Social kontrol forklarer ikke alt

'Negativ social kontrol kommet på toppen af den politiske dagsorden,' skriver Rasmys Brygger, der mener, man glemmer andre gyldige grunde til, hvorfor integrationene fungerer. Foto: POLFOTO
'Negativ social kontrol kommet på toppen af den politiske dagsorden,' skriver Rasmys Brygger, der mener, man glemmer andre gyldige grunde til, hvorfor integrationene fungerer. Foto: POLFOTO

Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For Integration

 

Er der kommet for meget prestige i at modarbejde negativ social kontrol? Det lyder selvfølgelig fuldkommen tosset at modsætte sig fokus på et reelt problem. Men spørgsmålet, jeg vil vove at stille, er om vi mister fokus på andre vigtige problemer?

I sundhedssystemet taler man om problemet med prestige i sygdomme. Kræft er f.eks. en sygdom, der tales ivrigt om, og som er mål for den ene politiske plan efter den anden. Lider man af en sygdom med lav prestige – f.eks. KOL (rygerlunger) – risikerer du i sidste ende dårligere behandling, end hvis du havde en sygdom med høj prestige som kræft eller hjerteproblemer. Risikoen, advarer læger, er at vi ikke fordeler midlerne ud, hvor de kan virke bedst, men i stedet efter, hvad der på det givne tidspunkt er øverst på den politiske dagsorden.

Der kan godt være lidt samme tendenser i integrationsindsatsen. Fokus skifter konstant. Det ene år, handler det om at forebygge radikalisering, mens myndighederne det andet år sætter hårdt ind mod utryghedsskabende adfærd fra kriminelle unge efterkommere. I dag taler vi ikke meget om radikalisering, men til gengæld er negativ social kontrol kommet på toppen af den politiske dagsorden. Et af de udtrykte ønsker med en kommende reform, hvor ledige indvandrere skal aktiveres 37 timers ugentligt, er at det skal gøre op med negativ social kontrol. 

Negativ social kontrol er mange ting. Det kan f.eks. være unge piger, der ikke frit kan vælge kærester for deres forældre eller kvinder, der ikke kan få lov til at skilles fra deres ægtemand. Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt, at vi sætter ind over for de problemer, for integrationsindsatsen handler lige så meget om det der foregår inde i hjemmet, som ude på gaden eller (ideelt) på arbejdspladsen.

Jeg kan dog som fagperson blive bekymret for tunnelsyn. Hvis det eneste værktøj, du ejer, er en hammer, begynder ethvert problem at ligne et søm. Når negativ social kontrol bliver den overskyggende diagnose, så begynder vi at tale om alle integrationsproblemer i den retning. Manglende beskæftigelse blandt kvindelige flygtninge? Indvandrerkvinder, der bliver hjemmegående, efter de bliver mødre? Problemer med efterkommere i skolen?

Alt det kan lynhurtigt blive forklaret med negativ social kontrol. Men det ville være forkert.

Forstå mig ret: Negativ social kontrol spiller ind på disse udfordringer og mange andre. Men det gør andre ting også. F.eks. viser en undersøgelse fra VIVE fra tidligere i år, at jobcentrene vurderer, at negativ social kontrol er en barriere til få kvindelige indvandrere i job. Men manglende forståelse for det danske arbejdsmarked, dårligt dansk og manglende faglige kompetencer er større barrierer, lyder vurderingen.

Forskning peger på, at omkring hver tredje flygtning bærer rundt med krigstraumer, selvom størstedelen ikke får behandling for det. Mens vi bruger en masse ressourcer på at træne socialrådgivere og andre faggrupper i at identificere negativ social kontrol, så er vi ekstremt dårlige til at sende flygtninge med traumer til behandling.

Uanset hvor meget politikere kan have til at pege på simple årsagsforklaringer, så er integrationsudfordringer komplekse. Der er sjældent kun én årsag til at Fatima ikke er i job, og hvis vi ikke formår at brede indsatsen ud til at løse problemerne, hvor de er, så kan den seneste fokus på negativ social kontrol risikere bare at blive sidste skud på stammen af integrationsindsatser, som springer fra tue til tue.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
94 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter