14 ting du skal gøre for at være dansk

Rasmus Brygger. Forhenværende formand for Liberal Alliances Ungdom, skriver om politik og velfærdsstat.

Hvornår er man dansk, hvordan er man dansk, og hvad skal der egentlig til, for at man lever op til politikernes mange krav? Efter den fjerde eller femte danskhedsdebat på få år, er der efterhånden kommet så mange politiske definitioner på danskhed, at det er umuligt at vide, hvad man egentlig reelt skal gøre for at være dansk.

Men bare rolig. Når du har sat hak ved alle nedenstående kriterier, er du en helt igennem politikergodkendt dansker. Synes du, at kravene virker underligt specifikke eller endda selvmodsigende, er det tegn på, at du endnu ikke helt forstår danskheden. Den er meget kompleks.

Men hvis du først er rigtigt dansk, giver nedenstående fuldkommen mening.

 

Du skal være glad for bare bryster

2010 var året, hvor danskernes nye våben så dagens lys. Bare bryster på video skal bekæmpe fundamentalisme. ”Hvis man ikke kan tåle at se et par bare danske bryster, så skal man nok slet ikke tage hertil,” som der blev sagt.

 

Du skal vide hvor mange stænderforsamlinger, der blev oprettet i 1834

En afgørende del af danskheden er de fire stænderforsamlinger, der eksisterede i årene 1834-1848.

Forstår man ikke det, kan man selvsagt ikke få statsborgerskab, som for mange er certifikatet for danskhed.

 

Du skal cykle

Cykling er faktisk en så fundamental del af danskheden, at det bør være en del af ethvert danskkursus. I Danmark er der faktisk ingen undskyldning for ikke at kunne bringe sig fem kilometer ud for at tage hen til et deltidsjob.

 

Du skal fejre jul og påske. Og helst gå i kirke

Du troede måske, at du var dansk, bare du fejrede jul. Men så let slipper du ikke. Fejringen af påsken er nemlig også en afgørende del af det at være dansk. Et velmenende råd til dem, der en dag gerne vil være danske, er derfor lige at slå et smut forbi en kirke i påsken.

 

Du skal spise svinekød

Der er som bekendt intet mere dansk end grisen, der stammer fra Eurasien og Afrika. Derfor var frikadellekrigen i Randers en lokalpatriotisk kamp uden sidestykke. Heldigvis er der standhaftige politikere, der sikrer sig, at danske børn og unge kan få svinekød i fremtiden. Som en stolt venstremand proklamerede: ”Vi er nu engang danskere og her i landet spiser vi med glæde frikadeller, og sådan skal det vedblive at være.”

 

Du skal ikke bære religiøs hovedbeklædning

Tørklæder på kvinder er ifølge en voksende gruppe politikere udanske, er derfor skal den slags forbydes. Står det til Nye Borgerlige skal unge piger med tørklæde nægtes skoleundervisning. Går man med kalot er det naturligvis helt ok.

 

Du skal ikke stille særkrav om mad og påklædning

En hel central del af danskheden er vores frisind. Derfor stiller vi danskere naturligvis ikke krav til, hvad andre mennesker spiser, og hvordan de klæder sig. Det må stå klart for enhver.  

 

Dine forældre skal være vestlige

Den her kan godt være svær at gøre så meget ved. Men det er bare ærgerligt. Hvis man spørger et flertal i Folketinget er man altså ikke dansk, hvis man er ikke-vestlig indvandrer eller efterkommer. Det forlyder dog efter kritik fra adoptionsforeninger, at man ikke skal føle sig udansk som adoptivbarn, så hvis man stadig stadig er under 18, er der her en potentiel smutvej.

 

Du skal se Kabel TV

Paraboler er udtryk for, at man ikke ønsker at tage imod de gode danske værdier, og derfor er udtryk for sindelagskontrol. Derfor ser du naturligvis ikke parabol-TV som rigtig dansker – særligt ikke hvis parabolen vender mod Mellemøsten. Du skal se kabel TV.

 

Du skal være glad for nye kartofler, jordbær med fløde og den jyske vestkyst. Men ikke Pakistan eller Rumænien!

Det er altid svært at sætte ord på, hvad præcis det vil sige at være dansk. Men Pia Kjærsgaard gør heldigvis forsøget: ”Velfærden er vigtig, men det er også årstiderne, det er naturen, det er de nye kartofler, jordbær med fløde og den jyske vestkyst.” Hun gør dog klart, at det også handler om at være glad for at være dansk, og måske ikke være så glad for Pakistan eller Rumænien. Hvordan man skal have det med de øvrige lande står dog hen i det uvisse.

 

Du er ikke muslim

Det burde være unødvendigt at nævne, men hvis du ikke har fulgt godt nok med i danskhedsdebatten, skal det bare siges, at man altså ikke kan være dansker som muslim. ”Hvis nu islam gennemsyrer hele ens tilværelse, er det meningsløst, at sådan en person kan være dansker,” siger et medlem af Folketinget, der insisterer på at generalisere.

 

Du skal have humor

Du kan naturligvis sagtens være dansker, hvis du er muslim. Men det kræver altså, at man har en masse ting tilfælles med andre danskere, at man fortolker ytringsfriheden på en bestemt måde og vigtigst af alt: At man har humor.

 

Du skal holde med det danske fodboldlandshold

Fodboldslandskampe er den ultimative test. Hvis man ikke forstår, at man uden diskussion altid skal holde med Danmark til VM, så forstår man altså ingenting.

 

Du skal være til Dannebrog med kors i og et sprog med bløde konsonanter

Rigtige danskere taler ikke wallah-sprog og endnu vigtigere, så forstår en dansker, at man taler med bløde konsonanter. Det siger naturligvis også sig selv, at du skal være til Dannebrog med et godt solid kors plantet i midten.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
184 kommentarer
Vis kommentarer