Annonce:
Annonce:

Når flygtninge alligevel ikke kan sendes hjem

'Hvorfor sker der ikke den massehjemsendelse af flygtninge, som politikerne talte om i forbindelse med paradigmeskiftet,' spørger Rasmus Brygger og svarer selv. Foto: Per Rasmussen
'Hvorfor sker der ikke den massehjemsendelse af flygtninge, som politikerne talte om i forbindelse med paradigmeskiftet,' spørger Rasmus Brygger og svarer selv. Foto: Per Rasmussen
Annonce:
Følg Opinionen

Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For Integration

 

Det er nu et år siden, at det store såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken skulle starte et nyt kapitel i dansk udlændingepolitik. Nu handler det ikke længere om at integrere flygtninge, men om at hjemsende dem. Selve lovændringen bestod bl.a. af at skrive ordet integration ud af loven og ændre navnet på integrationsydelsen til knap så mundrette selvforsørgelse- og hjemrejseydelse.

Derudover strammede man politisk på sagbehandlingen ift. hjemsendelse af flygtninge – det står dog hen i det uvisse om praksis forinden ikke allerede var så stramt som muligt.

Annonce:

Det er derfor oplagt at gøre status på en så omgribende lov her et år efter. Danmarks Videnscenter for Integration er netop udkommet med en analyse der viser, at der sker noget mærkværdigt for flygtninges beskæftigelse i efteråret sidste år og frem. Normalt går flygtninges beskæftigelse frem, jo længere de er landet – og siden 2016 er nytilkomne flygtninges beskæftigelse fordoblet. Men pludselig er beskæftigelsen gået i stå eller direkte faldet.

Mens det er vanskeligt at pege på den præcise årsag til, at flygtninges beskæftigelse er gået i stå, så er pga. det tidsmæssige sammenfald sandsynligt, at paradigmeskiftet er synderen.

Hvorfor det?

Ifølge forskningen er sammenhængen logisk nok: Hvis du som flygtning forventer at blive sendt hjem, så får du selvsagt mindre ud af at lære dansk eller få kompetencer til et dansk job, som du sandsynligvis ikke kan bruge derhjemme. Du får med andre ord et lavere afkast af at investere i at gøre dig attraktivt for et arbejde i Danmark.

Annonce:

Det er politisk helt legitimt at mene, at flygtninge ikke bør være i Danmark på sigt, og at indsatsen så skal være fokuseret på at sende dem hjem hurtigst muligt. Og med paradigmeskiftet er det i hvert fald lykkedes at overbevise flygtninge og virksomheder (og måske også vælgerne) om, at nu stiger hjemsendelserne. Mens hjemsendelserne er steget en smule, så kan det ligeså vel skyldes, at der er blevet mere fredeligt i dele af Somalia og Syrien ned paradigmeskiftet og flere derfor rejser frivilligt hjem. Det er helt normal adfærd blandt flygtninge – vi så bl.a. det samme med de bosniske flygtnine i 90’erne.

Men hvorfor sker der ikke den massehjemsendelse af flygtninge, som politikerne talte om i forbindelse med paradigmeskiftet?

Fordi hjemsendelse af flygtninge grundlæggende er ude af danske politikeres hænder. Det er ikke kun et spørgsmål om flygtningekonventionen. Det handler i ligeså høj grad om det praktiske problem, at de mange lande nægter at tage imod tidligere borgere, som ikke ønsker at vende tilbage. Lander man ikke diplomatiske aftaler med flygtninges oprindelseslande, er hjemsendelser i større omfang en praktisk umulighed.

Annonce:

Men det betyder så, at vi står tilbage med en indsats overfor flygtninge, der sandsynligvis betyder færre i arbejde og dårligere integration. Selv om indsatsen nu er fokuseret på hjemsendelse, så er det meget sandsynligt, at størstedelen af herboende flygtninge fortsat bliver i landet. Den nuværende politik risikerer med andre ord at skabe integrationsproblemer på sigt, fordi den er baseret på noget, der pt. er vanskeligt at føre ud i praksis.

Når der nu tydeligvis er et politisk ønske om hjemsendelse, bør man ikke nødvendigvis stoppe med en indsats fokuseret på det. Men de fleste burde kunne blive enige om, at det er smartest at gøre på en måde, hvor vi ikke skaber fremtidens integrationsproblemer samtidig.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
112 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: