'Socialister skal ikke råbe, at modstanderen lugter'

Følg Opinionen

Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For Integration

 

Der findes helgener og egoister på både venstre- og højrefløjen i politik. Den simple menneskelige sandhed har jeg måttet sande i mit relativt korte 26-årige i liv. Det kan derfor forbløffe, at en person, der har knap tre gange min livserfaring endnu ikke har forstået, at livet er lidt mere nuanceret end, at man bare kan udpege en fløj i politik til at være ond, præget af skadefryd over at trampe på små folk, afskyelig, frastødende og ja, decideret lugtende.

De mange knapt så flatterende tillægsord falder om højrefløjen fra den 71-årige historiker Thorkild Kjærgaard i Politiken forleden.

Det er ikke noget nyt, at mange på venstrefløjen dømmer højrefløjen til at være den rene inkarnation af djævlen, men derfor kan man stadig blive forbløffet, når en så veluddannet person gør sig til talsmand for venstrefløjens overlegenhed med fornærmelser, der er mindre originale og en del mere platte, end man kan finde i de mørkeste afkroge af Nationen. Ikke alene mener han, at højrefløjens politik er usympatisk - han mener også, at højreorienterede mennesker, altså godt halvdelen af landets befolkning, er direkte onde.

Hvor absurd og grænseoverskridende en påstand er det ikke lige?

Personligt er jeg liberalt fordi jeg tror på det gode i mennesket, og at vi derfor ikke behøver at have et stort og indviklet offentligt system, der fremtvinger en falsk form for solidaritet mellem mennesker. Jeg er liberal, fordi jeg netop mener, at vi har et personligt ansvar for at hjælpe de svageste i vores samfund – i stedet for som nu, at omfordele mellem en stor middelklasse, der fint kunne klare sig for egne penge, hvis skatterne var lavere end i dag. Og så er jeg liberal, fordi jeg tror på det vigtige i, at vi alle sammen bidrager aktivt i civilsamfundet, uanset om det er at tage socialt ansvar som frivillig i Røde Kors eller politisk ansvar som debattør.

Man skal være fordomsfuld og dogmatisk, hvis man kan mene, at mennesker med ovenstående holdning er afskyelige og direkte onde. Mit mål er ikke at lave en omvendt Kjærgaard og udpege liberalismen som godheden selv og socialismen som det onde. Jeg kender dusinvis mennesker på venstrefløjen, som helt uselvisk bidrager til, hvad de mener, er et bedre samfund. Mit mål er derimod at udpege – ja måske udskamme – en fuldkommen tåbelig tendens, der eksisterer i vores forståelse af politik.

Folk på begge sider af det politiske spektrum gør alt, hvad de kan for at gentage fordommene om, at højrefløjen er usympatisk og venstrefløjen er naiv. Absurditeten i den position udstilles i særlig høj grad, hvis man oplever at blive set som både venstre- og højreorienteret, hvorfor man på én og samme tid åbenbart er både naiv og usympatisk.

Ja, det er garanteret helt korrekt, at der findes usympatiske mennesker på højrefløjen, der er ligeglade med alt og alle og kun går op i at betale mindre i skat. Men der findes nok også usympatiske mennesker på venstrefløjen, som stemmer rødt, fordi det er i deres personlige økonomiske interesse. På samme måde, er der et utal af eksempler på naivitet på begge sider af det politiske spektrum.

Jeg forstår godt, at de her personangreb kan være gavnlige for politiske demagoger til at udstille en fælles fjende. Og det fungerer hamrende godt. Jeg har flere gange personligt opleve, hvordan Sarah Palin kunne få amerikanske Tea Party tilhængere op af stolene i vrede over venstrefløjens fjollerier. Men er det virkelig en sådan politisk debat vi ønsker os?

Hvordan skal påstande om, at modstanderen lugter på nogen som helst måde bidrage til at skabe et bedre samfund?

Det vi mangler er ikke mere 'æh' og 'buh' over det politiske gærde, men derimod de ideologiske debatter, der er stort set forsvundet i dansk politik anno 2016. Socialister skal ikke råbe, at modstanderen lugter, fordi man skærer i ydelser, men i stedet argumentere for det problematiske i, at et individualistisk menneskesyn til tider kan tabe synet af kollektivets bedste. Liberale skal ikke angribe socialister for at være dumme og naive, men for at lade overtrædelser af individers rettigheder retfærdiggøres af et politisk mål.

Forskellen er, at vi diskuterer på principper – ikke på, hvem der er de bedste mennesker. Forskellen er, at vi faktisk tager udgangspunkt i, at modpartens perspektiver skal respekteres – ikke forvanskes og latterliggøres. Forskellen er den simple, at vi ikke ser os selv som intellektuelt overlegne, men i stedet forsøger at løfte debatten bare en anelse. Er det for meget at forlange?

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
14 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+