Gør mere ved tilsynet af friskoler

Den danske skoleordning har inspireret til muslimske friskoler, hvor det slet ikke er klart, om børnene får lært, hvad det vil sige at leve i det danske samfund. Foto: /ritzau/Nils Lund Pedersen
Den danske skoleordning har inspireret til muslimske friskoler, hvor det slet ikke er klart, om børnene får lært, hvad det vil sige at leve i det danske samfund. Foto: /ritzau/Nils Lund Pedersen

ORD KAN NOGET. Frie skoler lyder da virkelig godt og bedre end folkeskoler, for hvad vil det sige folkets skoler? For slet ikke at tale om privatskoler!

I min barndom mente vi, at privatskoler var et sted rige forældre sendte deres dumme børn hen, så det var i hvert fald ikke de skoler, vi fra Vesterbro skulle gå i. Ordet friskoler optrådte vist ikke i København. De hørte til på landet, og senere lærte jeg, at de hang sammen med kampen mod den kirkelige- og sorte skole, med Grundtvig og Christen Kold.

FRIE SKOLERS og privatskolers forhold er bestemt af friskoleloven, og de får tilskud fra staten. Forældrene skal betale et beskedent beløb om måneden for at få børnene på en privat- eller friskole. Der er også fripladser. Tilskuddet fra staten har været på 71% og VLAK regeringen har bestemt, at tilskuddet skal sættes op år for år, så det nu kommer op på 76%. Jeg har ikke kunnet finde ud af, hvorfor.

Og mens vi så ned på privatskolerne i min barndom, så er det i dag omvendt, nu er der flere og flere forældre, der vælger privatskole til deres børn, mens folkeskolerne mister elever.

GANSKE VIST skal alle skoler rette sig efter folkeskoleloven, og det hedder sig, at der er opsyn med de private og frie skoler, for når de får tilskud fra staten, skal samme stat være sikker på, at børnene lærer noget. Det er den ikke.

Det viser sig, at den danske skoleordning har inspireret til muslimske friskoler, hvor det slet ikke er klart, om børnene får lært, hvad det vil sige at leve i det danske samfund. Ligesom danske forældre igennem årtier har kunnet sikre sig, at deres børn gik sammen med børn, der lignede dem selv, så gør nu de muslimske forældre nøjagtig det samme.

Hverken for de danske børn eller for de muslimske er det godt for børnenes mulighed for at klare sig i det fremtidige danske samfund.

ETHVERT SAMFUND har brug for, at den opvoksende generation får lært samfundets spilleregler, der blandt andet bygger på ligestilling og demokrati, men også på omgangsformer mv.

I vore moderne stater er der meget lidt, der er fælles. Ni års fælles skolegang burde være et must, fordi børnene her kunne lære forskelle og ligheder og få et kendskab til, hvordan det danske samfund, som de vokser op i, fungerer.

MÅSKE ER det nemmere at se, at det ikke går, som det er, når der oprettes muslimske friskoler, og der findes kritisabelt undervisningsmateriale. Så træder det tydeligt frem, at systemet kan misbruges, og at det er svært at kontrollere – også selv om det nu hedder ’skærpet’ tilsyn.

MEN I POLITIK plejer der at være en alliance, der får både venstre og højre side i Folketinget til at stå sammen om at beskytte privat/friskolelovgivningen. Helt uanset hvilke konsekvenser det får for samfundsudviklingen i dagens Danmark. Det ser heldigvis ud, som om socialdemokratiet er på vej væk fra den enighed. Jeg glæder mig til at se de konkrete udspil.

Måske kunne alle partier i Folketinget i det mindste fjerne stigningen i tilskuddet til fri- og privatskolerne og gøre meget mere ved tilsynet.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen