Vil du smage en 'Kæmpe Perker'?

Hos Premier Is bør man spørge sig selv, 'hvorfor is-kataloget ikke indeholder en 'Dumme Däne' en 'Jyderøv' med nougat eller en 'Kæmpe Perker',' skriver Randahl Fink Isaksen. Foto: Ole Steen
Hos Premier Is bør man spørge sig selv, 'hvorfor is-kataloget ikke indeholder en 'Dumme Däne' en 'Jyderøv' med nougat eller en 'Kæmpe Perker',' skriver Randahl Fink Isaksen. Foto: Ole Steen

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Når vi europæere i forrige årtusinde drog på opdagelsesrejse og mødte andre folkeslag, vidste vi ikke, hvad de kaldte sig. Derfor fandt vi selv på navne til dem.

Således blev de mange forskellige stammer af indfødte amerikanere under ét kaldt ‘Indianere’, da Christopher Columbus nåede til Amerika og troede, han havde opdaget Indien; forskellige afrikanske folkeslag blev af danske slavehandlere kaldt ‘negere’, og Grønlands inuitter blev af danske embedsmænd og arbejdere på Grønland kaldt ‘eskimoer’.

Men nu om dage kan alle folkeslag tale sammen, og vi kan endelig spørge høfligt, ‘hvad vil I gerne kaldes?’

Hvis man har følt sig undertrykt af nogen, er det selvfølgelig indlysende, at man ikke vil bære en betegnelse, undertrykkeren har brugt nedsættende om én. Så hvis sorte mennesker ikke synes, de skal kaldes ‘negere’, blot fordi danske slavehandlere på Guldkysten brugte det ord, så må vi selvfølgelig kalde dem ‘sorte’. Og hvis Grønlands inuitter ikke vil kaldes ‘eskimoer’, blot fordi danske embedsmænd og arbejdere kaldte dem det, så skal vi selvfølgelig kalde dem ‘inuitter’.

Ordet ‘inuit’ betyder i øvrigt menneske, så giver det ikke ret god mening, at et menneske gerne vil kaldes netop det?

Indbyggerbetegnelser bliver ofte brugt i produktnavne — hvem har ikke spist en hamburger eller drukket en Irishman? Men nogle produkter er så gamle, at de er blevet navngivet i en tid, hvor vi ikke havde øje for den værdiladede betydning, de havde. Den amerikanske isproducent Dreyer’s Grand Ice Cream har således erkendt, at det gamle navn på isen ‘Eskimo Pie’ nok aldrig skulle være markedsført, eftersom inuitterne ikke bryder sig om det.

Også hos Mejerigaarden A/S i Thisted markedsfører man produktnavne, der nok skulle være blevet i forrige årtusinde. Det er hele 43 år siden, at ICC på Grønland holdt en demokratisk afstemning og vedtog at forkaste navnet ‘Eskimo’ til fordel for Inuitternes eget ord ‘Inuit’. Man skulle tro, det var lang nok tid til, at Mejerigaardens CEO Kim Gade Pedersen kunne indse, at denne sommers katalog for produktserien Premier Is ikke burde indeholde produktnavnet Kæmpe Eskimo.

Jeg ved godt, vi kan have svært ved at erkende problemet med ordet ‘eskimo’, når vi ikke selv er blevet kaldt eskimoer af andre, der så ned på eller undertrykte os. Men Kim Gade Pedersen kunne jo spørge sig selv, hvorfor is-kataloget ikke indeholder en 'Dumme Däne' en 'Jyderøv' med nougat eller en 'Kæmpe Perker'. Så kan man straks høre det, ikke sandt?

Det er selvfølgelig pinligt, at Kim Gade Pedersen er kommet noget sent ud af startblokken, men måske er der alligevel en fin mulighed for at vinde løbet. Han har nemlig et produkt, der er opkaldt efter inuitterne, og hvis det er sket i respekt for folkeslaget, kunne han jo spørge inuitterne selv, hvad de synes, isen skal hedde, og navngive den derefter. Derved kunne han gå foran med et godt eksempel og vise alle os iskunder, at også Mejerigaarden er flyttet med ind i dette årtusinde.

Nu er rådet i hvert fald givet videre.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
329 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen