Det skæve Danmark

Ritt Bjerregaard ser frem til corona-vaccinen. Her er det Brian Horne fra det vestlige London, der bliver vaccineret. Foto: Steve Parsons/AFP/Ritzau Scanpix
Ritt Bjerregaard ser frem til corona-vaccinen. Her er det Brian Horne fra det vestlige London, der bliver vaccineret. Foto: Steve Parsons/AFP/Ritzau Scanpix

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

DET ER SNART JUL. En anden jul end nogen af os har oplevet før eller havde forestillet os for kun et år siden. Vi må ikke være ret mange sammen, og julegaver er ikke altid blevet købt. Vi kan glæde os over de mange, der har skænket penge, så julepakker kan blive afleveret til dem, der ellers ikke kunne fejre julen.

2020 BLEV et helt andet år, end vi havde regnet med. Sidste år ved denne tid havde vi næppe hørt ordet corona. Nu er det et dagligdags udtryk, og restriktionerne for at forhindre smitten i at brede sig yderligere griber ind i alt, hvad vi foretager os. Og så er vi endda sluppet billigt med antallet af døde i Danmark i forhold til Tyskland, Storbritannien, Belgien, Italien og mange flere.

VI ER ANGREBET af en pandemi. Hvor mange af os var fortrolige med det ord før marts måned? Den spanske syge var måske nok noget, nogle af os havde hørt om. Hanne-Vibeke Holsts roman ’Som pesten’ gav os noget at tænke over og i hvert fald, at det var uhyggeligt. Jeg begyndte allerede dengang at være omhyggelig med at få vasket hænder. Nu har vi selv fulgt pandemien i næsten et år med op- og nedture, og vi holder afstand, spritter af og vasker hænder.

CORONAEN KOM også til at understrege den skævhed, der i forvejen er i vores samfund. De gamle og de svagelige blev først angrebet, og flere døde, selvom der blev gjort noget for at beskytte dem. De økonomiske konsekvenser viste sig især hos dem, der i forvejen havde for lidt. Pandemien var ligesom det meste andet i vores samfund socialt skæv. Den er hårdest ved de fattige og dem, der lever et skrøbeligt liv.

I DET NYE ÅR ser jeg frem til vaccinen, men jeg håber også, at den viden, vi nu har fået, vil få os til at overveje, hvad vi kan gøre for at den sociale skævhed bliver mindre. Det gælder i forhold til de børn, der måtte blive hjemme fra skolerne og ikke havde mulighed for at få en god hjemmeundervisning. Mange havde hverken computer eller rum, hvor de kunne sidde i fred og ro. Eller forældre, der var i stand til at hjælpe. Tit var der flere børn, der skulle passes. Der bliver meget, der skal hentes ind.

FOR DEM, der blev arbejdsløse, håber jeg, at hjælpepakkerne er tilstrækkelige? Men også her vil det kræve opmærksomhed i månederne, der kommer. Det bliver ikke nemmere at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Det skæve Danmark bliver endnu skævere, hvis regering og folketing ikke sætter ind der, hvor konsekvenserne af alle indgrebene viser sig stærkest.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
18 kommentarer
Vis kommentarer