Et nyt folk

Udfordringeni 2017 er igen indvandring og flygtninge, og de klasseskel, de trækker
med sig. Foto: Casper
Dalhoff/Polfoto
Udfordringeni 2017 er igen indvandring og flygtninge, og de klasseskel, de trækker med sig. Foto: Casper Dalhoff/Polfoto

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

GODT NYTÅR!

Ved folkeafstemninger, der går de herskende politikere imod, er det fristende for dem at mene, at de kun tabte, fordi vælgerne var dumme. Eller sagt lidt pænere fordi de ikke havde forklaret sig godt nok. Jeg var politiker længe nok til at kende mekanismen.

Det blev demonstreret ved Brexit i Storbritannien, og det blev tydeligt ved det danske nej til politisamarbejdet i EU.

Det blev også demonstreret ved valget af Donald Trump til præsident i USA. Folk vidste simpelthen ikke, hvad de gjorde, lød omkvædet, og medierne, der stort set alle havde holdt på modkandidaten Hillary Clinton, snurrede rundt om sig selv for at forklare og delvist undskylde. De ville sikkert gerne have haft et nyt folk.

MEN VI FÅR IKKE et nyt folk, hverken i Storbritannien eller i USA og heller ikke i Danmark. Politikerne må leve med det, vi har og tage det alvorligt.

Udfordringen i 2017 er igen indvandring og flygtninge, og de klasseskel, de trækker med sig – ikke mindst på grund af de parallelsamfund der opstår.

I 2016 lærte vi, at politikerne i EU ikke kunne klare udfordringen med flygtningestrømmene. Der var ikke tale om, at landene kunne blive enige om at handle i fællesskab. Hvert land ville have sin politik og lukkede grænserne så godt som muligt. Pigtråd på pigtråd blev sat op især i gennemgangslandene.

DEN FORNUFTIGSTE løsning er at få fælles løsninger i EU, men befolkningerne i alle landene kan dagligt se, at det ikke lykkes. Bådene over Middelhavet fyldt med flygtninge er en stadig påmindelse. Det er dem i bunden af vores samfund, der mærker trykket. I forvejen har de svært ved at klare dagligdagen med de nedsatte ydelser, og nu kommer der mennesker fra andre lande, der også vil have plads og også vil have del i de offentlige ydelser. Vi har kun set starten på de konflikter, det kan udarte sig til.

EN OVERGANG var det moderne at mene, at klassesamfundet var forsvundet. Det er det ikke, og det demonstreres dagligt. Derfor er det klogt, at socialdemokratiet og flertallet i Folketinget kører en klar politik over for flygtninge og indvandrere og ikke accepterer, at ret mange får lov til at bo her. Men det samme flertal må helt anderledes alvorligt sørge for, at de, der er her, får uddannelse og arbejde, og at parallelsamfundene bliver nedbrudt. Det er nødt til at blive gjort lige så hårdt og lige så konsekvent som at sørge for, at der ikke kommer flere ind. Det betyder, at der skal bruges langt hårdere midler – og langt flere penge. Den hidtidige politik er ikke nok.

ET SAMFUND med to proletariater – et dansk og et etnisk, som vi har fået, er ikke et trygt og godt samfund at leve i. Ikke for nogen af os.

Hverken i Danmark eller i andre lande får vi et nyt folk, så derfor er det klogt, at lytte til det vi har og indrette politikken efter realiteterne og ikke efter luftige drømme om, at det burde være helt anderledes.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
36 kommentarer
Vis kommentarer