Tillykke Thulesen Dahl — så fik du lukket 'skodradioen'

Lyttere begyndte tirsdag at lægge blomster foran Radio24syv, da det blev klart, at stationen lukkes. Foto: Ritzau/Scanpix
Lyttere begyndte tirsdag at lægge blomster foran Radio24syv, da det blev klart, at stationen lukkes. Foto: Ritzau/Scanpix

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Dansk Folkeparti leverede i 2010 de nødvendige stemmer til et medieforlig, der skabte en helt ny radiokanal. Kanaler var der nok af, men mange havde en sendeflade med popmusik og reklamer, og DR’s radiokanal P1 havde nærmest monopol på at sende reflekterende taleradio. Den 1. november 2011 gik Radio24syv i luften.

Radioen var en succes. De 46 journalistiske medarbejdere og stationens mange freelance-værter skabte en varieret programflade med et underholdende og tankevækkende indhold. Allerede 5 år senere i 2016 havde kanalen 490.000 ugentlige lyttere.

Dengang som nu havde DR’s radiokanal P1 en rolig og tilbageholdende interviewstil. Med en professionel distance til sagen kan man opleve P1’s værter stille et høfligt spørgsmål, gæsten svarer, og værten lader lytteren om at vurdere svaret. Nogle kalder dette pænt og seriøst — andre kalder det kedeligt.

Til gengæld var der altid et verbalt slagsmål at finde på Radio24syv. Stationen havde kant, og dens værter havde friheden til at stille de ubekvemme spørgsmål. Man kunne opleve den bevidst irriterende vært Brian Weichardt fuldstændig knuse en gæst med en dårlig sag i hans program '100 Procent Brian', og i programmer som '24syv Morgen kunne man høre de 3 værter slå en hånlatter op, når gæster forsøgte at tale udenom eller forsvare det uforsvarlige.

Alle slags mennesker kunne slå sig på 24syvs direkte stil, men især politikere fra Dansk Folkeparti kom ofte i vanskeligheder på kanalen.

Dette års mest kendte eksempel var, da trafikordfører for Dansk Folkeparti, Kim Christiansen, havde aftalt med Kristian Thulesen Dahl, at han skulle forsvare en omfartsvej i Mariager til svimlende 377 millioner kroner.

24syvs vært grinede og sagde: 'Vi er jo nødt til at rode rundt i det Kim, fordi du bor der selv […] — det er påfaldende, at du lige skal have en omfartsvej til 377 millioner kroner.'

24syvs fokus på denne sag medvirkede til et offentligt pres af et omfang, så Dansk Folkeparti få dage senere måtte droppe omfartsvejen, og skatteborgerne sparede de 377 millioner kroner.

Ved folketingsvalget 2019 røg Kim Christiansen ud af Folketinget, og i en række interviews gjorde han det klart, at det ikke var hans egen skyld. Han havde bare haft et 'skodvalg', han var træt af 'skodjournalister', og han håbede virkelig, det ville lykkes at lukke 'skodradioen'

Dagen efter valget sendte 24syv en SMS og bad ham om et interview. Den blev besvaret kortfattet med en fuckfinger emoji.

I den forgangne uge lykkedes det så Dansk Folkeparti at få radiokanalen lukket. TV-vært på DR2 Debatten, Clement Kjersgaard, havde den mest rammende kommentar til lukningen på Twitter: 'Jo mindre politikerne kan styre virkeligheden, jo mere vil de forsøge at styre medierne.'

Men hvordan kunne det overhovedet være muligt for et parti at kvæle en kritisk radio i et demokrati som Danmark? Jo, i 2018 var VLAKregeringens kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) i gang med nye medieforhandlinger.

Hendes primære mål var at få skåret 20 procent af DR. Venstrefløjen var imod, så Mette Bock var helt afhængig af Dansk Folkepartis mandater. Forhandlingerne satte også rammerne for 24syv. Det ville næppe blive taget godt imod, hvis politikerne pludselig lukkede en meget populær radiokanal, der så ofte havde udsat dem selv for kritik, men Kristian Thulesen Dahl havde en plan.

