Derfor dræber mænd

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Rasmus Brygger. Forhenværende formand for Liberal Alliances Ungdom, skriver om politik og velfærdsstat.

Syv ud af otte mordere er mænd - og det kan der være meget naturlige årsager til.

Jeg tror ikke, det er en tilfældighed, at flere mænd slår ihjel, mens det i højere grad er kvinder, der bliver myrdet. Der er noget grundlæggende forskelligt i os, fordi mænd har et mordgen, der betyder, at vi reagerer lidt anderledes end kvinder. Manden er stærk og handlekraftig, og det tager sig desværre nogle gange ud i, at vi ender med at slå ihjel.

Og det er i mine øjne fordummende, hvis vi ikke accepterer, at der er en biologisk forskel på mænd og kvinder, og at denne forskel giver sig udtryk i, at vi gennemsnitligt reagerer forskelligt, når vi bliver pressede.

Tænk på det: Det giver fuldkommen god mening. I ursamfundet, så var der behov for, at mændene beskyttede sin kvinde, sin familie og sin stamme mod angreb – både fra dyr og andre mennesker. Derfor er vi fyldt med testosteron, der gør, at vi reagerer aggressivt ved trusler. Derfor er vi gennemsnitligt stærkere end kvinderne, så vi bedre kan forsvare os og angribe. Og derfor er vores hjerner indrettet sådan, at vi har lettere til mord end kvinder.

Misforstå mig ikke: Der er intet, der kan forsvare mord. Men i samfundets evindelige jagt på at udrydde alle problemer, så må vi også bare se en vigtig sandhed i øjnene: Det ligger helt grundlæggende i os mænds biologi, at vi i højere grad myrder end kvinder. Vi skal som samfund naturligvis forsøge at nedbringe antallet af mord, men vi kan bare heller ikke bilde os selv ind, at vi kan slukke for biologien.

Hvis det jeg skriver her lyder tosset, så er det fordi, at det er lige, hvad det er. Det kan godt tænkes, at mænds biologi spiller ind på mordraterne, men det er forblindende naivt at tro, at det er eneste årsag til, at mændene er så overrepræsenteret i statistikkerne. Kulturen spiller ind, samfundets rolle har en stor betydning, og den slags skal man virkelig ikke undervurdere. Der er heller ikke langt fra biologi-argumentet til at retfærdiggøre, at vi ikke rigtigt kan og skal gøre noget ved problemet. Så er problemet jo bare helt naturligt!

Selv om ovenstående i de flestes ører vil lyde absurd, så er det ikke desto mindre den type argumentation, vi konstant ser i ligestillingsdebatten. Flere af ovenstående afsnit er faktisk (en smule omskrevne) citater fra debatten om køn. Vi bruger biologi til at argumentere for, hvorfor kvinder ikke går efter toppen i politik, hvorfor de passer børn og alt andet mellem himmel og jord. Selv om biologi kan spille en rolle, så er det vanvittigt at tro, at kulturen og samfundet ikke også har en væsentlig effekt på den måde vi opfører os på.

Pointen er ikke min. Den er tyvstjålet fra Sanne Søndergaards spritnye show 'Sindssyg Kælling' (som du skal ind og se!), og er faktisk et af de bedste måder at udstille absurditeten i ligestillingsdebatten. Vi ville aldrig acceptere biologi som årsagsforklaring, når mændene er skurken, så hvorfor fanden undskylder vi altid kvindernes uligestilling med deres genetik og hormoner.

Så næste gang du bruger endnu et argument for at forklare, hvorfor vi har fuldkommen ligestilling i dag, så prøv lige at vende den om. Hvis det lyder helt tosset at sige sådan om mænd, ja, så er det faktisk også sådan du lyder, når du siger det om kvinder. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
24 kommentarer
Vis kommentarer