Annonce:
Annonce:

DK ikke klar til en afghansk flygtningebølge

'Uagtet om regeringen ønsker det eller ej, kan vi  stå i en situation med en flygtningekrise, der kan vække minder fra syrerne i 10’erne,' skriver Rasmus Brygger på Ekstra Bladets Opinionen. Foto: Martin Lehmann
'Uagtet om regeringen ønsker det eller ej, kan vi stå i en situation med en flygtningekrise, der kan vække minder fra syrerne i 10’erne,' skriver Rasmus Brygger på Ekstra Bladets Opinionen. Foto: Martin Lehmann
Annonce:
Følg Opinionen

Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For Integration

 

Lige nu er alles øjne rettet stift mod Afghanistan og de forfærdeligheder, som Talebans styre kan føre med sig. Og diskussionen om de potentielt millioner af flygtninge, der kan opstå, er også små småt begyndt.

Mens flere lande allerede har meddelt at de håber, at kunne holde en potentiel flygtningestrøm udenfor Europas grænser, viser historien, at det langt fra er sikkert, at det skulle ske. I så fald kan Danmark stå i en situation, hvor der pludselig står større grupper af asylansøger på landets dørtrin.

Uagtet om regeringen ønsker det eller ej, kan vi potentielt stå i en situation med en flygtningekrise, der kan vække minder fra syrerne i 10’erne. Afghanistan har ovenikøbet over dobbelt så mange indbyggere som Syrien, så antallet af flygtninge kan blive voldsomt stort, hvis det lykkedes afghanerne at slippe ud af Talebans klør.

Annonce:

Jeg vil ikke forholde mig til, om vi skal eller ikke skal tildele asyl til afghanske flygtninge, hvis de kommer. Det må være op til vælgerne og politikerne. Jeg vil dog i stedet stille spørgsmålet: Hvis de kommer, er vi så klar? Mit svar er: Nej.

Erfaringen fra håndteringen af store gruppe af syriske flygtninge, der kom til Danmark i 2014-2016, var først og fremmest, at vi for sent tilpassede os til den nye situation. Lange sagsbehandlingstider på asyl gjorde opgaven med at få flygtninge i job så meget sværere.

Først i 2016, to år efter at syrerne begyndte at komme til Danmark, kom der dengang bydende nødvendige reformer af integrationsindsatsen.

Annonce:

Hvad værre er, så er der stadig en række store problemer i integrationsindsatsen. Vores danskuddannelsessystem har f.eks. alvorlige mangler: Kursisterne har fravær til over hvert tredje undervisningstime. Der er stort frafald, og mange har endnu ikke lært dansk. Vi har endnu ikke et uddannelsessystem, der er skruet sammen til at modtage nytilkomne flygtninge. Slutteligt er kvindelige flygtninges beskæftigelse stadig et stort problem: Kun hvert femte kvinde er i arbejde efter 3 år i Danmark. Katastrofalt, når vi ved, at vores nabolande har markant mere succes med at få kvinderne i job.

Uanset om afghanske asylansøgere kommer til Danmark eller ej, skulle politikerne gå foran og udvise rettidig omhu og gå hele integrationssystemet efter i sømmene. Vi kunne have klaret indsatsen overfor syrerne så meget bedre. De fejl må vi ikke gentage.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
359 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: