De frie strande

Hvorfor er der overhovedet forhindringer langs strandene, spørger Ritt Bjerregaard. Her er Ekstra Bladet på besøg tæt på rigmanden Jan Leths private strand. foto: emil agerskov
Hvorfor er der overhovedet forhindringer langs strandene, spørger Ritt Bjerregaard. Her er Ekstra Bladet på besøg tæt på rigmanden Jan Leths private strand. foto: emil agerskov

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

Sol og sommer har i den grad været over os. Friluftslivet har fået alt, hvad det kan bære, for alle, der i denne tid har holdt ferie.

Strandene har været fyldt med glade mennesker, der både vil sole og bade.

EB har derfor grebet fat i forholdene ved de danske strande og fundet ud af, at der er en beboer, en rig advokat i Gentofte, Jan Leth Christensen, der gør, hvad han kan for at have stranden for sig selv, dvs. holde alle andre glade badegæster ude. Overvågning og advarsler om, at det er hans private strand.

Til avisen siger han, at han overholder lovgivningen, folk må gerne gå forbi, men de må ikke tage ophold på hans strand. Tænk, hvis alle bar sig sådan ad!

Historien mindede mig om en oplevelse, jeg havde for nogle år siden, da jeg efter kræftbehandling var en uge på Skodsborg. Det havde jeg godt af og benyttede lejligheden til nogle ture langs stranden. Det var ikke langt, jeg kunne komme, så var der helt spærret af med rækværk og pigtråd. Jeg troede ikke mine egne øjne, for i Danmark skal vi kunne passere på stranden, og det kunne vi slet ikke. Hvorfor fik det lov til at ske?

Da jeg efterfølgende undersøgte sagen, fik jeg at vide, at det jo var Gentofte kommune og borgmester Hans Toft, så det kunne der ikke gøres noget ved. Lige der kunne man ikke passere på stranden!

Tiden gik, og jeg fik andet at tænke på og fik ikke fulgt op på sagen.

Men måske kunne en af EB’s journalister aflægge området et besøg og fortælle, hvordan sådan en forhindring langs stranden er mulig? Hvorfor der ikke er myndigheder, der sørger for, at der bliver passage for folk. Det kan da ikke være nogen uoverkommelig opgave.

Det er vigtigt, at flere mennesker kan bruge de muligheder, strandene giver.

Jeg argumenterer ikke for, at hvad som helst skal kunne lade sig gøre, og ligesom mange andre har det ærgret mig, at unge mennesker i den grad misbruger de nye muligheder, som Nordhavnen nu byder på. Her er det megahøj musik hele natten, der forstyrrer folk, der bor på stedet.

Noget tyder desværre på, at både unge og gamle tager sig selv i rette og har svært ved at forstå, at der er et hensyn til fællesskabet, som skal tages.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
209 kommentarer
Vis kommentarer