Annonce:
Annonce:

Racisme er hverdagskost

'Vi har et fælles ansvar for at sætte os grundigt ind i tingene og ikke generalisere ud fra enkelthistorier,' skriver Rasmus Brygger. Foto: Anders Wiklund
'Vi har et fælles ansvar for at sætte os grundigt ind i tingene og ikke generalisere ud fra enkelthistorier,' skriver Rasmus Brygger. Foto: Anders Wiklund
Annonce:
Følg Opinionen

Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For Integration

 

Debatten om racisme er igen blevet antændt, efter en muslimsk familie, under hvad der skulle have været en hyggelig familietur til Kastrup Havn, blev til en verbal og racistisk overfusning. Manden bag opførslen, ’Lars’, har i Ekstra Bladet undskyldt sig over for familien og efterfølgende blevet tilgivet af moren fra videoen.

Mens det lukker den konkrete sag, er der ikke nogen grund til at lukke debatten. Der er nemlig tale om et generelt problem, der ikke kun handler om en enkelt familie eller to.

Det ved vi fordi Udlændinge- og Integrationsministeriet årligt spørger ind til indvandrere og efterkommeres kår – herunder hvor ofte de oplever diskrimination på baggrund af deres etnicitet. Og omfanget er slående:

- Hver fjerde efterkommer har oplevet at blive nægtet adgang til diskotek eller fået afslag på ansøgning til job pga. deres etnicitet

Annonce:

- Mere end hver anden efterkommer har oplevet at blive udsat for fornærmende ord eller vittigheder pga. deres etnicitet

- Næsten hver tiende efterkommer har oplevet at blive spyttet på eller udsat for vold.

Alt dette inden for bare et år! Nogen vil måske tænke, at det bare er deres opfattelser, der er farvet, men der er eksempelvis omfattende forskning, der viser, at indvandrere – i særdeleshed brune mænd og kvinder med tørklæde – bliver fravalgt under jobsøgning. Så problemet eksisterer. Og det er omfattende.

Problemerne med racisme og diskrimination hænger uløseligt sammen med integrationsudfordringerne.

'Lars' fra videoen nævner selv, at han bliver vred, når han ser kriminelle indvandrere på TV slippe med en lav straf. Og noget af fravælgelsen af mandlige indvandrere og efterkommere kan sandsynligvis skyldes generaliseringer af, hvordan unge brune mænd opfører sig.

Annonce:

En af udfordringerne ved sammenhængen er dog, at danskerne faktisk ikke ved særligt meget om, hvordan det står til med integrationen.

Vi tror kriminaliteten er stigende, mens den falder, og vi tror, der er tre gange så mange muslimer i Danmark, som der reelt er. Det taler for, at vi har et fælles ansvar for at sætte os grundigt ind i tingene og ikke generalisere ud fra enkelthistorier.

Men endnu vigtigere må vi som samfund slå fast, at mens det er helt legitimt at være kritisk over for indvandrere og ønske en anden udlændingepolitik, så vil det aldrig være acceptabelt at overfuse uskyldige mennesker på gaden.

Det burde naturligvis sige sig selv, men når racisme er hverdagskost for så mange indvandrere og efterkommere, kan det med al tydelighed ikke gentages for ofte.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
153 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: