Overgreb på børn - hvor er de voksne?

I 2019 kom det frem, unge piger og kvinder i Liberal Allliances Ungdom havde oplevet forskellige grader af seksuelle overgreb i partiet fra sexchikane til voldtægt. Sagen fik partiet til at vrage formanden Carl Andersen. Her et billede fra en pause i LAU's møde om sagen. TV2 dokumenterer for tiden, at der er tale om en generelt problem i de politiske ungdomspartier. Foto: Anthon Unger
I 2019 kom det frem, unge piger og kvinder i Liberal Allliances Ungdom havde oplevet forskellige grader af seksuelle overgreb i partiet fra sexchikane til voldtægt. Sagen fik partiet til at vrage formanden Carl Andersen. Her et billede fra en pause i LAU's møde om sagen. TV2 dokumenterer for tiden, at der er tale om en generelt problem i de politiske ungdomspartier. Foto: Anthon Unger

Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For Integration

 

En ny dokumentar på TV2 fortæller om voldsomme overgreb og krænkelser i ungdomspartierne. Dokumentaren er en udløber af de sager, der kom frem om Liberal Alliances Ungdom sidste forår, og dokumentaren viser på skræmmende vis, hvor udbredt problemerne er.

Jeg var selv som tidligere landsformand med til at bringe sagerne frem dengang, og jeg er glad for den store opmærksomhed, sagerne får i dag.

For de, der ikke har set dokumentaren, kan jeg nævne, at det ikke bare handler om en 'hånd på låret', som mange måske fejlagtigt tror, #metoo-debatten handler om. Flere af sagerne nævnt i dokumentaren handler om decideret seksuelle overgreb. I mange tilfælde seksuelle overgreb på mindreårige. På børn.

Og i flere sager har ledelserne i ungdomspartierne haft kendskab til det uden at gøre noget. Jeg er endda blevet kontaktet af kvinder, der som mindreårige ofre oplevede at blive udskammet og holdt tavs af medlemmer af ledelsen.

I andre sager om overgreb på børn og unge står politikerne i kø for at komme med nye krav for at sikre trygge rammer. Vi har haft offentligt kendskab til udbredelsen af den grænseoverskridende kultur i ungdomspartierne, og der er mig bekendt fortsat ingen, der har stillet forslag til lovændringer eller ændret på myndighedernes tilsyn. Her ville det være oplagt, at ligestillingsministeren eller kulturministeren, der via Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) årligt uddeler 130 mio. kr. i midler til ungdomsforeninger, kom på banen.

Ungdomspartierne har i mange tilfælde selv taget initiativ til nye retningslinjer. Ligeså har DUF udarbejdet vejledninger og seminarer. Begge dele er fine og rigtige. Men er det nok?

Det synes jeg ikke - langtfra. For begge har netop svigtet deres ansvar for at holde børn og unge trygge. Ungdomspartierne ved at ignorere kvinderne og lade mændene fortsætte med at have magtfulde positioner. DUF ved først at handle efter sagerne er kommet i medierne.

Vi skal som samfund selvfølgelig stille krav til dem, der skaber fællesskaber for børn og unge - uanset om det er frivilligt eller lønnet. Men vi bør også kræve af dem, at de skaber trygge rammer, hvor unge kvinder ikke skal frygte krænkelser.

Til at begynde med burde der følge en lang række krav til de penge, vi uddeler til ungdomspartierne, der sikrer obligatorisk træning af ledere, løbende trivselsundersøgelser og eksterne, man kan gå til for at få psykologhjælp og hjælp til videre handling.

Som tv-dokumentaren viser, har ungdomspartiernes ledelse også svigtet den underretningspligt, vi alle har - nemlig at melde mistanke om overgreb mod børn og unge under 18 til myndighederne. Her kunne man oplagt se på et skærpet ansvar med straf for de ledelser, der skjuler sagerne.

Organisationer som Red Barnet og Kvinfo er allerede kommet med lignende konkrete forslag til, hvordan vi ændrer kulturen. Dem burde vi lytte til. Imens venter vi så på initiativer fra dem, der har et politisk og myndighedsansvar for trygheden i ungdomspartier. Det handler ikke kun om at håndtere de sager, der har været. Det handler om at sikre, at det her ikke sker igen.

Hvornår kommer de voksne på banen?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
37 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag