Rina Ronja Kari: Mette Frederiksen er en EU-hykler

Der er brug for et opgør med arbejdskraftens frie bevægelighed i EU, hævdede Mette Frederiksen (S) forleden. Held og lykke med opgøret med jer selv, siger Rina Ronja Kari. Foto: Joans Olufson
Der er brug for et opgør med arbejdskraftens frie bevægelighed i EU, hævdede Mette Frederiksen (S) forleden. Held og lykke med opgøret med jer selv, siger Rina Ronja Kari. Foto: Joans Olufson

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU.

'EU er blevet en ramme, hvor markedet kan bevæge sig frit på bekostning af lønmodtagerrettigheder. Der er brug for et opgør med arbejdskraftens frie bevægelighed.'

Sådan sagde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, da hun mandag holdt skåltale for toppen af Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Jeg er ganske enig.

EU’s frie bevægelighed for tjenesteydelser, kapital og arbejdskraft på markedets præmisser har nemlig åbnet for en flodbølge af underbetaling, unfair konkurrence og direkte udnyttelse af lønmodtagerne over hele Europa.

Desværre klinger de flotte ord fra Danmarks måske kommende statsminister meget hult.  

Socialdemokraterne har selv været med til at skabe det monster, som systematisk ødelægger arbejdsvilkårene for blandt andre danske håndværkere og lastbilchauffører. 

Et bluff i den størrelsesorden tyder på, at Mette Frederiksen bevidst kalkulerer med, at gæsterne på fagforeningens konference ligesom den gennemsnitlige vælger ikke kender detaljerne i EU-samarbejdet.

Det kan man egentlig ikke fortænke dem i. Det er jo efterhånden blevet fast kutyme, at de EU-begejstrede partier siger ét i Danmark og gør noget helt andet, når der skal stemmes i Bruxelles. Særligt når der er valg i udsigt, skruer Socialdemokraterne helt op for nationalromantikken og klassekampsretorikken.     

Tillad mig at rydde lidt ud i forvirringen:

Arbejdskraftens frie bevægelighed står mejslet i sten i EU’s forfatning. Det vil kræve noget nær en guddommelig intervention at ændre på dette. Årsagen er, at det i realiteten afliver det Indre Marked, som er selve kernen i EU-projektet.

I det Indre Marked er lastbilchaufførernes arbejde reduceret til en ’tjenesteydelse’, som arbejdsgiverne kan flytte rundt efter forgodtbefindende. Afgørelser fra EU-Domstolen har samtidig bekræftet, at den frie bevægelighed for varer, kapital, arbejdskraft og tjenesteydelser står over de faglige rettigheder. En lang række af traktater vedtaget de seneste årtier understreger samme logik.

Det er alt sammen noget, socialdemokraterne konsekvent har skrevet under på og lagt stemmer til. Og opfordret danskerne til at stemme ja til hele vejen igennem.

Hvis man ønsker at ændre på dette forudsætter det enstemmighed blandt samtlige medlemslandene - og et flertal i EU-parlamentet. Det er nærmest en realpolitisk umulighed inden for EU’s rammer.

Derfor mener jeg, at vi skal melde os helt ud af Det Indre Marked og tage magten over vores arbejdsmarked tilbage til Danmark.

Det er Socialdemokratiet formentlig ikke parat til. Men hvad ønsker Mette Frederiksen så egentlig, at der skal ske?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
38 kommentarer
Vis kommentarer