Den vrede ølbrygger

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

GRISK STOD DER på ølflasken. Jeg studsede; hvad mon griskhed havde med øl at gøre? Jeg købte et par flasker. Øllet smagte godt – en slags IPA, som jeg i øvrigt er glad for.

PÅ BAGSIDEN stod der en lang smøre, og jeg tænkte, at det var det sædvanlige om smagen af sydlige frugter, gammel humle med mere. Men det var det slet ikke. Det handlede om griskhed.

MAN SKULLE TRO, det var skrevet til ære for afsløringer af skattesvindlen med skuffefirmaer i Panama, hvor Nordea var en af skurkene og kom elendigt fra de udflugter, de diskede op med i medierne. Men Grisk var fra før den tid – bare forudseende!

’HORNBEER GRISK er brygget til ære for den finansielle sektor, der med usædvanlig høj moral varetager en vigtig funktion i samfundet. I den sektor lever man helt op til det gamle ordsprog: ’Det ingen ser, har ingen ondt af.’ Når ordentlige mennesker betror banken deres opsparing, så bliver den ’forvaltet’ med ’rettidig omhu’, så banken tjener sikre penge. Det er ikke sikkert, der bliver ret meget tilbage til kunden. Når banken er blevet lidt for ’risikovillig’ og kører fast og skal reddes af de danske skatteydere, så modtager direktørerne ’gyldne håndtryk’ for deres seriøse indsats! En masse mennesker står tilbage med store tab ...’

POINTEN ER KLAR: Ølbryggeren er blevet vred over bankernes adfærd og bruger det middel, han har som ølbrygger, til at råbe os øldrikkere op, så vi kan slippe mageligheden og blive lige så vrede.

MEN DER ER EN anden pointe: Hvor er politikerne? Hvor er deres vrede? Der er vel ingen grund til at forvente den hos regeringspartiet Venstre. Men hvad med Socialdemokraterne?

Fra partiet er der selvfølgelig de sædvanlige falbelader om, at det MÅ der gøres noget ved, det KAN vi ikke acceptere, men hvor er handlingerne? Hvad er det for forslag, partiet har stillet i Folketinget?

ENHVER VALGT socialdemokrat burde blive lige så vred, ja rasende over, hvordan den velfærdsstat, som deres forgængere har været med til at opbygge, undergraves af amoralske banker og enkeltpersoner, der er helt ligeglade med fællesskabet, bare de kan redde nogle millioner til sig selv.

TÆNK OVER, at mens vi hører om skattebedrag for milliarder, uden at der har været et eneste konkret forslag for at forhindre det, har regeringen svært ved at finde de 90 millioner, der mangler til boligydelsen, og de argumenterer med, at det er nødvendigt at sænke kontanthjælpsloftet og skære ned på uddannelserne!

LAD ØLLET FÅ de sidste ord: ’Med Horn-beer Grisk vil vi gerne være med til at sætte fokus på moral – modsat griskhed.’

PS: DER KNYTTER sig en historie til ølbryggeren, men den vil bare få det sædvanlige plidderpladder frem og skygge for budskabet om griskhed.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
14 kommentarer
Vis kommentarer