'Et udvalg i EU vil bestemme, hvad der er en rigtig pølse'

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU.

Når jeg samler familien til aftensmad eller får gæster på besøg i weekenden, så nyder jeg at være kreativ med både kød, grønt og tilbehør. Lidt dessert og kaffe bliver det også gerne til.

Omkring middagsbordet diskuteres verdenssituationen eller måske hverdagens store og små begivenheder i hyggelige rammer. Menuen, den bestemmer vi selv. Sådan skal det være, for sådan kan vi lide det.  

Men en ubuden gæst har sneget sig ind i mit køkken.

Med direktiver, forordninger og påbud om alt fra indhold, størrelse og selv navnet på mine madvarer, så spreder EU sine fangearme i mit private hjem.

Ja, du hørt rigtigt.

Et udvalg i EU har gudhjælpemig fundet på, at de vil bestemme, hvad der er en ’rigtig pølse’. Samtidig har de bureaukratiske bordherrer afgjort, hvad der i hvert fald ikke må kaldes for en pølse.

Grøntsager er no-go og danske butikker skal måske snart i gang med at fjerne ’forkerte’ pølser fra kølediske over hele landet. Producerne må bøje nakken, mens vi andre bare skal rette ind og spise op.

Eller hvad?

EU-Parlamentsvalget den 26. maj er en oplagt anledning til at spørge os selv og hinanden, om vi virkelig ønsker mere eller mindre af denne slags detailstyring af vores hverdag.

Selvfølgelig går jeg ind for forbrugeroplysning- og beskyttelse. Men jeg har mere tillid til, at vores egne folkevalgte kender danskernes vaner og behov. Vi er faktisk kendt for at gå foran.

Harmoniseret lovgivning på fødevarer-området har allerede nu kedelige konsekvenser for vores tryghed. EU-regler betyder eksempelvis, at Danmark skal give det røde Ø-økomærke til æbler og æg fra andre EU-lande, selv om de ikke lever op til samme krav som de danskproducerede.

Derfor mener jeg ikke, at EU skal lave bordplanen eller bestemme ingredienserne, når vi mødes med vores kære. Det kan vi gøre bedre selv.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
33 kommentarer
Vis kommentarer