Flere demokratimøder, tak

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

På trods af fredagens regnvejr blev årets folkemøde på Bornholm igen en succes.

Det var kun anden gang, jeg deltog, og jeg nød det, men var også optaget af, om det var rigtigt, som medierne havde skrevet, at det overhovedet ikke var folkeligt, at det kun var Københavner-kendisser og politikere, der mødtes. Var ingen almindelige borgere?

Der var mange, mange forskellige mennesker, der fik noget ud af det, Måske også fordi der for en gangs skyld var tid til både foredrag, samtale, kaffe, fadøl og for mig til at standse op på gaden, svare på et spørgsmål eller få taget en selfie. De fleste har ikke så travlt på folkemødet. Vi er der for at mødes, snakke og lytte.

Der var en vrimmel af arrangementer, og mon ikke det ikke gik mange som mig, at vi opgav at studere programmet eller fandt et par enkelte som vi ville høre og ellers forlod os lidt på, hvad vi fik øje på undervejs og gav det en chance, når vi kom forbi. Hvor har vi ellers sådan et tilbud?

Blandingen af kendisser, kulturpersonligheder, organisationer, partier, erhvervsfolk, turister, gamle og unge mv var usædvanlig. Der er meget få om nogen steder, hvor en total blanding af Danmarks befolkning er til stede, og hvor man er så indstillet på at lytte. De arrangementer jeg deltog i, både som lytter og taler, foregik i små telte, hvor folk sad så tæt de kunne på de plastikstole, der var stillet op. Udenfor stimlede folk sammen for at høre med, også selvom det var i regnen. Deltagelsen og viljen til at høre og møde noget andet end det, man plejer, var dejlig at opleve.

Folkemødet er chancen for i nogle dage at være med til at snakke om, hvor vores samfund bevæger sig hen. Det kan være bekymringen for stigningen af sukkersyge, og læger, der viser, at man med motion kan blive fri for den. Eller det kan være den sygeplejerske, der ikke forstod, hvorfor de offentligt ansatte ikke kunne få motion i arbejdstiden for at nedbringe deres risiko for svære sygdomme: Vi har jo da været vant til brandmænd og mænd i forsvaret skulle have motion som en del af arbejdstiden for at kunne klare deres arbejde. Det skulle vel ikke være, fordi de offentligt ansatte hjemme- og sygehjælpere mest er kvinder?

Eller diskussionen om nødvendigheden af at komme uden for landets grænser og samarbejde med forskere. Det bragte mig tilbage til folkeafstemningen i England på torsdag – tænk, at de tror, at de kan klare sig uden EU. Hvor egoistisk og overmodigt!

Selvfølgelig var der også TV og store taler på flotte scener. Det er ikke så specielt. Det finder sted ved mange sommermøder landet over, men dette tilbud om for en times tid at sætte sig sammen, lytte til kompetente folk og blive klogere, det har jeg ikke fundet nogen andre steder. Det direkte møde og de konkrete eksempler og at blive kastet ud i noget, man ikke anede noget om sammen med andre. Det er Folkemødets styrke.

Det ville være dejligt, hvis der rundt omkring i landet kom flere demokratimøder – det er jo det, de er disse folkemøder. Kom så Møn, Vendsyssel og alle I andre smukke steder i Danmark. I kan også samle mennesker og gøre både jer selv og os andre klogere. Find på noget.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
5 kommentarer
Vis kommentarer