Fingrene væk fra sproget i hjemmet

Rasmus Brygger. Forhenværende formand for Liberal Alliances Ungdom, skriver om politik og velfærdsstat.

Som det er i dag, kan du som forælder i næsten halvdelen af landets kommuner få tilskud, hvis du passer dit eget barn i stedet for at sende det i vuggestue eller børnehave.

Det vil politikerne nu ændre på. Men det er naturligvis ikke os blege danskere, der skal rammes. Nej, det skal derimod fremover kun være dem, der kan bevise, at de taler dansk, der har krav på støtten til hjemmepasning, mener et flertal i Folketinget.

Man kan mene, hvad man vil om, at kommunerne skal finansiere hjemmepasning. Men reglerne bør jo selvfølgelig være de samme for alle. Det siger sig selv. Derfor er det også fuldkommen absurd, at politikerne nu vil bestemme, at man skal kunne tale dansk i hjemmet.

Samfundet har ret til at blande sig i, om børnene kan tale dansk, når de kommer i skole, men hvordan børnene kommer dertil, det skal kommune og stat blande sig udenom. Resultatet af loven bliver sådan set bare, at ikke-dansktalende forældre skal finansiere andre forældres børnepasning gennem skatten, mens de endnu engang skal føle sig udenfor samfundet.

Personligt synes jeg, at det er fremragende, at nydanskere får lært dansk. Men vi skal også have klare grænser for, hvad politikerne må blande sig i. Problemet er, at dine kompetencer som forældre – uagtet hvordan dit barn klarer sig – bliver betinget af, hvilket sprog du taler.

Accepterer vi først, at man ikke er ligeså egnet som forældre til at få hjælp af det offentlige, fordi man ikke taler dansk, kan man snildt argumentere for at fjerne al mulig anden støtte til nydanske forældre.

Kan du argumentere for, at vi tager et integrationshensyn ved at undgå, at ikke-dansktalende passer deres børn hjemme, kan du på samme måde også mene, at det ville være fantastisk for integrationen, hvis nydanskere selv måtte betale hospitalsudgifterne ved fødsel.

Vi må have en klar linje mellem politik og privatliv. Når det gælder børns velfærd, skal vi have regler, der sikrer, at børnene har det godt og udvikler sig. Men modsat hvad mange nationalister måske mener, så kan børn af ikke-dansktalende nydanskere både have det godt og udvikle sig ordentligt.

Så, fingrene væk fra sproget i hjemmet, tak!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
18 kommentarer
Vis kommentarer