Kampdag: Indvandrerkvinder er langt bagud

Indvandrerkvinders mangel på ligestilling og den sociale kontrol, de er udsat for, er et emne, der fortjener opmærksomhed her på kvindernes internationale kampdag, skrive Rasmus Brygger. POLFOTO
Indvandrerkvinders mangel på ligestilling og den sociale kontrol, de er udsat for, er et emne, der fortjener opmærksomhed her på kvindernes internationale kampdag, skrive Rasmus Brygger. POLFOTO

Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For Integration

 

Der er mange vigtige emner at tage op i anledning af kvindernes internationale kampdag. Men det er alligevel svært helt at komme udenom de problemer, der rammer minoritetskvinderne. Integrationsdebatten er uundgåeligt også en ligestillingsdebat. Skal integrationen ske, skal kvindernes forhold forbedres.

Det nok mest iøjenfaldende problem er negativ social kontrol i minoritetsmiljøer.

For nyligt udkom VIVE med en rapport, der viste, at muslimske kvinder risikerer at blive fanget i forhold med kontrol og vold. Nogle muslimske kvinder oplever få eller ingen problemer med at opnå skilmisse, mens det for andre kan virke som en umulig opgave. Én kvinde, Ilisa, fortæller f.eks.:

'Den første uge slog han mig. Rigtig hårdt. Vi boede i en lille lejlighed, og jeg gik rundt og ryddede op, da jeg faldt over et brev, hvor der lå en masse billeder – rigtig væmmelige, ulækre og vulgære nøgenbilleder af en masse kvinder. Jeg blev meget ked af det og også rigtig vred. Så da han kom hjem, konfronterede jeg ham med de her billeder, og jeg spurgte ham, hvad det var for noget. Han rev brevet ud af hånden på mig og sagde til mig:

'Hvorfor har du taget de billeder? Det her rager ikke dig'. Jeg sagde: 'Fint – hvis ikke det rager mig, skal du ikke placere de her billeder i mit hjem,' og så tog jeg billederne ud af hånden på ham, og rev dem i stykker. Og det var så der, at han blev rigtig sur, og begyndte at tæske løs på mig.'

Ilisa har intet videre netværk i Danmark og ved ikke, hvilken hjælp hun kan få at de danske myndigheder. Selvom hun endte med at få en skilsmisse efter dansk ret, opnåede hun ikke 'fuld' skilsmisse, da hun stadig var islamisk gift. Det er hård læsning at følge kvindernes oplevelser, og grundlæggende er det en svær udfordring at løse. Der skal selvsagt arbejdes i de muslimske miljøer og blandt myndighederne for at sikre, at disse kvinder ikke står alene.

Et andet problem, som ikke nødvendigvis er direkte koblet til negativ social kontrol, men så alligevel, er manglende beskæftigelse. Kun halvdelen af alle ikke-vestlige, kvindelige indvandrere er ifølge Danmarks Statistik i arbejde. Det samme er tilfældet for 76 pct. af etnisk danske kvinder og 62 pct. af ikke-vestlige mænd. Forskellen er særlig stor blandt nytilkomne flygtninge: Her er 20 pct. og af kvinder og 60 pct. af mænd i arbejde efter 3 år i Danmark.

Der er mange årsager til, at kvinderne ikke kommer i arbejde. Det fortjener et selvstændigt debatindlæg. Negativ social kontrol kan forhindre kvinderne i at få et job. Halvdelen af jocentremedarbejdere i Københavns Kommune har oplevet, at indvandrerkvinder bliver presset bort fra arbejdsmarkedet.  

Men et job kan også være en vej til at undgå de undertrykkende og kontrollerende forhold. Rapporten fra VIVE peger bl.a. på, at kvindernes ressourcer spiller en vigtig rolle: Har de et socialt netværk og en hverdag udenfor hjemmet, taler de dansk og er ikke afhængig af mandens økonomi, står de alt andet lige bedre.

Vi skylder disse kvinder en reflekteret og saglig diskussion om, hvordan vi løser disse og mange andre ligestillingsproblemer, som de udsættes for. Noget er et bredt samfundsansvar. Noget er et myndighedsansvar. Og noget er et ansvar i de muslimske miljøer. Men det er under alle omstændigheder et emne, der fortjener opmærksomhed her på kvindernes internationale kampdag. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
51 kommentarer
Vis kommentarer
Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.