Vi har ikke brug for tankekontrol

Angående diskussionen om crop tops i folkeskolen, fremhæver Randahl Fink det frie samfund og pligten til at give det videre: 'Hvis Folkeskolen skal uddanne unge mennesker til at trives i vores samfund, må skolens virkelighed naturligvis afspejle virkeligheden udenfor.' Foto: Colourbox
Angående diskussionen om crop tops i folkeskolen, fremhæver Randahl Fink det frie samfund og pligten til at give det videre: 'Hvis Folkeskolen skal uddanne unge mennesker til at trives i vores samfund, må skolens virkelighed naturligvis afspejle virkeligheden udenfor.' Foto: Colourbox

Randahl Fink, politisk analytiker og debattør.

Jeg blev født i et frit Danmark. Mine folkeskolelærere spillede Pink Floyds sang 'The Wall' for os, og vi så sangens musikvideo, der viser et samfund, hvor elever på samlebånd køres ned i den store kødhakker, så hvert eneste barn formes til den samme, identitetsløse kødklump, staten vil have; symbolikken var ikke til at misforstå, og vi sang med på omkvædet ‘We don’t need no thought control’ og troede på, at vores generation ville kæmpe for et endnu friere Danmark.

Men siden er det gået tilbage for friheden. Danmark er blevet et land, hvor magthavere i stigende grad vil ensrette, regulere og kontrollere alt. Det undrer mig — for hvad får danskere, der har tilkæmpet sig frihed, til at ønske mindre frihed?

Først et par eksempler:

Det er blevet forbudt at gå med kniv. Uanset hvor lille og uskadelig din praktiske lommekniv er, så siger knivloven, at knive ikke må bæres på offentlige steder. I det moderne designer-hjem må du gerne fylde din knivblok med 30 cm lange knive, men udenfor matriklen straffes håndværkere, skomagere, lystfiskere og andre, der har glemt en kniv i bilen. Endda en privatperson, der i festlig sammenhæng var udklædt som cowboy med dolk, er blevet straffet for sit autentiske kostume.

Staten vil også bestemme din påklædning. Folketinget vedtog i 2018 det såkaldte tildækningsforbud, som forhindrer, at du tildækker ansigtet, og derfor har utallige danskere modtaget bøder for at være iført vintertøj, udklædningstøj og andet, som staten ikke vil acceptere. Loven har et væld af regler og undtagelser, så i Bilka kan du stadig møde butikkens maskot, Billy, som er en medarbejder, der er klædt i et heldækkende ulvekostume; men hvis du selv går ind i butikken klædt ud som får, så får du en bøde. Det er absurd, men det er så langt ud, vi er kommet.

Derfor overrasker det mig desværre ikke, at Firehøjeskolen i Nørup vest for Vejle nu også har fået den skøre idé, at de skal bestemme, hvordan eleverne går klædt. Et antal piger i de ældste klasser har haft korte t-shirts på — de såkaldte crop tops — der synliggør nogle få centimeter af maveskindet, og det vil skolen nu forhindre. Ikke ved at inddrage eleverne i en relevant dialog om, hvilke signaler man kan sende med sin påklædning, men ved skriftligt at udstede et forbud mod synligt maveskind. Tænk engang: I tildækningsforbuddets land, har vi nu fået et tildækningspåbud også. Skoleleder Bjarne Kyneb forklarer til DR, at når man er sammen på skolen, så kræver det, at man ‘har noget tøj på, hvor alle kan koncentere sig om det skolearbejde, der skal laves’.

Sig mig, hvem er det lige, der ikke kan koncentere sig? Er det i virkeligheden ikke, Bjarne Kyneb og lærergruppen, der har tabt fokus ved at fantasere sig til, at synligt maveskind på et barn er et seksuelt signal? Den metoo-tid, vi lever i, har jo netop lært os, at andres udseende ikke er en invitation til berøring. Men de voksne på Firehøjeskolen har måske ikke hørt efter?

Det er indlysende, at skolelederen og lærerne ikke har magt over teenageres tanker i skoletiden, uanset hvor mange regler de laver. Men de har magt til at skabe en mere ufri skole, og dét bør vi alle forholde os til. For mængden af mennesker, der med manglende omtanke kommer til at nedbryde friheden er nærmest uendelig. Vi må forsvare friheden for at bevare den.

Hvis Folkeskolen skal uddanne unge mennesker til at trives i vores samfund, må skolens virkelighed naturligvis afspejle virkeligheden udenfor. Og når virkeligheden udenfor ændrer sig, må skolen følge med — også når moden skifter eller normerne ændrer sig. Og selv hvis øget frihed eller frisind støder nogen, er det jo ikke frie menneskers opgave at begrænse den nyvundne frihed for at sikre, at ingen nogensinde tager anstød af noget.

Folkeskolen i Danmark er ikke plaget af pornoficeret påklædning, og det skyldes, at danske forældre tager forældreansvaret alvorligt og har en bevidst holdning til deres børns tøjvalg. Det bør skolen anerkende, frem for at overhale forældrene indenom og blande sig i familiernes private beslutninger. Man kan ikke undervise i diversitet på Firehøjeskolen og fortælle de ældste elever, at Danmark er et rummeligt land, hvor mænd må gå i dametøj, og samtidig forbyde eleverne at klæde sig frit.

Vi der kan se, hvordan frihedens spillerum indskrænkes bid for bid må råbe op og give et modspil til folk som Bjarne Kyneb og Firehøjeskolens lærere. Når verdens tåber afslører, at de ikke kan tåle friheden, skal vi andre insistere på, at de nøjes med at bygge bure til sig selv.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
199 kommentarer
Vis kommentarer