Godt at nogen kæmper for aktiv dødshjælp

Tak til Svend Lings og de af hans kolleger, der er med i Læger for aktiv Dødshjælp, skriver Ritt Bjerregaard. Foto: Sonny Munk Carlsen
Tak til Svend Lings og de af hans kolleger, der er med i Læger for aktiv Dødshjælp, skriver Ritt Bjerregaard. Foto: Sonny Munk Carlsen

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

40 DAGES BETINGET fængsel fik lægen Svend Lings. Han har sammen med andre læger hjulpet syge mennesker, der gerne ville dø, så det var muligt for dem. Det var trist, at han for sit kæmpearbejde for at hjælpe mennesker i nød, først skulle miste sin læge-autorisation og efterfølgende stilles for retten.

Han har nu appelleret dommen, og jeg håber det bedste for ham – og for os andre, der støtter aktiv dødshjælp.

Sammen med heldigvis mange andre ønsker jeg at give ham al den støtte, han har brug for.

Vi skal alle dø. Vi ved det godt, men jo yngre vi er, jo mindre påtrængende er det. Der er lang tid til, tænkte jeg i hvert fald, da jeg var i 20'erne og 30’erne – og det var der heldigvis også.

MED ALDEREN kommer bekymringen. Hvordan skal jeg dø? Og angsten for at ende på et plejehjem, hvor der er for lidt personale til at hjælpe. Her trøster jeg mig med, at politikerne nok får styr på, at vi gamle kan få den pleje, vi har brug for.

Perspektivet er værre, hvis vi bliver så syge, at vi slet ikke er en aktiv del af livet mere. Eller hvor smerterne overvælder, og vi ikke kan få lov at komme af med livet, selvom vi gerne vil.

DER ER ET stort flertal for aktiv dødshjælp i befolkningen på 70-80 procent i de forskellige undersøgelser, men lægerne siger nej, og nu er mange aktivt gået i gang med at modarbejde det i deres forskellige etiske komitéer.

Svend Lings sagde det meget præcist forleden i ’Aftenshowet’: Skal staten dvs. lægeverdenen bestemme, eller skal vi selv?

JEG ER IKKE I TVIVL. Jeg vil selv kunne bestemme over min gamle eller syge krop og få respekteret, at nu vil jeg ikke mere.

Den kræftsygdom, jeg har, kan ikke helbredes, men lige nu har jeg det godt.

Det er ikke til at vide, hvordan kræften vil udvikle sig.

Indtil nu har jeg haft et spændende liv, og jeg nyder det fortsat og skriver på bind tre af mine erindringer.

Jeg har ingen planer om at dø, men jeg vil have retten til selv at bestemme det, når jeg synes, tiden er inde.

DERFOR HAR JEG også støttet det borgerforslag, der nu er på vej i Folketinget, men jeg er bekymret for, at de nuværende politikere bare vil fortsætte med at sige nej, som de har gjort det indtil nu.

Det er ikke rimeligt, at personer som mig, der vil har råd til at rejse til et andet land for at dø, kan gøre det, mens andre mennesker, der ikke orker livet mere, skal blive ved og ved, fordi de ikke har råd til at betale for at kunne afslutte livet.

Tak til Svend Lings og de af hans kolleger, der er med i Læger for aktiv Dødshjælp. Jeg er meget glad for, at I er der, og at I har haft styrke til at tage kampen op for alle os, der gerne selv vil kunne træffe det valg.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
21 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen