Multikultur er et plusord

Mange er i dag bange for at tage ordet i sin mund. Det er blevet brugt som stempel af højrefløjens pariaer – de udstødte – og er i dag skræmmescenariet for enhver nationalist. Vores integrationsminister har endda gjort sig selv til talsmand, for at vi ikke skal have mere af det.

Det er multikultur, jeg taler om. 

Men sådan har jeg det overhovedet ikke med det ord. For mig er multikultur et plusord. For mig er det noget, vi som samfund bør tilstræbe at være – og i høj grad allerede er.

Lad os lige indlede med at definere ordet: Ordet multikultur betyder ifølge ordnet.dk 'som vedrører eller er præget af forskellige kulturelle eller etniske gruppers samtidige tilstedeværelse i samfundet'. Med andre ord, er det et samfund, hvor der eksisterer flere kulturer på én gang. Det mest banale er madkulturer og musikkulturer, som de færreste nok er imod. Men andre eksempler kan være nogen, der har andre højtider, påklædning eller skikke end det traditionelt danske.

Jeg fatter ærligt talt ikke, hvordan det nogensinde kan være et problem, at nogle danskere har en anden kultur end andre. Det er et problem, hvis landets love ikke bliver overholdt. Hvis man ikke respekterer andre mennesker, er racistisk, homofobisk eller sexistisk.

Men det er åbenlyst sandt, at man kan have en anden kultur, og samtidig være en lovlydig borger, der respekterer sine medmennesker. At mene andet, er i hvert fald topmålet af kulturarrogance.

Monokultur – altså det modsatte af multikultur – er lig med ensretning. Har man kun plads til én kultur, så har man ikke plads til reel forskellighed. Man kan heller ikke blive udfordret og inspireret, hvis man på forhånd er nået til den konklusion, at ens egen kultur er den eneste rigtige. Derfor giver et alsidigt samfund naturligvis plads til noget, der ikke minder om os selv.

De mest brugte argumenter mod et multikulturelt samfund bygger enten på det argument, at folk af andre kulturer ikke kan integrere sig i det danske samfund – på trods af, at der jo er tusindvis af eksempler på, at udlændinge sagtens kan være velintegrerede. Eller også bygger det på en antagelse om, at multikulturen dræber den danske kultur.

Men nu behøver den danske kultur heldigvis ikke at være altdominerende for at overleve. Så længe vi hver især finder værdi i vores skikke og traditioner, så forsvinder de jo ikke af, at andre mennesker måtte have det anderledes. Vi skal respektere andre kulturer ligesom mennesker af andre kulturer skal respektere vores, men gør de det, så skal de da naturligvis være hjertelig velkomne i Danmark.

Mange vil nok stemple mig som ekstremist for at tale varmt om multikultur. Det er i sig selv et billede på, hvor meget den danske debat har rykket sig på få årtier. For mig er det åbenlyst ekstreme at lukke os selv inde. At nægte mennesker med andre kulturer plads i vores samfund, er udtryk for en ekstrem frygt for det, der er anderledes end os selv. Det er for mig at se vildt forfærdeligt, at det overhovedet er en holdning, der kan findes opbakning til ude i samfundet.

Selvfølgelig skal der være debat om problemerne med integration. Selvfølgelig skal vi debattere islam, flygtningestrømme og så videre. Men at udgangspunket for debatten skal være, at der skal være plads til mindre forskellighed og ikke mere, det kan jeg aldrig gå med til.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen