En stor nordmand

Der er ikke mange som Thorvald Stoltenberg, skriver Ritt Bjerregaard. Foto: Ritzau Scanpix
Der er ikke mange som Thorvald Stoltenberg, skriver Ritt Bjerregaard. Foto: Ritzau Scanpix

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

Thorvald Stoltenberg er død. For nutidens danskere er han en fjern person. Nordmand og socialdemokratisk udenrigsminister med efterfølgende internationale opgave – også som ambassadør i Danmark. Han blev gammel og forsvandt i hvert fald fra den danske offentlighed for mange år siden.

Han var en ven. Da jeg i 1995 blev kommissær for miljøet, var Thorvald Stoltenberg med til de første møder, udpeget af den norske regering. Han håbede og arbejdede for, at Norge ville tilslutte sig EU, og han havde fået tildelt fiskeriområdet som ansvarsområde, fordi det var afgørende for mange nordmænd.

Men det var ikke nok, nordmændene sagde endnu en gang nej, og Thorvald Stoltenberg forsvandt fra kommissionen. Heldigvis kunne jeg senere gøre ham til formand for Det Grønne Forum i EU. Det skulle tænke langsigtet om miljøet, fordi de central- og østeuropæiske lande var på vej til at blive medlemmer. De havde meget, meget lave miljøstandarder. Som kommissær skulle jeg både gribe ind konkret, men der var også brug for en langsigtet udvikling. De helt ødelagte skove, kemikaliesumpe med meget mere skulle rettes op. Indimellem var det rystende at se, hvor slemt det kunne blive med ødelæggelse af naturen. Også her gjorde han en stor indsats.

Det var et tab for EU, at Thorvald ikke blev en af kommissærerne, og Norge ikke blev medlem. Han ville have bidraget til at videreføre udviklingen i EU og måske oveni have fået nogle af danskerne til at forstå EU bedre.

Jeg er sikker på, at Thorvald, ligesom jeg selv er det i dag, ville være bekymret over den udvikling, der tegner sig i EU med større og større nationalisme i alle lande og med højrenationale partier, der vinder frem. Og USA’s præsident, Trump, der mener, at EU hører til hans fjender.

Med et brexit, der spalter Storbritannien fra top til tå og svækker EU, fordi Kommissionen må bruge så mange kræfter på det. Vi har endnu til gode at se, hvordan det vil ende.

Min verden bliver lidt fattigere, når der ikke mere er en nordmand, der indimellem ringer og slutter samtalen med, at jeg får et klem.

Thorvald Stoltenberg var et generøst menneske, der både besad en meget stor viden og samtidig var helt indstillet på de mennesker, han var sammen med. Han gjorde sig umage med at forstå verden og med at engagere sig. Han var et navn og en kraft i FN-systemet.

Tak til nordmændene for, at vi danskere også fik en del af Thorvald Stoltenberg og derved huskede det nordiske med et udblik til EU og verden. Der er ikke så mange af hans slags i verden i dag.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
18 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?