Det gik vi glip af

Filmen rusker op i mine minder om en
socialt engageret Bjarke Ingels. Foto: Polfoto
Filmen rusker op i mine minder om en socialt engageret Bjarke Ingels. Foto: Polfoto

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

FILMEN BIG om arkitekten Bjarke Ingels vises i biografen lige nu. Det er ham, der nu bygger i New York. Jeg så den forleden dag. Den viste den ene mere prægtige og specielle bygning efter den anden. Tilskuerne fik et lille indtryk af ham og hans store kreativitet og energi, men også af de usædvanlige bygninger.

Dejligt igen at se en dansk arkitekt klare sig så flot. Men filmen ruskede også op i mine minder om en ikke nær så kendt og socialt engageret Bjarke Ingels.

Som nogle vil huske, havde jeg et valgløfte, da jeg stillede op til overborgmester i København, om at bygge billige boliger. Dengang som nu var det meget vanskeligt for almindelige familier at finde en bolig, og jeg var bekymret for, at det i længden kunne betyde, at der ikke kom til at bo lærere, politibetjente, sygeplejersker eller andre, der ikke tjente styrtende med penge. Ligesom jeg gerne så en by, der var præget af, at folk med forskellig indkomst havde råd til at bo der.

DET GIK IKKE spor godt med at få løftet realiseret. Jeg havde forstillet mig 5000 boliger, og der kom kun 12 dengang. Heldigvis er min efterfølger som overborgmester, Frank Jensen gået videre med ideen. København trænger fortsat til de boliger.

Modstanden dengang var stor både fra politikere, embedsmænd og arkitekter. Men ikke fra Bjarke Ingels. Han kunne se både behovet og potentialet i at få bygget noget, der også kom almindelige borgere til gavn. Så han lavede et meget spændende udspil til et byggeri på Kløvermarken på Amager. En bebyggelse, der indrammede hele det store areal, der er udlagt til fritidsformål. Næsten som en mur om det hele – og selvfølgelig kunne man gå oven på muren, der rummede lejlighederne. Byggestilen var utraditionel, og gennem porte gav det et særligt blik til byens tårne, ligesom det rummede faciliteter til idrætsudøverne. Hele ideen var, at de skulle fortsætte deres aktiviteter.

BJARKE INGELS var virkelig på projektet, og det var jeg også. I en kort periode troede jeg, at det kunne realiseres, d.v.s. at der var flertal for det på Rådhuset – og hvor ville vi københavnere have været stolte af det i dag.

Men det var for anderledes end andet byggeri, protesterne strømmede ind. Kolonihaverne ved siden af skulle ikke have noget byggeri. Det blev et selvstændigt mål at beholde det forblæste stykke til idræt med de gamle og nedslidte omklædningsrum. Der var slet ikke brug for forandring – og billige boliger blev der ikke noget af.

DERFOR ÆRGREDE det mig, da jeg så filmen, at Bjarke Ingels sociale indsigt aldrig blev brugt til noget. Nu bygger han flotte dyre lejligheder og bygninger, og det er fint, for flotte og usædvanlige det er bygningerne. Men det ville have været rart også at se den sociale tankegang fortsat – jeg ved, at det ligger et sted i ham, men flertallet dengang gav ham ikke mulighed for at realisere det. Og det sker næppe i New York!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
17 kommentarer
Vis kommentarer