Vi misbruger Jeppe Kofod

'Alle mulige mennesker har pludselig en mening om et samleje mellem to mennesker en nattetime i 2008, og mange påstår at vide præcist, hvad der skete. De modstridende udlægninger holder i kø, den ene mere ekstrem end den anden,' skriver Randahl Fink Isaksen.
'Alle mulige mennesker har pludselig en mening om et samleje mellem to mennesker en nattetime i 2008, og mange påstår at vide præcist, hvad der skete. De modstridende udlægninger holder i kø, den ene mere ekstrem end den anden,' skriver Randahl Fink Isaksen.

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofods karriere hænger i en tråd, der er tyndere end silke. Ikke på grund af hans politiske arbejde, men fordi han er det perfekte mål for offentlighedens had netop nu.

Det seneste år, har hele Danmarks ligestillingsdebat haft alt fokus rettet mod den samtykkelov, som især ligestillingsaktivister og ofre for voldtægt har kæmpet bravt for. Under hashtagget #ViGiverAldrigOp har hundredevis af både kendte og mindre kendte danskere organiseret en effektiv kamp for at få straffelovens paragraf om voldtægt ændret, så flere forbrydere kan dømmes. Kampen har virket, og på den historiske dag den 1. september 2020, trådte en række folketingspolitikere frem og meddelte, at der nu var flertal for lovændringen.

Men så blev der helt stille. Alle de kræfter, der var rettet mod denne ene sag var pludseligt sat fri — så hvad nu?

Dansk politik står midt i et sceneskift. Den kun 1 år gamle regering har brugt det meste af 2020 på at håndtere coronakrisen. Krisen fyldte stort set alt på Christiansborg til stor frustration for politikere og aktører, som kæmper for andre vigtige politiske områder, der har måttet vente.

Og endelig skete det. Den 6. september tonede Zulu Comedy Galla frem på fladskærmene over hele Danmark. Aftenens vært Sofie Linde kastede en verbal håndgranat ind i debatten ved at fortælle om en krænkelse, hun har oplevet til en julefrokost på DR, hvor en mand angiveligt sagde ordene, ‘Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere’. Ordene chokerede i stuerne hos 469.000 seere, og med ét effektivt brag var debatten flyttet fra corona til sexisme.

Alle medierne vejrede morgenluft. BT ringede rundt til en række politikere for at tale om sexisme, mens røgen fra håndgranaten stadig hang i luften. Ikke uvant valgte BT en vinkel, hvor sensationskriteriet var 100 procent opfyldt — at landets udenrigsminister har en 12 år gammel sexskandale i bagagen — og BT ville nu gerne vide, hvad politikerens kolleger på Christiansborg mente om den.

Ingen havde lyst til at udtale sig om den gamle sag om Jeppe Kofods seksuelle forhold til en kun 15-årig teenager — en moralsk skandale, der allerede blev endevendt og belyst ned til mindste, intime detalje i 2008. Men så fik BT fat på Radikales ligestillingsordfører, det nyslåede folketingsmedlem Samira Nawa. Hun fik sagt noget med, at Jeppe Kofod nok ikke burde være minister, og — bingo! — nu havde BT en overskrift, der kunne give mange klik på bt.dk; og den 10. september udgav BT artiklen ‘Radikale: Vi havde aldrig sat Kofod på ministerholdet’.

Om Samira Nawa har gennemskuet alle planer i det, hun der medvirkede i, er uklart. Men fra hendes stol på Christiansborg ligner det hele en succes, fordi den ligestilling, hun er ordfører for, endelig er på dagsordenen. I stedet for at få 6 kommentarer på Facebook på et indlæg i august, får hun nu 3.800 likes på opslag om ligestilling.

Hvad Samira Nawa måske ikke har forudset er, at hendes interview var med til på ny at gøre den 12 år gamle sexskandale til et fremtrædende emne på de sociale medier. Her bliver udenrigsministeren i den regering, Radikale selv støtter, nu anklaget for pædofili, grooming, voldtægt, drug-rape og alt, hvad offentlighedens samlede perverse fantasi kan slæbe frem fra mørket.

TV-medierne er også med, og journalisterne stoppede for nyligt Radikales politiske leder Morten Østergaard, der med en vis befippelse måtte forklare, at Radikale skam stadig støtter den siddende regering og har tillid til dens ministre.

Sofie Linde har gjort en vigtig forskel for landet, fordi hun har sat gang i en væsentlig debat. Men i røgtågen fra hendes verbale håndgranat, er der noget væsentligt, vi har overset: Vi diskuterer ikke Jeppe Kofods 12 år gamle sexskandale igen, fordi der er noget substantielt nyt at diskutere. Vi har glemt, at den kvinde, som Jeppe Kofod havde sex med, nu i 12 år ikke har ønsket yderligere medieopmærksomhed om sit privatliv. Vi diskuterer altså ikke sagen for hendes skyld, men for vores egen.

Vi hader voldtægt, vi hader sexisme, og problemet er, at hadet ingen forløsning får, fordi der ikke er nogen at rette hadet mod. Sofie Linde fortæller ikke, hvem den klamme mand er. De kriminelle, der dømmes for voldtægt, er kun anonyme tal i en uhyggelig statistik. Og lige midt i denne manglende forløsning træder BT frem med et billede af Jeppe Kofod og siger, ‘Hey! Har I glemt, at landets udenrigsminister også er et klamt svin?’ (parafraseret). Det virker som en bloddråbe i hajfyldt farvand, og alle bider til.

Alle mulige mennesker har pludselig en mening om et samleje mellem to mennesker en nattetime i 2008, og mange påstår at vide præcist, hvad der skete. De modstridende udlægninger holder i kø, den ene mere ekstrem end den anden. Det eneste vi ved med sikkerhed er, at den mand, alle vil udnævne til et farligt sexmonster, har levet i 46 år uden at være anklaget af offenligheden for andet end dette ene forhold, som ingen har fundet lejlighed til at politianmelde ham for.

Kampen mod sexisme er afgørende vigtig for vores samfund. Det er lige nu, at politikere og andre aktører i debatten kan være med til at forme fremtidens omgangsform. Vi skal sammen sikre, at kvinder bliver behandlet med den værdighed og respekt, de fortjener, frem for at blive nedgjort af klamme mænd, der keder sig så dybt i jobbet, at tiden fordrives med perversitet.

Vi bør droppe vores perfide svælgen i det eklatante fejltrin, som gør Jeppe Kofod til alles syndebuk. I stedet bør vi komme ind i ligestillingskampen og finde konkrete løsninger, der gør arbejdslivets dagligdag værdig for alle.

Det er dét, samtalen bør handle om.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
99 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen