Hvorfor skal det være så svært

Det almene boligbyggeri Urbanplanen på Amager, hvor boligerne er billige. foto: emma sejersen
Det almene boligbyggeri Urbanplanen på Amager, hvor boligerne er billige. foto: emma sejersen

Ritt Bjerregaard. Forhenværende Socialdemokratisk minister og overborgmester I København, skriver om politik og samfund.

Billige boliger! Hvordan kan det være, at det dukker op igen og igen? Sidst i statsministerens tale, da Folketinget åbnede. Hun stillede i udsigt, at der skulle bygges 20.000 almene boliger, og hun bakkes op af den ansvarlige minister Kaare Dybvad, der understreger, at det er hans ansvar.

Det er sådan set nemt at forklare, hvorfor der ikke er billige boliger til alle dem, der gerne vil bo i sådan en. Der er bygget alt for få. Det blev for dyrt med de regler, der var.

Med de prisstigninger, der løbende er i de større byer, bliver det et problem for mange mennesker, der ikke har store formuer eller huse, de kan sælge, at finde noget at bo i. Ikke mindst for yngre familier med børn, der har arbejde i København, og gerne vil blive ved at bo her og kunne cykle til og fra arbejde. De kan godt betale lidt mere, hvis de kan spare bilen, men boligerne er der ikke.

For nylig udkom bogen’Et forsvar for storbyen’ af Simon Kjær, der bl.a. handlede om, at det er klogt med flere almene boliger i de større byer i Danmark – udover at det er godt for de mennesker, der gerne vil bo her, så er det godt for klimaet. Vi skal bo højt, tæt og fælles, anbefaler forfatteren. Bogen er indsigtsfuld og værd at læse.

Man kan derfor undre sig over, at det er så svært. Og det kan den tidligere overborgmester bekræfte. Men det er også værd at huske, før mismodet breder sig til de nuværende politikere, at almen + er blevet skabt, og det betød mere end 3000 boliger til rimelige priser. Dem skal der flere af, så det er med at komme i gang.

Statsministerens melding viser, at regeringen går ind i det og vil have flere billige boliger, dvs. styrke den almene sektor. Det er her, der kan gøres noget

Det er klart, at det kan hjælpe, at det er regeringens politik, for der skal måske ændret lovgivning til.

Man kan spørge sig selv, hvorfor det er muligt at påbyde private investorer, hvordan taghældninger skal være, opstille bestemte krav til toiletter og antallet af dem og meget, meget mere, men ikke at sikre et antal billige lejligheder i de dyre byggerier.

Den private sektor bør også kunne levere. Det er muligt i andre lande, men i Danmark kræver det lovændring, ellers er det på frivillig basis, og så sker der alt for lidt.

Med andre ord, der er grund til optimisme, men det er også klart, at der er mange snubletråde, og der vil fortsat være borgerlige politikere, der modsætter sig sådanne byggerier. København og de andre store byer mangler dem.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
72 kommentarer
Vis kommentarer