Integration handler om mere end islam

Drenge leger på plæne i ghettoen Vollsmose. 'Hvis vi i integrationsindsatsen fokuserer for enøjet på problemer direkte relateret til islam, risikerer vi at nedprioritere nogle af de vigtige indsatser, der for alvor kan rykke på integrationen,' skriver Rasmus Brygger. Foto: Ole Frederiksen
Drenge leger på plæne i ghettoen Vollsmose. 'Hvis vi i integrationsindsatsen fokuserer for enøjet på problemer direkte relateret til islam, risikerer vi at nedprioritere nogle af de vigtige indsatser, der for alvor kan rykke på integrationen,' skriver Rasmus Brygger. Foto: Ole Frederiksen

Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For Integration

 

En meget stor del af integrationsdebatten handler om muslimer. Når vi diskuterer, at der er for mange indvandrere på offentlig forsørgelse udlægges det som, at den muslimske indvandring dræner statskassen. Når der sættes fokus på, at ikke-vestlige indvandrere er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikerne, så siges det af nogen, at islam gør unge kriminelle. Listen af årsagsforklaringer til integrationsproblemer, der peger i retning af islam, er lang. Ikke mindst i kommentarsporene her på siden.

Lad mig starte med at gøre klart, at meget tyder på, at religion også kan spille en negativ rolle for integrationen. Det gælder f.eks. i sager om negativ social kontrol, hvor der er talrige eksempler på kontrol eller decideret tvang i muslimske miljøer. Men det ændrer ikke ved, at der også kan være en tendens til tunnelsyn i integrationsdebatten, hvor særligt islam fylder uforholdsmæssigt meget i forhold til mange andre årsager til integrationsproblemerne.

Kun omkring halvdelen af ikke-vestlige indvandrere i Danmark er muslimer. Alligevel bliver ordene  'indvandrer' og 'muslim' brugt som synonymer. Vi ved dog, at der er en lang række andre årsager til, at indvandrere kan være bagud på beskæftigelse, uddannelse osv. En årsag er et markant lavere uddannelsesniveau. En anden er, at det er markant mindre normalt udenfor Europa, at kvinder er på arbejdsmarkedet i det niveau, vi kender det fra Danmark. Et tredje er, at mange flygtninge og deres børn lider af krigstraumer – traumer, som hvis ubehandlet, kan gøre det ekstremt svært at arbejde eller følge med i skolen. F.eks. viser undersøgelser fra Dignity Dansk Institut mod Tortur, at næsten halvdelen af syriske flygtninge lider af PTSD-symptomer.

Hvis vi i integrationsindsatsen fokuserer for enøjet på problemer direkte relateret til islam, risikerer vi at nedprioritere nogle af de vigtige indsatser, der for alvor kan rykke på integrationen. Vi overser også grupper, som også kan have behov for målrettede indsatser, f.eks. flygtninge med kristen baggrund. Den gode nyhed er, at mange af de øvrige årsagssammenhænge, jeg har summeret op, kan løses. Manglende uddannelse fra hjemlandet kan mødes med ny uddannelse i Danmark – enten i form af kurser eller deciderede skoleforløb. Kvinders manglende erhvervserfaring kan overkommes i langt højere grad end i dag, det viser erfaringerne bl.a. fra Sverige og Norge, hvor langt flere kvindelige flygtninge kommer i job. Traumer kan behandles, hvis vi bliver bedre til at spotte dem.

Potentialet for bedre integration er stort. Det er noget som alle danskere har en fælles interesse i sker. Derfor skal vi også tale om alle barrierer til integration. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
117 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.