Der er et før og et efter

Ritt Bjerregaard er trist over, at mange var parate til endnu engang at godtage en undskyldning fra nu tidligere overborgmester Frank Jensen. Foto: Henning Hjorth
Ritt Bjerregaard er trist over, at mange var parate til endnu engang at godtage en undskyldning fra nu tidligere overborgmester Frank Jensen. Foto: Henning Hjorth

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

FORMANDEN FOR DSU i København, Cecilie Sværke Priess, har været helt klar i mælet. Hun er selv blevet forulempet af Frank Jensen, der både var næstformand i Socialdemokratiet og overborgmester i København. ’Seriekrænker’ kaldte hun ham, og udtrykket var præcist. Fra 2004 og frem har der været eksempler på, at Frank Jensen overskred grænserne hos yngre kvinder.

DER LIGGER EN pointe i, at det er yngre kvinder. De er tit usikre – på vej ind i et voksenliv, som de ikke kender. De er lette ofre og ikke så tilbøjelige til at fortælle, hvad de har været ude for.

Tit skammer de sig også over det, der er sket. Det gør den slags overgreb, som vi har hørt om både for Morten Østergaard og Frank Jensen, alvorlige.

BEGGE BRUGTE DE deres position og dermed magt over for kvinder, der er usikre – også på deres job. Det er derfor godt, at både Maria Gudme, Cecilie Sværke Priess og Sonja Marie Jensen fra Nyborg nu har haft styrke til at fortælle, hvad de og andre kvinder har været ude for. Ligesom det har hjulpet mange kvinder med underskrifterne og de fortalte krænkelser fra forskellige sektorer.

DET VAR TRIST at opleve, at der var mange i de socialdemokratiske københavnerkredse, der var parate til endnu en gang at godtage en undskyldning fra overborgmesteren.

Dem havde der været før, uden at det havde haft konsekvenser. Overgrebene var fortsat. Men både Morten Østergaard og Frank Jensen måtte gå.

DET GÆLDER NU OM at komme videre. Machokulturen, som nogle mænd har fundet helt rimelig, må det være slut med. En anden måde at opføre sig på er nødvendig. Det er derfor, overgrebene også har været skildret som en kultur. Sådan en kan ændres.

DET HAR IKKE noget at gøre med, at alle mænd er krænkere, men det har at gøre med, at vi står sammen om at gribe ind, hver gang magtmisbrug og krænkelser finder sted. De mange underskrifter har vist, at det foregår alle steder. Det er det, vi skal huske: alle steder!

MIN GENERATION KENDTE til kulturen, og vi advarede kvinder mod de værste typer, men vi gjorde ikke noget ved krænkerne. Vi beskyttede os bare som kvinder så godt, vi kunne. Det nye og afgørende er den unge generation, der vil have overgrebene og magtmisbrugene afskaffet.

 

DE FÅR BRUG FOR hjælp, for der kommer nye dagsordener, og så forsvinder fokus – og machomændene kan fortsætte som før. Det må ikke ske, så derfor er der brug for støtte til de unge kvinder, der tog kampen op for alle os andre. Kampen gælder i alle sektorer.

En anden kultur skal til. Der er et før og et efter.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
27 kommentarer
Vis kommentarer