VLAK regeringen havde nemlig tidligere vist sig villig til at udflytte arbejdspladser fra København, og 24syv havde både mange medarbejdere og et stort antal freelancere, der var bosiddende i og omkring hovedstaden. Den 29. marts 2018 præsenterede Thulesen Dahl så sit 'meget vigtige' krav til Mette Bock: Hele 24syv skulle flyttes til Aarhus. Alle regeringens partier sagde straks, at de ikke havde nogen holdning til dette.

Regeringen viste sig i de efterfølgende forhandlingerne at være imod Thulesen Dahls idé, så kravet endte med et kompromis, hvor kun 50 procent af 24syvs medarbejdere skulle arbejde 110 km fra København — en distance, der lige nøjagtig udelukker de vestligste byer på Sjælland. Det betød, at halvdelen af de eksisterende medarbejdere og freelancere ville få ødelagt deres dagligdag af lang transporttid til Aarhus, og derfor formentlig ville sige op.

Chefredaktør på 24syv, Jørgen Ramskov, kaldte det 'langt fra optimalt' men erklærede samtidig i Fyns Stiftstidende, at 'god journalistik kan laves alle steder'. Dermed så det ud til, at Kristian Thulesen Dahl ikke ville slippe af med 24syv.

Men den 22. marts 2019 kom så det endelige udbudsmateriale på den kommende radiostation. Her var kravet nu blevet genforhandlet med Dansk Folkeparti, så ikke blot 50 procent af medarbejderne skulle udflyttes, men hele 70 procent skulle til Aarhus. Ugen efter meddelte Berlingske Media, der ejer 24syv, at det ville blive for dyrt helt at 'skulle begynde forfra i en by, hvor vi ikke har vores base.'

Meldingen sendte et chok igennem landet, for kunne det virkelig passe, at Dansk Folkeparti skulle have held til at lukke en radiostation, de ikke brød sig om? Reaktionerne var voldsomme, og Dansk Folkeparti stod overfor det kommende folketingsvalg, så Kristian Thulesen Dahl måtte den 4. april 2019 skrive i JyllandsPosten, at det da slet ikke på nogen måde var Dansk Folkeparti, der ville lukke 24syv. Nej, radiokanalen kunne sagtens undgå en udflytning — nu skulle den bare flytte væk fra den FM-frekvens, som danskerne lytter til i bilerne om morgenen, og ind på det digitale sendenet, DAB, hvor langt færre lytter med.

Og det er dette udbud om en placering på DAB-sendenettet, 24syv tabte i denne uge. Vinderen blev Radio Loud, der vil henvende sig til unge mellem 15 og 32 år. I Louds programoplæg kan man læse, at værterne skal være unge stjerner som Peter Falktoft og Mascha Vang, og stationen vil blandt andet sende programmer om ungdomsliv, stoffer og gaming.

En magtkamp er slut. Nogle vil sige, at Kristian Thulesen Dahl vandt. Jeg mener, danskerne tabte.

Nu kan vore politikere igen drage ind på DR P1 og holde de pæne journalister hen ved at gentage de samme 3 talepunkter, indtil tiden løber ud. Men måske har Dansk Folkeparti også selv tabt, fordi de overså, hvor folkelig 24syv var.

Dansk Folkeparti har i årevis kæmpet mod enhver tænkelig kulturforandring, som om dansk kultur var en isoleret rumstation med 5,6 millioner besætningsmedlemmer, hvori al ilt ville forsvinde, hvis blot man prikkede et lille hul i ydervæggen. Derfor er det besynderligt, at partiet, der selv lagde stemmer til stationens fødsel, nu også fører kniven ved dens endeligt.

Dansk Folkeparti ville i 2015 indføre skat på engelske ord, og nu lukker de så en radiokanal, der i den grad har givet det danske sprog liv og medvirket til at flytte danskernes opmærksomhed væk fra YouTube og globale nyhedsmedier. 24syv bliver nu erstattet af ungdomsradioen med det engelske navn 'Loud', og jeg vil så gerne være fluen på væggen, når en pensioneret DF-vælger første gang stiller ind på Kristian Thulesen Dahls nye radiokanal, og æteren fyldes af en purung Radio-vært, der råber 'Yo homies, er I nede med Fortnite, for nu skal vi chille med Jarl fra holdet Fnatic, der fragger for sygt!!!'.

Kristian Thulesen Dahl vil i den kommende tid have travlt med at bortforklare, hvad der skete. Lytterne glemmer aldrig.

Hvil i fred vores elskede 24syv.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
40 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Plus