Annonce:
Annonce:

Flugten fra politik

Annonce:
Følg Opinionen

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

DET VAR FLOT billedet af Özlem Cekic på forsiden af Samvirke, og det er Özlem vel undt, at hun nu – efter ikke at være blevet valgt til Folketinget – går i gang med noget andet. 

Overskriften var ’Befriet fra Christiansborg’. Det var noget, redaktøren havde fundet på. Sikkert fordi han ved, at det er et forfærdelig sted! Noget man skal befries fra. Det er sådan set også demokratiets vigtigste institution, og er det virkelig noget, man skal befries fra?

Overskriften afspejlede den mangel på respekt, der står om det politiske arbejde. Og det er ovenikøbet sådan, at politikerne selv flygter fra politik

Annonce:

I DEN ENE UNDERSØGELSE efter den anden ligger politikerne i bunden, ligesom journalister gør det. Som tidligere professionel politiker gør disse resultater mig altid lidt trist, for politikerne er en forudsætning for, at vores demokrati kan fungere. Det er dem, der arbejder med den lovgivning, som vi alle skal rette os efter, så det er noget skidt, at tilliden er så ringe. Som land skulle vi meget nødig havne i, at befolkningen ikke tog den vedtagne lovgivning alvorlig. Det ligger snublende nær at mene, at det jo bare var nogle mennesker, vi ikke havde tillid til, der vedtog dem, så hvorfor rette sig efter det.

DER HAR VÆRET EN FLUGT fra det politiske hverv til det administrative. Det ser ud, som om det er mere attraktivt at blive embedsmand end politiker. Fordelene kan opregnes: Man slipper for besværet med vælgerne, usikkerheden om hvornår man skal møde dem, de dårlige undersøgelser om tillid, de besværlige arbejdstider og for nogle ulempen med at have sit arbejde et helt andet sted end der, hvor familien bor. Almindeligvis får embedsmanden også en højere løn – og i hvert fald sikrere arbejdsliv end politikeren.

SENESTE EKSEMPEL ER Lejres ukronede dronning Mette Touborg. Hun sad på SF’s eneste borgmesterpost og havde mange politiske tillidsposter, og vælgerne viste ved sidste valg, at de var glade for hende som borgmester. Men hun sagde ja til at blive direktør i København og dropper nu alle sine politiske opgaver. Hun valgte at blive embedsmand.

Annonce:

For ikke så længe siden gik SF’eren Jonas Dahl ud af Folketinget. Han skulle være sygehusdirektør i Randers. Han valgte at blive embedsmand.

TIDLIGERE VAR DET socialdemokraten Bjarne Corydon, der gik til det konsulentfirma McKinsey, som han selv havde anvendt som finansminister. Han skulle væk fra politik. Det samme skulle socialdemokraten Karen Hækkerup, og her var det så vigtigt at komme til noget andet end politik, at hun blev direktør i landbrugets organisation. De blev begge embedsmænd.

Måske er der flere, som jeg bare har glemt. Jo der er da også den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Hun er nu i London. Hun gjorde ikke som den tidligere formand Anker Jørgensen. Han blev og kæmpede for, at Socialdemokratiet kunne komme tilbage til magten. Han ville noget med at være politiker og var ikke bare på udkig efter et sikkert og bedre lønnet job. Han tog det sure slid, som det er at være i opposition.

HELE DENNE FLUGT VISER, at vores demokrati er skrøbeligt. Hvis alt for mange slet ikke har lyst til at påtage sig opgaven som politiker, så falder kvaliteten af de politikere, der skal føre vores samfund videre. 

Og ærlig talt, Samvirke, kan I ikke gøre det bedre?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
6 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: