kommunikation har været tilgængelig for et land, hvor mange af deres konkurrentvirksomheder ligger.

Det er uklart om forsvarsminister Trine Bramsen har pondus nok til at rydde op i Forsvarets Efterretningstjeneste. Sagen er ikke kommet ud i offentligheden på hendes initiativ, men fordi Tilsynet med Efterretningstjenesterne højest usædvanligt lod sagen detonere i medierne med en særdeles graverende pressemeddelelse om sagen, inden ministeren kunne reagere.

Indtrykket af Trine Bramsens rolle bliver ikke bedre af, at tidligere PET-chef Jørgen Bonnichsen fredag kunne afsløre, at alle forsvarsministre gennem årene — altså også Trine Bramsen — er blevet briefet om den ulovlige masseovervågning, mens ministeren selv var travlt optaget af at lave billeder til sin Twitter-profil af egen person på et surfbræt, hvor hun slappede af med en gruppe danske soldater, mens Forsvarsministeriet billedligt talt stod i flammer. Man må spørge sig selv, om der ikke længere findes politiske rådgivere, der har et øje på optikken.

Ingen arbejder hårdere for Mette Frederiksens genvalg end Venstres folketingsgruppe. De interne skænderier fra Lars Løkke Rasmussens tid fortsætter, og partiets dysfunktionalitet er endda nu udkommet i bogform, leveret af den tidligere formand. Partiets formelle leder, Jakob Ellemann-Jensen, fremstår magtesløs. Han fyrer ikke Lars Løkke på trods af, at Løkke efter eget udsagn ikke bruger megen tid på Christiansborg, men tilsyneladende har fundet et nyt fuldtidsjob i at rejse land og rige rundt med kritik af partiet.

Tidligere partiformand og far til den nuværende, Uffe Ellemann-Jensen, var 1. september i Go’ morgen Danmark, hvor han talte om jagt, og ordene lød: ‘Man kan gå en tur i Dyrehaven og se nogle af de der meget store, gamle kronhjorte, der har lidt svært ved at forstå, at nu er det ikke længere dem, der styrer hele flokken. Sådan nogle er det jo i virkeligheden synd for. Derfor så skal der ryddes ud i naturen engang imellem.’

Rådet var svært at misforstå.

Imens sidder Venstres næstformand Inger Støjberg til afhøringer i retten på Frederiksberg, hvor Instrukskommissionen er i færd med at optrævle den alvorligste sag om magtmisbrug siden Ninn Hansens tamilsag i 1995. For hver vidneafhøring bliver kaninhullet dybere, men Ellemann er åbenbart blind for, hvad det koster Venstres brand, at holde hånden over en minister hele den lange vej gennem en kommissionsproces, hvor danskerne uge efter uge mindes om det magtmisbrug, der har været en del af partiets virke.

Selvom Jakob Ellemann-Jensen oprindeligt selv ønskede en ny, mere afbalanceret linje i udlændingepolitikken, har partiet tvunget ham til politisk at gifte sig med Pernille Vermund og droppe enhver tanke om en fremtid på midten. Dermed skal han nu kæmpe på udlændingepolitikkens slagmark, hvor Dansk Folkeparti tabte 21 af sine 37 mandater ved sidste valg, fordi danskerne indså, at deres dagligdag ikke blev bedre af at internere mennesker i en lejr på Venstres udlændingeø til svimlende 759 millioner kroner.

Slaget bliver op ad bakke, for uansat hvor meget Jakob Ellemann foregiver at være den strammeste strammer, står Dansk Folkeparti klar med forslag, der nærmest kræver en tidsmaskine tilbage til Nürnberg i 1935, hvor man kunne få den horrible idé, at Somaliere skal fængsles i eget hjem med fodlænke, hvis de — ligesom mange andre — bliver smittet med coronavirus.

Mens Jakob Ellemann har ladet sig tvinge til at kæmpe om strammermandaterne med de mindre partier Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, kan vælgerne se, at Mattias Tesfaye allerede leverer den udlændingepolitik, de ønsker. Og i ro og mag kan regeringen så fortsætte sine politiske forhandlinger med de velvillige støttepartier om de emner, der gør en reel forskel i danskernes hverdag.

Da Venstre vandt valget i 2001, sikrede Anders Fogh 31,2 procent af vælgernes stemmer. Efter den lange og opslidende tur i cirkus Løkke er partiet i dag reduceret til 19,3 procent. Løkke fylder stadig i medierne, og nedturen er derfor fortsat, mens Socialdemokratiet går markant frem, så partiet i dag står til 32,4 procent ifølge Voxmeter.

Der er på alle måder lagt op til en ekstra valgperiode med Mette Frederiksen som statsminister.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
43 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen