Eksperter skræmmes bort i integrationsdebatten

'Vi har den integrationsdebat, vi fortjener. Og det er desværre en integrationsdebat, hvor holdninger trumfer viden, og hvor forskerne angribes og udskammes,' skriver Rasmus Brygger. Polfoto
'Vi har den integrationsdebat, vi fortjener. Og det er desværre en integrationsdebat, hvor holdninger trumfer viden, og hvor forskerne angribes og udskammes,' skriver Rasmus Brygger. Polfoto

Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For Integration

 

Integrationsdebatten er fyldt med holdninger. Holdninger om, hvorvidt integrationen går godt eller dårligt, hvad der er årsag til problemerne, og hvordan vi får dem løst. Men selvom holdninger er vigtige, så kan de ikke stå alene. Der skal også viden til. Problemet er bare, at dem med viden bliver angrebet, udskammet og skræmt væk, så snart de stikker hovedet frem i integrationsdebatten.

Det seneste eksempel er en forskningsrapport udarbejdet af to RUC-forskere, Lise Galal og Louise Liebmann, på bestilling fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration om ære og social kontrol, der bl.a. konkluderer, at et kendskab til koranen kan være en udvej fra negativ social kontrol.

Rapporten mødte efterfølgende massiv kritik, bl.a. fra socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, der udtalte 'hvis man havde vidst, at denne rapport var blevet resultatet, så var den næppe blevet bestilt.' Mange andre politikere og debattører stod ligeledes i kø for at kritisere forskningens kvalitet og forskernes kompetencer.

Det er helt legitimt at have andre opfattelser, end det rapporten udlægger. Ligesom det er helt fair, hvis en forskningsrapport bliver genstand for en debat mellem eksperter. Men at politikere på den måde angriber forskernes faglighed og gør klart, at man ikke ønsker forskning, når man er uenig i forskningens konklusioner, er mildest talt bekymrende.

Et andet eksempel er behandlingen af Morten Sodemann, der er professor og overlæge på indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital, da han tillod sig at forklare årsagerne til at store dele af et somalisk mindretal i Aarhus blev smittet med corona. Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) prøvede bl.a. i en radiodebat, hjulpet godt på vej af Pia Kjærsgaard (DF), at miskreditere Sodemann ved at anklage ham for at sammenligne politikere med insekter, fordi han på Twitter skrev 'når lopper gør' om en faktuel forkert udtalelse fra Mette Thiesen (NB).

Hvad var Morten Sodemanns forbrydelse? Han vurderede på baggrund af mange års erfaring med indvandreres helbred, at smitten blandt somalierne ikke skyldes kultur, men at de er socialt udsatte og derfor lettere bliver ramt af en sygdom som corona (noget som vi i Danmarks Videnscenter for Integration i øvrigt også konkluderede i juni måned på baggrund af britisk og amerikansk forskning). Det afholdte dog ikke en lang række af landets debattører og politikere for at konkludere det præcis modsatte. Ikke baseret på forskning eller mange års erfaring med indvandreres sundhed. Nej, det var baseret på holdninger.

Vi har den integrationsdebat, vi fortjener. Og det er desværre en integrationsdebat, hvor holdninger trumfer viden, og hvor forskerne angribes og udskammes, hvis deres viden ikke stemmer overens med den politiske konsensus. Jeg har talt med mange forskere, som meget nødig vil stå frem i medierne på grund af debatklimaet, ligesom mange har oplevet chikane og trusler for at stå frem.

Mange er i Danmark mere end villige til at angribe svenskerne for at udskamme eksperter og forskere, når de går imod en politisk konsensus, men gør desværre præcis det samme herhjemme med omvendt fortegn. 

Udover det bekymrende i den manglende respekt for fagligheden i integrationsdebatten, er debatklimaet overfor eksperter virkelig også at skyde os selv i foden som samfund. Går du som jeg op i at løse integrationsproblemerne, bør du, uanset dit politisk ståsted, gå helhjertet op i god solid viden og forskning på området.

Holdninger kan skabe spændende debat. Men uden viden, får vi aldrig løst integrationsproblemerne.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
47 kommentarer
Vis kommentarer
Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.