Annonce:
Annonce:

Argumenter?

Birgitte Possing skriver seriøst og fornøjeligt om kvindernes kamp for ligestilling. Foto: Peter Hove Olesen
Birgitte Possing skriver seriøst og fornøjeligt om kvindernes kamp for ligestilling. Foto: Peter Hove Olesen
Annonce:
Følg Opinionen

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

ELITE-FEMINIST som skældsord. Det skrev jeg engang en klumme om her i Ekstra Bladet.

Det undrede mig, at elite nu skulle være noget negativt, når vi i sportens verden gang på gang havde glædet os over og fejret elitepræstationer – godt nok mest mænds præstationer. Hvorfor var det så ikke godt, at der var elite-feminister. Det havde igen noget at gøre med den måde, vi ser køn på.

SAMMEN MED mængden af spændende bøger, der udkom i forbindelse med Bogforum, kom også Birgitte Possings bog ’Argumenter mod kvinder’.

SÅDAN SET troede jeg, at jeg kendte argumenterne forfra og bagfra, for igennem mit lange liv i politik har jeg tit haft brug for at se og læse, hvad det var for kampe, kvinderne havde deltaget i for at nå til, at ordet elite-feminist overhovedet dukkede op.

Annonce:

MEN NEJ ... at det havde krævet så mange flere anstrengelser af en række kvinder, og at argumenterne var så resistente, det havde jeg alligevel ikke troet.

MODERSKABET, pasning af hjemmet med børn – og mand (!) – fyldte igennem alle årene, hvor kvinderne først skulle have tilladelse til overhovedet at studere på universitetet og derefter til at få en stilling. Til at blive læger og også behandle mænd, til at blive lærerinder og skoleledere og til at indtage jobs i centraladministrationen.

Tænk engang, at den første kvindelige departementschef først kom i 1966, da der var en kvindelig minister, men så tog protesterne også fart. I dag er der kun tre kvinder blandt departementscheferne!

EN AF DE SIDSTE bastioner, der skulle indtages, var præstegerningen. Birgitte Possing har nogle klare citater, der viser, at mange mandlige præster mente, at kvindelige præster var i strid med Guds ordning af verden.

Annonce:

EN SÆRLIG KAMP kom Inger Merete Nordentoft til at tage. Hun insisterede på, at hun som skoleleder godt kunne få et barn uden at have en mand, og at det kunne udgøre en familie. Protesterne var øredøvende, og hun var tæt på at blive fyret fra sin stilling.

BOGEN VISER, at protesterne gentog sig, da DR i 2017 dristede sig til at fortælle om det i ’Historien om Danmark’-serien. Det var slet ikke et relevant emne, mente den ene debattør efter den anden. Det var ’damehistorie’. Foragten var til at få øje på.

AT KVINDERNES kampe endnu ikke er overstået, demonstrerede de kvindelige fodboldspillere. Konflikten i 2017 viste, at forholdene for dem overhovedet ikke var sammenlignelige med dem for mændene. Selvom de vandt sølv, var det svært for mange at acceptere, at kvinderne også indtog den bastion, og at de skulle have lige så gode vilkår og løn som mændene.

DET VAR DEJLIGT at få hele den kamp for ligestilling, som kvinderne igennem historien har kæmpet, så seriøst og fornøjeligt beskrevet som i Birgitte Possings bog.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
15 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: